UEFA objavila listu najboljih učesnika Lige prvaka: Sarajevo ispred Željezničara!

Real Madrid najbolje rangirani

UEFA objavila listu najboljih učesnika Lige prvaka: Sarajevo ispred Željezničara!

A. Čaušević

UEFA je objavila listu najboljih klubova koji su nastupili u nekadašnjem Europskom kupu, odnosno današnjoj Ligi prvaka, uključujući i nastupe u kvalifikacijama.

Najbolji bh. rangirani klub je FK Sarajevo. Iako ima sedam titula prvaka Sarajevo je šest puta igralo najjače klupsko takmičenje Starog kontinenta obzirom da 1999. godine BiH nije imalo svoje predstavnike na eurosceni.

Na šest učešća Bordo tim je odigrao 18 utakmica uz pet pobjeda, dva remija i 11 poraza što je dovoljno za 191. mjesto. Najbolji rezultat ostvaren je u sezoni 1967/1968. godine plasmanom u osminu finala Evropskog kupa.

Naredni bh. klub na listi je FK Željezničar koji je također nastupio šest puta u elitnom takmičenju, iako kao najveći rival ima sedam titula prvaka. Plavi su 1998. godine kao prvaci igrali kvalifikacije za tadašnji Kup UEFA.

Tim s Grbavice na 16 utakmica ima učinak od četiri pobjede, jednog remija i 11 poraza i zauzima 236. mjesto.

Šest učešća u kvalifikacijama za Ligu prvaka ima Zrinjski koji je na 245. poziciji. Plemići su odigrali 12 utakmica. Upisali su dvije pobjede, četiri remija i šest poraza.

Na listi se još nalaze Široki Brijeg (256. mjesto), Modriča (324.), Leotar (341.) i Borac (384.)

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Inače, najbolji deset rangiranih timova redom su: Real Madrid, Bayern, Barcelona, Manchester United, Juventus, Milan, Liverpool, Benfica, Porto i Ajax.

Od klubova iz regiona Crvena zvezda je na 21. mjestu, a Dinamo Zagreb na 30. poziciji. Kompletnu listu pogledajte ovdje.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

manijacci8787
Hahhaah boze sacuvaj ko je ovu statistiku pravio viidi se da je dobar matematicar..
3 19
Sarbit2019
Kao nešto novo receno pa FK Sarajevo je bar 9 svjetlosnih godina ispred NK Željeznicara
16 8

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi