Kakav krah omiljenog velikana za "ex-yu" igrače: Ispadaju u treću ligu, prodaju stadion, gase se...

Situacije je sve teža i teža

Kakav krah omiljenog velikana za "ex-yu" igrače: Ispadaju u treću ligu, prodaju stadion, gase se...

Admin Čaušević

Jedan od najpoznatijih evropskih klubova bi mogao biti ugašen u narednom periodu. Situacija je alarmantna i pitanje je da li će i prodaja stadiona biti dovoljno da se spasi tradicija duga 120 godina.

Ne tako davno Schalke 04 je imao jednu od vodećih uloga u Bundesligi. Tek 14. u njemačkoj drugoj ligi popularni Rudari sada prolaze kroz mračne trenutke.

Sa samo dva boda prednosti ispred Eintrachta iz Braunschweiga, klub iz Gelsenkirchena nema zagarantovan opstanak u Cvajti i opcija ispadanje u treću ligu je itekako moguća.

Izuzetno komplikovanoj sportskoj situaciji pridodaje se i teško materijalno stanje. Upitno je da li će i prodaja stadiona pomoći da se klub ne ugasi.

Zbog silnih dugova Schalke 04 još uvijek nema osiguranu profesionalnu licence u slučaju ispadanja u treću ligu. Ukoliko se ne obezbijedi novac ključ u bravu je jedna od opcija.

Prema pisanju njemački medija s ciljem da se spasi njemački velikan je odlučio i da proda stadiona, famoznu Veltins Arenu čija je vrijednog 90 milijuna eura.

Oglasi

Otvoren 2001. godine, ovaj stadion najveća je imovina njemačkog kluba do danas. Jedan od prvih stadiona sa pokretnim krovom i na neki način zaštitni simbol Rudara.

Igrači sa "ex-yu" prostora su ostavili dubok trag u ovom klubu. Zlatan Bajramović, Vedad Ibišević, Sead Kolašinac, Matija Nastasić i Mladen Krstajić su samo neki koji su nosili plavi dres.

Također, veliki broj "dijasporaca" koji žive i rade u Njemačkoj su fanovi popularnih Rudara i njihovo eventualno gašenje bi sigurno predstavljalo ozbiljan udarac za njemački fudbal.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

Schalke 04 je osnovan 1904. godine. Prvaci Njemačke su bili sedam puta, uz to su u pet navrata osvojili i Kup. Od prestižnijih trofeja izdvaja se Kup UEFA osvojen 1997. godine.

U sličnoj situaciji prošle godine se nalazila berlinska Hertha, ali su u tom klubu nekako uspjeli skupiti sredstava u posljednji tren, dobili su licencu i izbjegli su gašenje.

Top Komentari

topnik1980
Hehe nek crknu a Gasprom im bio extra sponzor pa su rekli da im ne treba vise jer rusi napadaju ukrajinu e to bude na kraju tako kad se politika petlja u sport
1 0
JuventinoBK
Tuzno, jadno i žalosno. Tako je to kad je klub u državnom vlasništvu, a ne u privatnom. Pokradu ga uniste i na kraju bankrot...
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti