Savez se oglasio nakon dešavanja na Pecari: "Osuda nesportskog ponašanja"

Široki bolji od Sarajeva

Savez se oglasio nakon dešavanja na Pecari: "Osuda nesportskog ponašanja"

E. Čaušević

Fudbaleri Širokog Brijega sinoć su pobijedili Sarajevo sa 3:2 na Pecari u utakmici osmine finala Kupa Bosne i Hercegovine.

Široki je nakon preokreta uspio da dođe do pobjede, ali je rezultat ostao u drugom planu. Naime, ponovo su se dešavale nemile scene na Pecari kada su navijači domaćeg tima pogodili Anela Hebibovića s tribina nakon čega je meč prekinut na nekih 20 minuta.

Nakon svega što se sinoć dešavalo na Pecari oglasio se danas i Nogometni savez Bosne i Hercegovine, a saopštenje prenosimo u cjelosti.

"NS/FS BiH najoštrije osuđuje sve oblike nedozvoljenog ponašanja navijača na utakmici osmine finala KUP-a BiH, između Širokog Brijega i Sarajeva, posebno govor mržnje, nacionalističke ispade, te bacanje tvrdih predmeta na igrače gostujućeg tima.

Nažalost, rezultat je ostao u sjeni ovih huliganskih ispada, jer kako drugačije nazvati ponašanje navijača čije glavno „oružje“ u navijanju za svoj tim su nedozvoljena upotreba pirotehničkih sredstava, ksenofobni transparenti, uzvici puni mržnje i diskriminacije.

Na stadionu „Pecara“ u Širokom Brijegu još jednom se pokazalo da huliganima među navijačima nije na prvom mjestu nogomet/fudbal, niti njihovi klubovi, već samopromocija kroz izazivanje incidenata i nereda.

Pozivamo medije, državne institucije, navijačke grupe i sve ljubitelje sporta da osude ovakvo ponašanje i distanciraju se od huligana. U suprotnom, svi navijači će biti poistovjećeni sa huliganima. To nije pravedno prema onim navijačima koji 90 minuta i na korektan način bodre svoj klub i koji nastoje da drugim, pozitivnim načinima doprinose promociji ne samo svoga kluba nego i fudbala/nogometa u cjelini.

NS/FS BIH, klubovi i sve službe uključene u organizaciju utakmica moraju učiniti sve kako stadioni u BiH ne bi bili mjesto mržnje, već sportskog spektakla i druženja.

Potražite više informacija na temu Kup BiH:

NS/FS BiH je svjestan da kažnjavanje klubova nije dovoljna ni poželjna mjera za iskorjenjavanje huliganizma. Cjelokupna društvena zajednica mora posvetiti mnogo više pažnje radu sa mladima, prevashodno pitanju edukacije i sportske kulture.

Da bi u centru pažnje bili fudbal/nogomet i fudbaleri/nogometaši moramo zajednički i konstruktivno djelovati u sprječavanju nereda, a NS/FS BiH je u tom smislu otvoren za svaku podršku i inicijativu", navodi se u saopštenju.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

nedoni46
suspendujte stadion na 5 godina, lišticu izbacite u kantonalnu ligu, neka budu primjer za budućnost
26 1
Elmedinn
Sta nije dovoljno i pozeljno,ako nije kaznjavanje klubova.Dobro su pojedini rekli,Vi u Savezu ne smijete ni jedan klub kao npr.Siroki,Zrinjski,Borac….kazniti rigorozno,jer ce sa druge strane odma reci da su nacionalno ugrozeni.U tome je poenta.****a placenicka u savezu.Vodite se politikom kao Englezi,koje je Evropa izbacila iz Evropsikhi takmicenja na 5 godina proslog vijeka zbog tragedije na stadionu Hejsel u Belgiji,koja se dogodila 29.05.1985 kada je poginulo 39 navijača Juventusa, dok je 600 njih ostalo povređeno.Cekate da padne jos mrtvih glava na BiH stadionima?
19 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi