Mršavko "otjerao" snagatora i ušao u historiju: Težak je "samo" 76 kg, ali mu niko ne može ništa

Izgleda nevjerovatno mršavo za svoju visinu

Mršavko "otjerao" snagatora i ušao u historiju: Težak je "samo" 76 kg, ali mu niko ne može ništa

Admin Čaušević

Kada neki igrač igra na visokom duže od decenije onda definitivno spada u kategoriju vrhunskih, bez obzira koliko se njegov kvalitet osporavao. 

Ne mogu se baš mnogi fudbaleri pohvaliti da budu nositelji igre u jednom od najvećih evropskih klubova gdje je pritisak ogroman te se iz sezone u sezonu očekuju najbolji mogući rezultati.

Iako je za svojih 189 centimetara visine težak "samo" 76 kilograma glavni akter ove priče je uspio postati i predvodnik jedne generacije te istinska legenda kako svoje zemlje tako i kluba za koji igra tokom cijele seniorske karijere.

Kada je počinjao igrati fudbal u lokalnom klubu nije ni sanjao da će jednog dana postati prvak svijeta i Evrope i to na klupskom i na reprezentativnom nivou, međutim sve to je uspio ostvariti.

Sergio Busquets je karijeru počeo u klubu CD Badia, a 2005. godine je prešao u omladinske selekcije Barcelone. Za seniorski tim je debitovao 2009. godine pod vodstvom Pepa Guardiole i od tada do danas je nedodirljiv na svojoj poziciji u veznom redu.

Oglasi

Njegov početak uopšte nije bio lagan pošto mu je direktna konkurnacija bio tada odlični i fizički mnogo dominantniji Yaya Toure, ali se Guardiola odlučio za španskog veznjaka.

Anonimni "mršavko" je iz tima izbacio "snagatora" Tourea koji nije imao izbora nego da napusti klub i potpiše za Manchester City gdje je izgradio status legende.

Busquets je tip igarča koji igra vrlo jednostavan fudbal, barem se tako čini. Razmišlja unaprijed i zasita rijetko griješi u predaji lopte.

"Gledate utakmicu, ne vidite Busquetsa. Gledate Busquetsa, vidite cijelu utakmicu", rečenica je Vincentea Del Bosquea koja na najbolji način opisuje španskog veznjaka.

Oglasi

Iako vrlo često zna biti okružen s nekoliko protivnika vrlo je snalažljiv zahvaljujući sjajnoj tehnici i u naizgled neizbježnim situacijama uvijek zna pronaći rješenje.

U karijeri je u dresu Barcelone odigrao 645 utakmica, a pri tome postigao 16 golova i imao jednu asistenciju. Neki će reći malo za igrača s tolikim brojem utakmica, ali nevidljivi posao koji uradi tokom svake utakmice je nemjerljiv.

"Savršen igrač? Falcaov skok, Puyolov karakter, Xavijeva desna nova, Messijev talent i lijeva noga, Busquetsova taktička sposobnost i Ronaldov osjećaj za gol", kazao je Iniesta.

Svakako ima i mnogo onih koji kritikuju Busquetsa zbog njegove "nevidljivosti" na terenu. Ipak, treneri imaju drugačije mišljenje te je standardan i u dresu Barcelone i u dresu Crvene furije gdje u posljednje vrijeme nosi i kapitensku traku.

Busquetsu su 33 godine i polako ulazi u jesen karijere. Onog dana kada odluči da se oprosti sigurno će ostati upamćen kao jedan od najboljih veznjaka svoje generacije.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Sa Španijom je bio prvak Evrope i svijeta, dok s Barcelonom ima čak osam titula prvaka svoje zemlje te tri Lige prvaka. U karijeri je osvojio čak 34 trofeja i među najtrofejnijim je u historiji fudbala.

Već dugi niz godina ima najveću moguću podršku svoje partnerice Elene Galere s kojom ima dva sina rođena 2016. i 2018. godine.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Ibro
Obicna frula
7 2
Krivaja Zavidovići
Yaya Toure je za njega uvijek bio igračina, ali proguraše ga kao Barsinog đaka i Katalonca...
4 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi