City obilježava 10 godina od "lude" utakmice protiv QPR-a i titule, napadaču i čovjeku odluke statua

Posebna čast za Sergija Aguera

City obilježava 10 godina od "lude" utakmice protiv QPR-a i titule, napadaču i čovjeku odluke statua

E. Škorić

U šokantnoj završnici Premier lige Manchester City je 13. maja 2012. godine postao prvak Engleske.

Tada je Manchester City gostovao kod QPR-a i morao je da pobijedi da bi slavio titulu. Bilo je 3:2 za goste sa Etihada.

Građani su do prednosti došli u finišu prvog poluvremena. Pored skupog napada gol je postigao onaj za kojeg se najmanje očekivalo - desni bočni, Argentinac Pablo Zabaleta.

Pravi šok na tribinama Etihada usljedio je u 48. minuti kada izjednačenje Queens Park Rangersima donosi Djibrill Cisse. Od 55. minute QPR je igrao sa igračem manje zbog isključenja Joey Bartona. To nije smetalo gostima, pa su u 66. minuti golom Jamiea Mackiea došli do prednosti od 2:1.

Mancini je potom uveo našeg Edina Džeku u 69. minuti utakmice, a upravo će Bosanac biti jedan od igrača odluke. Džeko je izjednačio golom u 91. minuti susreta, da bi minut kasnije Sergio Aguero pogodio za konačnih 3:2 i veliko slavlje domaćih igrača i navijača.

United je istovremeno golom Rooneya iz 20. minute savladao Sunderland na gostovanju sa 1:0, no to im na kraju nije bilo dovoljno za titulu.

Oglasi

Stoga se 13. maj posebno obilježava u plavom dijelu Manchestera, a tadašnja ekipa Cityja rado se sjeti tog trenutka.

Za City su tada osim Džeke i Aguera igrali Hart, Zabaleta, Kompany, Lescott, Clichy, Nasri, Toure, Barry, Silva, Tevez, Balotelli, Milner, De Jong...

U Cityju su na desetu godišnjicu titule odlučili da danas otkrio statuu Agueru, sada već bivšoj legendi tog kluba. Ona će biti smještena na istočnoj strani stadiona Etihad, a statuu je napravio kipar Andy Scott korištenjem hiljada zavarenih komada pocinčanog čelika. Noću će Aguerov uz kipove Kompanyja i Silve biti posebno osvijetljeni plavom bojom.

"Sada postavljena na stadionu Etihad, trajna statua Aguera slavi njegov izuzetan doprinos uspjehu kluba, a posebno njegovu ključnu ulogu u nedvojbeno jednom od najvećih trenutaka u povijesti sporta po kojem će ga Manchester City vječno pamtiti", navodi se na stranici Cityja.

Aguero, koji je nedavno primljen u Kuću slavnih Premier lige, osvojio je petnaest velikih trofeja tokom svog boravka u Cityju, uključujući pet naslova u Premier ligi, jedan FA kup i rekordnih šest Liga kupova.

Svoj je komentar dao i sam Aguero.

Potražite više informacija na temu Premier league:

“Iskreno, za mene je to jako lijepa stvar, vidjeti sebe od prije 10 godina je jako dirljivo. U tih 10 godina uspio sam osvojiti puno trofeja i mogao sam pomoći da klubu postane jedan od najvažnijih na svijetu. Jako sam zahvalan klubu što je napravio ovu statuu kao priznanje za moju nogometnu karijeru u Manchesteru. To je nešto vrlo posebno".

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

hake
Ko je gledao tekmu, zna vrlo dobro da je ista puštena. A sad udarajte minuse za komentar do sudnjeg dana, i kurazz me zaboli.
1 4
kristijan19
Dragi novinaru, prva rečenica City je gostovao kod QPR-a i bilo je 3:2 za goste sa Etihada, druga rečenica kreće sa prvi šok na tribinama Etihada...daj se dogovori sam sa sobom. Stvarno je razumijem kako prvo ne pročitate šta napišete, u svakoj objavi po 50 grešaka napravite.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi