Legenda njemačke Cvajte rekla je "dosta": Simon Terodde objavio kraj karijere
Simon Terodde na kraju sezone završava karijeru.

Danas je to obznanio

Legenda njemačke Cvajte rekla je "dosta": Simon Terodde objavio kraj karijere · Zvanično

Eldar Ganibegović

Legendarni njemački napadač, Simon Terodde, na kraju sezone završava karijeru. Danas je to na društvenim mrežama i sam objavio. 

"Nakon 16 godina u profesionalnom fudbalu gotovo je!

Uvijek sam se bojao ovog dana zadnjih nekoliko godina, bit ću iskren. Mogao sam svoj hobi pretvoriti u karijeru, volio sam igrati pred rasprodanim publikom. Način na koji lopta ulazi u gol, vidjeti kako se mreža klati, ekstaza u uglovima terena, sve su to stvari koje će mi nevjerojatno nedostajati.

Želio bih se zahvaliti svojim klubovima MSV-u, Fortuni, Unionu, Bochumu, Stuttgartu, Kölnu, HSV-u i Schalkeu.

Posljednje sezone u VfB-u, Effzehu, HSV-u i Schalkeu bile su posebno posebne, gdje mi je dopušteno nositi legendarni broj "9". Nikada to nisam uzimao zdravo za gotovo u tako tradicionalnim klubovima.

Opći savjet svim trenerima, planerima momčadi ili sportskim direktorima - centarfor (9) je nevjerojatno važan, čini saigrače boljim, odlučuje utakmice! Morate se brinuti za njega i njegovati ga.

Oglasi

Sada, u 36. godini, pravo je vrijeme da se napravi mjesta za mlađe. Osjećaj je pravi i dobar.

Promocije, ispadanja, ostanak u ligi - igranje na granici svake sezone također je ostavilo traga na meni i zato mirne savjesti mogu napustiti fudbalski travnjak kao aktivan igrač.

Nevjerojatno sam zahvalan za sva ta iskustva i veselim se što ću ih uskoro prenijeti. Vidjet ćemo u kojoj ulozi, prvo moram pustiti da sve potone i veselim se druženju s porodicom", napisao je 36-godišnji napadač rođen u Boholtu.

Kao omladinac bio je u Krechtingu, Rhedeu, Bocholtu i Duisburgu koji ga je i promovisao u seniorski fudbal.

Oglasi

Nosio je dres Fortune iz Dusseldorfa, Kolna, Union Berlina, Bochuma, Stuttgarta, HSV-a, a karijeru završava kao igrač Schalkea.

Ove je sezone na 27 utakmica u 2. Bundesligi postigao pet golova i podijelio četiri asistencije, a vidjet ćemo hoće li taj učinak popraviti do kraja sezone, ujedno i karijere.

Tri kluba uveo u Bundesligu

Čovjek je to koji je tri različita kluba uveo u Bundesligu. S 25 golova je u sezoni 2016/17. bio najbolji strijelac Cvajte kada je uveo Stuttgart u viši rang takmičenja.

Dvije sezone kasnije s 29 golova je bio prvi strijelac, a tada je promociju u Bundesligu izborio s Kolnom.

U sezoni 2021/22. promociju u Bundesligu izborio je sa Schalkeom, a i tada je bio najbolji strijelac lige s ukupno 30 golova.

Oglasi

Treba dodati da je 2007. godine s 21 golova bio najbolji strijelac juniorske Bundeslige zapad, te je već tada najavio jednu sjajnu karijeru.

S 25 golova je bio najbolji strijelac i u sezoni 2015/16. Tada je nosio dres Bochuma, ali je njegov tim završio peti na tabeli i nije stigao ni do doigravanja za plasman u viši rang.

Ukupno je u 2. Bundesligi nastupio 310 puta i postigao čak 177 golova uz 47 asistencija, dok je u Bundesligi na 90 nastupa ubilježio 15 pogodaka i tri asistencije.

Potražite više informacija na temu 2. Bundesliga:

Možda ostaje jedina žal što nikada nije obukao dres reprezentacije Njemačke. Da je rođen negdje drugo, gdje je manja konkurencija, nema sumnje da bismo ga dugo gledali i u reprezentativnom dresu.

Jasno je najavio da će ostati u fudbalu, a nama ostaje samo da vidimo u kojoj će to ulozi da bude. Trener, agent ili neka treća pozicija? 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi