Sarajevo želi "osvetu" za eliminaciju iz Kupa, Tuzla City nema pravo na kiks

Premijer liga BiH, 15. kolo

Sarajevo želi "osvetu" za eliminaciju iz Kupa, Tuzla City nema pravo na kiks

Pred nama je 15. kolo Premijer lige Bosne i Hercegovine koje nam donosi nekoliko izuzetno zanimljivih, derbi susreta.

Tako će danas u 17:00 sati početi utakmica na Koševu u kojoj će snage odmjeriti FK Sarajevo i NK Široki Brijeg. Uzbuđenja ne bi trebalo nedostajati.

Sarajevo ovu utakmicu dočekuje kao lider na tabeli sa 28 bodova, dok Široki ima 10 bodova manje na sedmoj poziciji, ali je u dosta boljoj formi nego što je to bio slučaj na samom otvaranju sezone.

Pomenute dvije ekipe će se sastati nakon što su u prošlom kolu upisale remije. Sarajevo je odigralo 1:1 sa Slobodom na Tušnju, dok je Široki odigrao meč bez golova sa Radnikom u Bijeljini.

Trener bordo tima Husref Musemić je pred današnji duel saznao dobre vijesti, s obzirom da je Apelaciona komisija umanjila Hebibovićevu suspenziju, pa krilni napadač Sarajeva ima pravo nastupa protiv Širokog. Također, u konkurenciji će bit i Velkoski i Đokanović.

"Želimo odigrati utakmicu nakon koje nećemo imati za čim žaliti. Maksimalno borbeno pristupiti od prvog minuta, a naš cilj je isključivo pobjeda. Široki ima kvalitetne igrače pogotovo prema naprijed, koji vam uvijek mogu napraviti probleme. Što se tiče igračkog kadra jači ćemo biti za Velkoskog, Đokanovića i Hebibovića u kojem je smanjena suspenzija. Sigurno je da moramo bolje odigrati neko protiv Slobode da bi slavili u ovom meču. Hebibović će sigurno igrati, iako je bio pod suspenzijom trenirao je. Za ostale koji su se vratili trebaće određeno vrijeme kako bi došli do optimalne forme. Bitno je imati na klupi igrače koji vam mogu poboljšati igru i preokrenuti meč u vašu korist. Poslije ovog meča igramo sa Radnikom nakon čega slijedi nova reprezentativna pauza koju ćemo pokušati iskoristiti na najbolji mogući način. Činjenica je da nismo ni blizu nivoa na kojem mi možemo biti, jedna loša utakmica vas može koštati jer je liga ove sezone zanimljvija nego ikad, pogotovo povratkom Veleža i Borca", izjavio je na jučerašnjoj press konferenciji trener Sarajeva Husref Musemić.

"Ovo je derbi kola, a uz to utakmice Sarajeva i Širokog Brijega su zaista specifične. Mi u dobrom ozračju očekujemo derbi, istina imamo problema s kartoniranim igračima (Marić, Franjić) i povreda,a (Knežević), ali želimo s pozitivnim rezultatom na Koševu uhvatiti priključak s 'gornjim domom' prvenstvene ljestvice", riječi su trenera Širokog Brijega Tonija Karačića pred derbi sa Sarajevom.

Vrijedi podsjetiti da je posljednji premijerligaški duel ovih ekipa, na Pecari, završen rezultatom 0:0, dok je Široki uspio eliminisati Sarajevo u 1/8 finala Kupa BiH pobjedom od 3:2 - što bi danas mogao biti dodatni motiv za domaću ekipu.

Sarajevo danas ima ulogu favorita, a kladionica MOZZART na trijumf bordo tima nudi kvotu 1.65. Pogledajte sve kvote kladionice MOZZART za današnji duel na Koševu!

Ništa manje zanimljivo ne bi trebalo biti ni u Mostaru gdje Velež dočekuje Slobodu.

Sloboda je uz sve probleme u prošlom kolu uspjela remizirati sa Sarajevom, dok je Velež u dobroj formi i u posljednjih pet mečeva u PL ima tri pobjede.

Rođeni će sigurno željeti iskoristiti prednost domaćeg terena i oporavdati ulogu favorita. Međutim, Sloboda u svojim redovima ima nekoliko izuzetno kvalitetnih pojedinaca koji jednim potezom mogu odlučiti utakmicu, pa će Mostarci morati biti izuzetno oprezni. Svjestan je toga i trener Veleža Feđa Dudić.

"Slobodini problemi neće nas zavarati jer se radi o kvalitetnoj ekipi s kvalitetnim pojedincima i namjeravamo ući s maksimalnim angažmanom u ovu utakmicu. Imaju i novog trenera koji je u Tuzla Cityju radio dobar posao i vjerujem da će zasukati rukave i napraviti nešto i u Slobodi jer se radi o velikom radniku i iznimno ga poštujem kao trenera", poručio je jučer Dudić.

Kladionice vjeruju da je Velež danas puno bliži pobjedi, pa je tako kvota na trijumf Rođenih u kladionici MOZZART 1.67!

Utakmica Velež - Sloboda počinje u 13:30h baš kao i duel u Ugljeviku gdje će snage odmjeriti fenjeraš Zvijezda 09 i aktuelni viceprvak Zrinjski.

Zrinjski je trenutno na šestoj poziciji, prije pobjede nad Željezničarom u prošlom kolu je imao tri vezana meča bez trijumfa (dva poraza i remi), ali bi sve osim pobjede Plemića danas u Ugljeviku bilo ogromno iznenađenje.

Zvijezda 09 je i u prošlom kolu pokazala da može biti opasna, ali je realizacija ponovo izostala, pa je upisan novi poraz. Ipak, Zildžovićevi izabranici već odavno nemaju šta čekati i danas moraju jurišati na pobjedu bez obzira što igraju protiv favirozovanog, puno kvalitetnijeg protivnika.

"Ovu pobjedu protiv Želje treba potvrditi kod posljednjeplasirane momčadi Zvijezde, ekipe koja je skupila jako malo bodova do sada. Ne želim biti bahat ali ekipa koja se bori za titulu mora pobjeđivati ovakve utakmice i da bilo šta drugo kažem bila bi demagogija. U utakmicu ćemo ući maksimalno motivirani da potvrdimo pobjedu iz prošlog kola i to je to", istakao je trener Zrijskog Hari Vukas.

U terminu od 13:30 sati se igra i meč na Tušnju između Tuzla Cityja i Mladosti.

Riječ je o duelu dvije ekipe koje moraju ići na sva tri boda. Tuzla City mora pronaći izlaz iz krize i obradovati svoje navijače nakon dva vezana poraza, dok su Mladosti novi bodovi prijeko potrebni jer je i dalje u teškoj situaciji - bez obzira na (tešku) pobjedu nad Zvijezdom 09 u prošlom kolu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Bez obzira na to što su nas svi proglasili favoritima i sutra očekuju nova tri boda na našem kontu, to neće ni malo lako ostvariti. U prethodne dvije utakmice nismo osvojili niti jedan bod, samim time smo ispucali sve kredite i nemamo pravo na kiks", poručio je jučer trener Tuzla Cityja Elvir Baljić.

Treba dodati i da su sutra na rasporedu još dvije utakmice 15. kola PL BiH, derbi Željezničar - Čelik na Grbavici, te duel Borca i Radnika na Gradskom stadionu u Banjaluci.

Zaprati NK Široki Brijeg, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
NK Široki Brijeg Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE