Do jučer niko nije znao da postoje: Dovode 50 velikih zvijezda i prave ligu jaču od svih drugih liga

Nogometno ludilo

Do jučer niko nije znao da postoje: Dovode 50 velikih zvijezda i prave ligu jaču od svih drugih liga

E. Škorić

Da biste bili najbolji, morate da imate najbolje. U bilo čemu, pa i u sportu. A te se devize očigledno drže u državi koja je počela da doživljava nogometni procvat.

Kada se pojavila vijest da dovode Crsitiana Ronalda, zvučalo je nerealno, ali sada jedan od najboljih na svijetu igra u Saudijskoj Arabiji. Potpisao je bogati ugovor s Al Nassrom, a drugi klub iz Saudijske Arabije, Al Hilal, planira da dovede Lionela Messija na ljeto.

No, nije to ništa, to je tek početak nogometnog ludila. Kako javlja ESPN, klubovi iz Saudijske Arabije dovest će čak 50 velikih igrača na ljeto i svrstati se u jednu od najprivlačnijih liga na svijetu. O njenom kvalitetu ipak je suludo govoriti, ali dolazak velikih imena iz Evrope učiniće je izuzetno jakom i praćenom.

Inače, bogati ljudi iz Saudijske Arabije polako vladaju evropskim nogometom tako što kupuju tamošnje klubove, ali žele da imaju u svojoj zemlji najbolje. I trenere, ali posebno igrače.

Po dolasku Ronalda počela su se otkupljivati prava za TV prijenose lige Saudijske Arabije, no to je samo početak tog puta.

Prema ESPN-u, projekt stvaranja moćne lige započet će ovog ljeta. Ne radi se samo o pokušaju dovođenja Lionela Messija u Al-Hilal, iako je i to dio slagalice , već o nečem puno većem.

Oglasi

Saudijski klubovi potpisat će ukupno 50 igrača iz pet najboljih evropskih liga (engleske, španske, italijanske, njemačke i francuske). Za sada u obzir dolaze samo igrači kojima ističe ugovor. A takvih je poprilično.

Osim Messija, Saudijci ciljaju i na zvijezde poput Roberta Firmina iz Liverpoola , Ilkaya Gundogana iz Manchester Cityja, krila Wolverhamptona Adame Traorea i dvojca Evertona Yerryja Mine i Abdoulayea Doucourea. Još uvijek Karim Benzema nije produžio ugovor s Realom, pa je teoretski i to opcija.

Nije isključeno da u Saudijskoj Arabiji zaigra i Edin Džeko, pošto reprezentativac BiH također na ljeto ostaje bez ugovora, a s Interom još nije potpisao novi.

Ludi plan čak je formaliziran u posebnoj “strategiji ubrzanog zapošljavanja”. Njegovu provedbu nadzirat će saudijsko ministarstvo sporta .

"Ne radi se o tome da pokušavate dobiti 50 najboljih igrača na svijetu. Radi se o podizanju kvalitete i profila lige i učiniti je prvim izborom izvan velikih liga u Evropi", objavio je ESPN pozivajući se na anonimni izvor.

Saudijski klubovi će htjeti iskoristiti krizu u Evropi i financijske rezove u mnogim klubovima kako bi doveli igrače u iskušenje s boljim platama, ali oni to žele učiniti pažljivo.
"Neće biti kao kineska liga prije nekoliko godina. Ovo nije strategija bacanja ogromnih svota novca. Njihova je ambicija saudijsku Pro ligu učiniti najboljom u regiji".

U Saudijskoj Arabiji već igraju neki poznati igrači koji su imali zapažene karijere u Evropi, a sve više trenera također je spremno da krene u ovu zemlju po bogate ugovore. Spominje se da bi Ronaldov Al-Nasr umjesto Rudija Garcije, bivšeg trenera Rome, mogao dovesti Josea Mourinha ili Zinedinea Zidanea.

Budite spremni za ljeto, kreće novo nogometno ludilo.

Promo

Top Komentari

nakopitam
Saudijska liga je dolaskom Ronalda skocila ispred smijesnih pirgavaca engleza. Trenutno su najvogatija I najgledanija liga na svijetu i po kvalitetu spadaju u TOP 5 odmah iza Spanije Italije Njemacke i Francuske. Uskoro ce biti daleko ispred svih!!!
1 4
Nije.bitno
Ista stvar kao kinezi raniji godina, ne vidim da im se bilo sta promjenilo do sada
3 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi