Barcelona jednim od najskupljih transfera u historiji rješava pitanje nasljednika Sergija Busquetsa

23-godišnjak je rješenje Katalonaca?

Barcelona jednim od najskupljih transfera u historiji rješava pitanje nasljednika Sergija Busquetsa

Edmir Škorić

Iskusni vezista Sergio Busquets namjerava nakon ove sezone napustiti Barcelonu, a uprava kluba uveliko radi na dovođenju igrača koji bi ga naslijedio.

Nema puno igrača poput Busquetsa i u Barceloni su toga svjesni, ali jednostavno moraju da pronađu nekoga ko će da ga zamijeni. Ima niz kandidata, ali jedno ime je na vrhu te liste i dolazi iz španske La Lige.

Radi se o Martinu Zubimendiju, koji je ponikao u Real Sociedadu i u La Ligi je debitovao u sezoni 2018/19.

Dvije godine kasnije postao je ključan u svom timu na poziciji "šestice". Trenutno ima 24 godine i pred njim su tek najbolje sezone u karijeri. Ove je sezone upisao 39 nastupa, postigao je jedan gol i upisao tri asistencije.

Mnogi klubovi pokazali su interes za Zubimendija, a španski mediji pišu da je Sociedad spreman da ga proda za 60 miliona eura. S obzirom da ima ugovor s klubom do ljeta 2027. godine, klub neće žuriti s njegovom prodajom.

Ako Barcelona na kraju odluči potpisati Zubimendija i plati za njega 60 miliona eura, veznjak bi automatski uskočio među 10 najskupljih transfera u historiji kluba.

Oglasi

Isti iznos plaćen je Juventusu prije sezone 2020/21 za Miralema Pjanića, koji je osmi najskuplji transfer Barcelone svih vremena.

Postoji naravno još igrača koji se smatraju nasljednikom Busquetsa, a na listi je, doduše mnogo iskusniji i stariji, i Ilkay Gundogan, no prednost je ta što bi bivšeg reprezentativca Njemačke doveli besplatno, s obzirom na to da mu ističe ugovor sa Manchester Cityjem.

Valja naglasiti da je Zubimendi i ranije bio na meti Barcelone i nije tajna da ga katalonski gigant namjerava dovesti u svoje redove, ali ostaje da se vidi hoće li im "zasmetati" iznos koji Baski traže za svog ponajboljeg igrača.

Sergio Busquets prije nekoliko dana zvanično je objavio da završava svoju avanturu u dresu Barcelone u kojem je proveo cijelu dosadašnju karijeru i da na kraju sezone neće produžiti ugovor. Organizovao je oproštajnu večeru za saigrače.

Potražite više informacija na temu La Liga:

Busquets je još 2008. godine debitovao za Barcu i osvojio je sve što je mogao. Na zalasku karijere želi da pronađe novi izazov van Evrope zbog čega na kraju nije pristao na novi ugovor koji mu je ponuđen.

Inače, Busquets je u dresu Barce odigrao čak 719 utakmica, dao je 18 golova i upisao 45 asistencija. S katalonskim klubom osvojio je čak 31 trofej, a pobjedom protiv Espanyola taj broj će se povećati na 32 jer Barcelona pobjedom može osigurati titulu prvaka Španije.

Zaprati Barcelona, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Barcelona Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi