A bio je bolji od obojice: Ramos i Navas su postali ikone, a treći mladić je žrtva surove sudbine
Ramos, Navas i Puerta iz vremena dok su igrali za Sevillu

Dijelili su svlačinicu u Sevilli

A bio je bolji od obojice: Ramos i Navas su postali ikone, a treći mladić je žrtva surove sudbine

A. Čaušević

Sergio Ramos (37) i Jesus Navas (38) se smatraju istinskim legendama. Sa Španijom su osvojili sve što su mogli. I dalje su aktivni i nastupaju za Sevillu. Klub u kojem je i počeo njihov životni put. Sve bi dali da je danas s njima i njihov prijatelj i saigrač iz tinejdžerskih dana.

Fotografija nasmijanih Sergija Ramosa, Jesusa Navasa i Antonija Puerte izaziva suze na lice kod mnogih ljubitelja fudbala i to zbog tragične sudbine koja je zadesila Puertu.

I dok su Ramos i Navas u međuvremenu postali legende fudbalske igre, njihov najbolji prijatelj odavno nije sa njima zbog čega ga se redovno sjete prilikom svakog velikog uspjeha.

Govorilo se da je Puerta tokom omladinskih dana bio bolji od Ramosa i Navasa, ali je svoj život okončao prerano. Preminuo je kada je imao 22. godine.

Bio je august 2007. godine kada je zbog problema sa srcem tada talentovani krilni fudbaler pao u kaznenom prostoru na meču Seville i Getafea.

Nakon što mu je ukazana pomoć uspio je ustati na noge, odšetao je do svlačionice gdje je ponovo izgubio svijest. Preminuo je tri dana kasnije u bolnici.

Oglasi

Sve se to dešavalo dok nje Puertina tadašnja djevojka bila trudna i zajedno su čekali svoje prvo dijete. Mjesec kasnije na svijet je stigao Aitor Puerta.

Puerta je u kratkoj karijeri sa Sevillom stigao osvojiti dva nekadašnja Kup UEFA

Pred Puertom je bila zaista blistava karijera, uspio je sa Sevillom osvojiti dva tadašnja Kup UEFA, smiješila mu se i reprezentacija Španije jer je već počeo dobivati i pozive.

Međutim, surova sudbina je za njega imala druge planove. Iako nije među živima, Puertin duh i dalje živi među svima onim koji su ga poznavali.

U Andaluziji se zna reći daje Puerta jedini uspio povezavati Betis i Sevilli te ih učiniti jednim. Bilo je to na dan njegove sahrane.

Navas i Ramos ga nikad nisu zaboravili. Svoje pobjede na velikim takmičenjima sa Španijom bi uvijek posvećivali njemu. Navas bi to radio i u slučaju svakog uspjeha sa Sevillom.

Oglasi

Puerta junior je svoje prve fudbalske korake napravio u Sevilli, zatim je jedno vrijeme igrao Nervionu, a sada je član omladinskih selekcija Calviare, kluba koji je podružnica Betisa.

Aitor Puerta i Jesus Navas na utakmici u čast preminulog fudbalera

"Moja majka kaže da jako sličim svom ocu i mnogi mi to govore. Istina je da me to obilježilo. Nisam kao sva djeca, moj otac je bio veliki fudbaler i mnogi očekuju da i ja to postanem."

Potražite više informacija na temu La Liga:

"Ponosan sam što mi pričaju o njemu i imam ga na umu svaki dan", ispričao je danas 16-godišnji Aitor koji je dodao da bi osim fudbaler jednog dana volio bih sportski novinar.

Sevilla je bila povukla Puertina broj iz upotrebe i čuvala ga je za njegovo sina Aitora, ali nakon odluke FS Španije da prvotimci moraju nositi brojeve od 1 do 25 kada se vratio iz Manchester Cityja Navas je zadužio broj 16 kojeg nosi i dan danas. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi