Igrala za najveći svjetski klub, saopštila im da je trudna, a onda je počeo najgori pakao

Sara Bjork odlučila sve javno da kaže

Igrala za najveći svjetski klub, saopštila im da je trudna, a onda je počeo najgori pakao

E. Čaušević

Islandska fudbalerka Sara Bjork odlučila je javno progovoriti o tome šta je sve prošla u svom bivšem klubu Lyonu kada je čelnicima kluba saopštila da je trudna i priznala je da tako bezdušnu reakciju nije očekivala, a sada je odlučila o svemu javno da progovori.

Ova 32-godišnjakinja trenutno nastupa u dresu Juventusa i mnoge je iznenadila svojom objavom na društvenim mrežama. Odlučila je javno reći šta je sve prošla u svom bivšem klubu kada je saopštila da je u drugom stanju.

Bjork je tada igrala za Lyon koji je sigurno jedan od najvećih svjetskih klubova kada je u pitanju ženski fudbal.

Lyon je čak osam puta bio prvak Evrope i za ovaj klub igraju neke od najboljih igračica svijeta, a član je bila i Bjork koja je pružala odlične partije u dresu francuskog kluba, ali je na kraju na tužan način završila ta priča.

Ona je nedavno potpisala za Juventus nakon što nije nastupala skoro dvije godine zbog toga što je ostala u drugom stanju, te se porodila krajem 2021. godine.

No, zbog toga je vidjela i onu ružnu stranu ženskog fudbala, a to je da te baš i ne poštuju kada se posvetiš privatnom životu i odlučiš da osnuješ porodicu. Bjork je o svemu javno progovorila i objasnila šta se sve dešavalo u Lyonu kada je otkrila da je trudna.

Oglasi

"Znam da ova priča može da uvrijedi neke moćne ljude u svijetu fudbala, ali moram reći istinu. Svi znaju sliku o mom bivšem klubu Lyonu. Prvaci Evrope osam puta, najbolje igračice svijeta i jedan od najuspješnijih klubova. Nikada neću zaboraviti osvajanje Lige prvaka, gol u finalu i podizanje trofeja. U Lyonu sam doživjela najljepše trenutke karijere. Sve dok nisam ostala trudna", počela je Bjork i nastavila.

"Kada sam uradila test i vidjela da sam trudna bila sam presretna, ali me odmah 'udarilo' jer sam se pitala kako će klub reagovati. Prvo sam rekla našem doktoru i odlučili smo da to neko vrijeme bude tajna. Rekla sam saigračicama pred meč protiv PSG-a i bilo je zabavno gledati njihov šok kada su čule da sam trudna".

"Rekla sam i klubu i bilo je mnogo papirologije, ali svi su mi rekli da će poštovati ugovor i da ću biti plaćena dok sam van terena. Nisam imala razloga sumnjati da će nešto biti problem. No, kada su prestali da mi daju platu shvatila sam šta se dešava. Prvo su se izvinjavali i govorili da je to samo greška, ali kada ni treći mjesec nisam dobila platu pozvali su se na neki zakon i drsko rekli da mi ništa ne duguju".

"Uključila sam i FIFA-u u sve, ali mjeseci su prolazili i plate nisu isplaćivali. Lyon je odbio da priča sa mnom. Samo su rekli ako odem u FIFA-u i žalim se neću više imati budućnost u tom klubu. to me nije zanimalo jer sam željela da se izborim za svoje pravo".

Oglasi

Sara se porodila u novembru 2021. godine i u ekipu se vratila već u januaru 2022. godine. U maju je dobila pravnu bitku protiv Lyona. Klub je dobio naredbu od FIFA-e da mora joj isplatiti sve plate dok je bila van terena što su oni n akraju i uradili.

"Tražila sam cijeli iznos i nisam pristajala na nagodbu. Samo zbog toga što su mi sve to uradili. Tjerali su me da se osjećam kao da je loše to što sam ostala trudna i dobila sina. Prekršili su osnovna prava koja imamo i nisam htjela da se izvuku. Nijedna djevojka ovo ne zaslužuje više. Ovo je pobjeda za sve nas".

"Ragnar ima godinu dana i sada smo u Torinu. Juventus je klub u kojem sam sretna, ali želim da javno kažem sve ovo jer neću da ponovo neka djevojka doživi takav pakao samo jer želi imati dijete. Lyonu sam pokazala da nije OK tako se ponašati jer ovo nije samo biznis, ovo je više od toga".

Na kraju Lyon je Sari isplatio oko 100.000 eura koliko su joj dugovali, ali jasno je da je ova pobjeda mnogo više od toga.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi