Kazlagićev kriterij sputao Sarajevo, Kyeremeh i Blagaić pokazali kvalitet
Detalj sa sinoćnjeg derbija

Nažalost, sudija u centru pažnje

Kazlagićev kriterij sputao Sarajevo, Kyeremeh i Blagaić pokazali kvalitet

Kenan Lizde

Derbi 27. kola Wwin lige odigrali su Sarajevo i Borac. Na kraju nije bilo pobjednika (1:1), a iako utakmica za naše uslove nije bila loša, o njoj će se u narednim danima pričati ponajviše zbog načina na koji je "pravdu dijelio" sudija Kazlagić. Omjer prekršaja 33:11 u "korist" domaće ekipe najbolje govori o kriteriju njegovog suđenja, a dojma smo i da je direktno uticao na sami kvalitet sinoćnjeg derbija. 

Sinoć je na stadionu Asim Ferhatović Hase odigrana derbi utakmica 27. kola Wwin lige. Sarajevo i Borac su podijelili bodove (1:1), što je rezultatski bio možda i najrealniji ishod meča.

Sami početak utakmice je pripao ekipi Sarajeva. Domaći su u utakmicu ušli baš onako kako se i ulazi u utakmice ovog tipa, agresivno sa jako izraženom ambicijom da dominiraju. U ovakvom derbiju, pogotovo utakmici koja za Sarajevo ima veliku psihološku vrijednost, potrebno je iskazati jaku agresivnost koja je dobar preduslov za kvalitetan posjed i zauzimanje dobre pozicije na terenu.

Međutim, nisu baš naišli na plodno tlo kod sudije Kazlagića, koji nije dopustio "mušku" igru, pa je tako svirao veliki broj prekršaja, te nije dopustio Sarajevu da na taj način napravi dominaciju.

Naravno, njegovo "sjeckanje" i pretvaranje fudbalske utakmice u balet, ali samo na jednoj strani, dodatno je užarilo atmosferu na stadionu. Veliki broj dosuđenih prekršaja fudbalera Sarajeja. često kada to i nisu bili, doprinijeli su i tome da na susretu gledamo više prekida nego li igre u visokom ritmu.

Na kraju, 33 prekršaja fudbalera Sarajeva i 11 fudbalera Borca dovoljno govori o Kazlagićevom kriteriju koji će danas biti zaboravljen i vjerovatno ćemo u narednim vikendima svjedočiti sličnim stvarima, a to nije u interesu nikom i samo u budućnosti može izazvati još veći revolt navijača na stadionu.

Oglasi

Sudijska trojka se nije proslavila

Međutim, i pored svega toga, domaći su prilično dobro izgledali prvih pola sata utakmice. Kyeremeh je svojom brzinom i stalnim ponavljanjima pravio veliku pomutnju u zadnjem redu odbrane Borca. Tako smo bili svjedoci dosta grešaka odbrambenih igrača Borca, koje im nisu bile svojstvene u dosadašnjem dijelu prvenstva.

Mustafić je na ovoj utakmici pokazivao neke kvalitete koje dosad nismo često viđali kod njega. Prvenstveno tu mislimo za kvalitetna rješenja u igri između linija, segment koji je itekako bio potreban igri Sarajeva. I domaći bekovi su se dobro nametnuli bočnim igračima Borca, pa su Kvržić i Herrera više bili zaokupljeni odbrambenim zadacima, a vrlo malo su razmišljali o napadačkom djelovanju.

U tom prvom periodu, Borac je izgledao dosta izgubljeno. Nije bilo ni traga kvalitetnoj tranziciji koja ih je krasila u dosadašnjem dijelu prvenstva, a stoperi su pravili za njih neuobičajene greške. Imalo je Sarajevo par izglednih šansi, ali ništa od toga nisu uspjeli "pospremiti" iza leđa Miloševića.

U trenucima terenske nadmoći domaćih, nakon greške Julardžije, Borac dolazi u vodstvo preko Vukovića. Bila je to situacija na kakvu smo navikli od njih, gdje u odličnoj ofanzivnoj tranziciji za vrlo malo vremena osvoje veliki dio terena. Dobro je povukao Hrelja, uposlio je Vukovića koji uz pomoć jednog igrača Sarajeva pogađa za 0:1.

Drugo poluvrijeme je počelo totalno različito od prvog, Borac je dominirao u posjedu, a Sarajevo dolazi do gola preko Julardžije, koji je odlično šutirao, a lopta kje uz pomoć jednog igrača Borca prevarila Miloševića. To nekako kao da je razbudilo goste, koji najviše preko Blagajića počinju gospodariti terenom, a svakako im je na ruku išao i več spomenuti kriterij sudije iz Cazina.

Oglasi

Kyeremeh je pravio probleme odbrani Borca

Pokušao je Rožman uvođenjem Hasića na ""desetku" umjesto nervoznog Mustafića da dobije dodatnu kreativnost, te da bude opasniji u situacijama otvorenih šuteva. Takvim potezom je pokazao da se neće zadovoljiti sa remijem, ali to je mogao biti i dvosjekli mač, jer je to otvorilo dosta prostora gostima kroz središnji dio.

Dok je Rožman uzimao rizik sa taktičkim rješenjima, njegov protivnik Marinović je iskusno zatvarao utakmicu svjestan dešavanja na terenu. Rožman može biti zadovoljan sa voljnim momentom ekipe, utakmicu su odigrali trkački izrazito dobro.

Nedostajalo je konkretnosti u fazi napada, ali to nekako postaje standardizirani problem njegove ekipe. Ako ostane trener Sarajeva, čeka ga dosta posla na uigravanju automatizama u igri. Ekipa napadački djeluje dosta skučeno za ambiciju koju navijači ovog kluba s pravom očekuju.

Borac je večeras pokazao dva lica, ono lošije u prvom poluvremenu, gdje su lančano pravili greške, te ono kvalitetnije lice u drugom poluvremenu, kada su pokazali svu čvrstinu i vrhunsku tranziciju koja polako postaje zaštitni znak ove ekipe.

Kako su igrali:
Sarajevo: 3-5-2 sistem
Iliev - 6.5: Siguran I koncentrisan. Kod gola nije mogao bolje reagovati.
Đuričković - 6.5: Prvo poluvrijeme izrazito siguran, u drugom je pokušao praviti višak na svojoj strani, što nije donijelo rezultat.
Aničić - 6.5: Rutinerski odrađuje posao. Šteta što je ušao u godine, pa mu nedostaje brzine, ali sve ostalo je na vrhunskom nivou.
Soldo - 6.0: Nakon par dobrih utakmica, sinoć malo slabije izdanje.
Beganović - 6.5: Pomalo se uigrava u novu formaciju, sve bolji. Pokazao izrazitu moć ponavljanja.
Kapetanović - 6.0: Vidi se da mu nedostaje utakmica, nije u punom ritmu.
Julardžija - 6.5: Gol koji je postigao je malo podigao ocjenu. Osim izuzetne trkačke moći nije pokazao kvalitete koje krase organizatore igre, a jedan je od krivaca za gol Borca.
Buljubašić - 6.0: Dosta skromnija partija sinoć. Očito je kontinuitet nastupa koji ima malo opteretio njegove fizičke kapacitete.
Mustafić - 7.0: Zamijenjen da ne dobije crveni karton. Na terenu je izgledao dosta dobro, napokon pokazao karakteristike ofanzivnog veznog igrača koje su potrebne njegovoj ekipi.
Kyeremeh - 7.0: Stalna opasnost po protivnika, brzina i energija koja pokazuje "vuče" ekipu prema naprijed. Ako popravi realizaciju, mogao bi biti najveće pojačanje Sarajeva.
Čataković - 6.0: Osim dva lucidna proigravanja sa početka utakmice, nismo puno vidjeli od Hamze ovaj put. Očito i protivnici u analizama posvećuju više pažnje kako baš njega zaustaviti.

Oglasi

Još su igrali:
Hasić - 6.0: Daleko od forme koja ga je krasila u jesenjem dijelu.
Duraković - 6.5: Unio je dašak svježine na lijevoj strani Sarajeva, zanimljiv igrač.
Renan Oliveira- nije dovoljno igrao za ocjenu.
Mehmedović- nije dovoljno igrao

Simon Rožman - 6.5
U prvom poluvremenu neutralizirao sve vrijednosti Borca, te se primijetilo kako ekipa izgleda svježije i motiviranije. To je nesumnjivo njegovo djelo, a za bolju ocjenu mora ipak taktički malo bolje i više doprinositi. Ako ostane trener Sarajeva, čekaju ga velike odluke oko kadra i veliki posao oko uigravanja automatizama u svim linijama.

Borac : 4-2-3-1 sistem
Milošević - 6.0: Jedini šut po golu ekipe Sarajeva, bio je dovoljan da bude gol.
Kvržić - 6.0: Navikao nas je najbolja izdanja, a večeras je imao njemu nesvojstvenih grešaka.
Herrera - 6.5: Tranzicijski možda jedan od najboljih igrača lige. Tako je i večeras par puta za kratko vrijeme osvajao velike dijelove terena.
Ćelić - 6.5: Prvo poluvrijeme je bio skoro pa očajan, dok je u drugom pokazao zašto ga mnogi smatraju najboljim stoperom lige.
Jokić - 6.5: S obzirom.da nema kontinuitet u zadnje vrijeme, sasvim pristojna partija.
Nišić - 6.5: Čvrst u sredini, i na ovoj utakmici siguran u primopredaji.
Grahovac - 6.5: Puno dobivenih duela, osiguravao prostor iza Blagajića.
Blagajić - 7.5: Igrač utakmice. Sa tolikom lakoćom prolazi protivnike i nalazi kvalitetna rješenja.
Hrelja - 7.0: Pokazao vrline koje su ga krasile dok je igrao u Igmanu. Kapetanović je imao dosta problema s njim
Vuković - 7.0: Mladić koji napreduje na dnevnom nivou. Svaki put sve zreliji. Dragulj Borca i cijele lige.
Marčetić - 5.5: Za ovog mladog talentiranog napadača, najbolje bi bilo da zaboravi ovu utakmicu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Još su igrali:
Lukić - 6.5: Dobijao duele sa dobrim stoperima Sarajeva, učestvovao kao "mantinela" sa veznim igračima.
Terzić - nije dovoljno igrao za ocjenu.

Vinko Marinović - 6.5: Taktički sve dobro postavio, ekipa mu ima i glavu i rep. Jedina zamjerka je što se osjeća da mu je ekipa izgubila svježinu i zamah u ovom dijelu prvenstva, taman kada su joj ta dva faktora itekako potrebna.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Zaccheroni
Dobilo bi Sarajevo da je bilo koji sudija bio osim Kazlagica. Pišite sta hocete ali je tako
6 2
magistar
Onakav sudijski kriterijum može sputati jaču ekipu, koja je kondiciono spremnija, bolje barata loptom, napada a domaćin se bunkerom brani i pravi niz sitnijih faulova da razbije protok lopte. Da je pustio da se igra, vjerovatno bi Borac uzeo. Trenutno su i spremniji i bolji.
3 6

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi