Zloćudna bolest uništava poznatog napadača: Neprepoznatljiv je nakon samo nekoliko sedmica

Vodi životnu borbu

Zloćudna bolest uništava poznatog napadača: Neprepoznatljiv je nakon samo nekoliko sedmica

Endin Čaušević

Sebastian Haller ovog ljeta ostvario je transfer u Borussiju Dortmund nakon odlične sezone u Ajaxu, ali onda je njegov san prekinut na najgori mogući način.

Naime, prije nekoliko sedmica Haller je morao da uradi ljekarske preglede nakon što se na pripremama nije osjećao baš najbolje, a svi su bili u šoku kada mu je otkriven rak testisa.

Dortmund i fudbalska javnost su pružili nevjerovatnu podršku ovom 28-godišnjem napadaču, no ubrzo nakon toga stigle su još gore vijesti.

Na dodatni pregledima utvrđeno je da Haller ima zloćudni tumor testisa i da mora na hemoteramiju, te da tretmani moraju krenuti što prije kako bi se zaustavilo širenje ovog tumora.

Već nekoliko sedmica Haller se nije oglašavao uopšte u javnosti, ali potvrđeno je da je počeo hemoterapiju i svi se nadaju da će napadač Dortmunda na kraju pobijediti ovu opaku bolest.

Ono što je najvažnije jeste da su doktori dosta optimistični jer je tumor otkriven u ranoj fazi, a iz kluba su potvrdili da Haller ima dosta dobre šanse za oporavak. O njegovom eventualnom povratku na teren je prerano razmišljati i sada je najbitnije da se oporavi.

Oglasi

Također, fudbalska javnost ostala je u šoku jutros kada se pojavila prva Hallerova fotografija nakon što je počeo hemoterapiju.

Na licu napadača Dortmunda se vidi koliko je izmoren zbog ovih tretmana, te izgleda neprepoznatljivo bez kose i brade koja je bila njegov imidž prethodnih godina.

Ova fotografija je šokirala mnoge jer nismo navikli gledati Hallera u ovakvom izdanju, ali su svi pružili veliku podršku napadaču Dortmunda jer je jasno da mu je ona itekako potrebna u najvećoj životnoj borbi koju vodi.

Koji su simptomi raka testisa?

Haller je tokom priprema za novu sezonu osjetio veliku slabost i gubitak snage na treninzima i nije mu bilo jasno šta se dešava.

Oglasi

Glavni simptom bilo je to što bi tokom treninga odjednom izgubio snagu i nije mogao ni da trči kako treba što je bio alarm da nešto nije u redu. Ljekarski tim je odmah napravio pretrage, a nažalost utvrđeno je da ima rak testisa.

Rak testisa je uglavnom "rak mladih muškaraca". Doktori su objasnili da se pojavljuje većinom u tinejdžerskoj dobi, dobi krajem 20-tih, te dobi krajem 40-tih i početkom 50-tih godina života muškaraca.

Pacijenti obično sami otkriju glavni simptom, a doktori navode da je to većinom prilikom tuširanja. Ukoliko napipaju neku kvržicu na testisima obavezno je odmah se javiti ljekaru.

U videu ispod jedan od urologa objasnio je detaljno kakvi simptomi su najčešće za rak testisa i na šta svaki muškarac mora da obrati pažnju ako ima neki od ovih simptoma. Te također je objasnio kada muškarci trebaju početi sami da se pregledaju i u kojoj dobi je to trebaju da počnu praktikovati.

U Dortmundu su svi uz Hallera

U njemačkom klubu su svi sigurno bili šokirani nakon vijesti da Haller ima rak testisa jer je on najveće pojačanje Dortmunda ovog ljeta, ali zdravlje je na prvom mjestu.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Iz kluba su pružili veliku podršku ovom napadaču i poručili mu da će biti uz njega za sve što bude potrebno, te da će pokriti sve troškove.

"Sebastien će sada dobiti najbolji mogući tretman. Šanse za oporavak su vrlo dobre. Želimo njemu i njegovoj porodici puno snage i šaljemo mu optimistične misli tijekom ovog teškog razdoblja", rekao je sportski direktor ovog kluba Sebastian Kehl.

Zaprati Borussia Dortmund, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Borussia Dortmund Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

user1644252756
Ozdravi
7 0
MirsadM88
Tabloidno prenošenje vijesti?.Jeste li imali u blizini nekoga ko je primao hemotetapiju?, Normalna je promjena i hvala Bogu biće privremena.
7 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti