Održan sastanak klubova Serije A: Od Intera, Juventusa i Milana traže samo jedno

Tri italijanska kluba u Superligi

Održan sastanak klubova Serije A: Od Intera, Juventusa i Milana traže samo jedno

E. Škorić

Dvanaest bogatih evropskih klubova postiglo je kasno u nedjelju dogovor o osnivanju novog nogometnog takmičenja Superlige u kojoj bi nastupilo 20 klubova.

Čelni čovjek je Florentino Perez, predsjednik Real Madrida, jednog od 11 članova novonastale lige. Dio Superlige dolazi iz Italije. Najveći klubovi Juventus, Inter i Milan odlučili su da se pridruže Superligi, čime odbijaju nastupati u UEFA-inim takmičenjima.

Ova odluka je razbijesnila sve u Italiji, pa je održan hitan online sastanak klubova. Sastanku su prisustvovali i predstavnici spomenutih klubova "izdajnika", a na kraju nije iznađeno nikakvo rješenje. Ostalih 17 klubova pita se da li je moguće da Juventus, Milan i Inter otkažu svoj nastup u Superligi.

Takođe, pitaju se zašto se baš sada sve to dogodilo, ali nisu dobili nikakve odgovore. Osim toga, Sampdoria, Torino i Roma su bili najžustriji i "bijesni" zbog činjenice da su Juve, Milan i Inter odlučili "okrenuti leđa UEFA-i". Napoli i Lazio su jedini klubovi koji nisu ulazili u raspravu niti su išta rekli na ovu temu. To je odmah protumačeno kao potencijalne planove jednog i drugog kluba da u budućnosti bude dio Superlige.

UEFA namjerava da izbaci klubove izdajnike iz Lige prvak i Evropske lige ove sezone, što bi značilo da Arsenal neće igrati u polufinalu EL, kao niti Manchester City, Real Madrid i Chelsea u Ligi prvaka. Odluka o tome bit će saopštena u petak na sjednici Izvršnog odbora krovne kuće evropskog nogometa.

Jasno je da bi bila prava katastrofa ako se sve to desi. Što se tiče italijanskih velikana, oni su zbog svog poteza razočarali i vlastite navijače, no čini se da je zov novca ipak bio prevelik. Podsjetimo da je Juventusov predsjednik Andrea Agnelli jedan od potpredsjednika Superlige i jedan od najzaduženijih za stvaranje ovog projekta.

Oglasi

Milan je drugi najtrofejniji klub u Ligi prvaka sa sedam titula, Inter ih ima tri, a Juventus dvije. Pitanje je hoćemo li ih ikada više gledati u najelitnijem klupskom takmičenju, a uostalom pitanje je hoće li ona ikada više biti zanimljiva i kakva je njena budućnost.

Agnellija nije štedio selektor Norveške Stale Solbakken, koji je danas dao jako zanimljivu izjavu i koji je, poput mnogih, protiv Superlige.

"Ne razumijem šta će Juventus u Superligi. Izbacivali su ih Porto, Ajax, Lyon. Pa i Arsenal. Kad su zadnji put igrali Ligu prvaka? Šta su napravili? Ima trenutno 30 boljih klubova u Evropi. Po tome vidite da je ovo sve ludnica", rekao je Solbakken.

Superliga je izazvala potres u svjetskom fudbalu, a predsjednik evropske fudbalske federacije Aleskandar Čeferin je poručio da svaki igrač koji se takmiči u Superligi neće imati pravo nastupa za reprezentaciju.

"Fudbalski svijet je ujedinjen, vlade su ujedinjene, svi smo protiv ovog besmislenog projekta. Igrači koji budu igrali u Superligi neće moći igrati na Svjetskom i Evropskom prvenstvu. Neće moći predstavljati svoje reprezentacije", kazao je Čeferin.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Za sada su neki velikani odbili da igraju u Superligi, a to su prije svih PSG, Bayern, Borussia Dortmund i Porto.

Top Komentari

nameno000
Evo PSG je protiv a sprčili 2 milijarde da osvoje LP i sada su oni kao protiv Super Lige.Imali naklonost svih fudbalskih asocijacija.Njihov predjednik je na sumnjiv nacin utjecao da domacin sp bude Katar.Nejmara kupili da bi zaradili od promocije mundijala trduplo na njemu.Sve to je otkriveno,u svemu su mu pomogle i FIFA i UEFA.Oni su ti koji su unistili fudbal kupovinom istog ljeta Nejmara,Mbappea za 400 miliona €.A sto se tice Bayerna i njegovog protivljelja to je za RESPECT.I ne stavljajte Bayern u istu recenicu sa PSG koji je od fudbala odavno napravio budalastinu u kojoj pobjeduju bogati
20 6
emial766
Proslo vrijeme kad je jedna Zvezda mogo uzet cup europe. Fudbal propada polako.
15 2

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi