Samo jednom igraču je Ferguson nudio bogatstvo da ode iz kluba, kasnije se dva puta pokušao ubiti

Priča o irskoj pijanici

Samo jednom igraču je Ferguson nudio bogatstvo da ode iz kluba, kasnije se dva puta pokušao ubiti

E. Škorić

Interesantnih priča kroz historiju engleske Premier lige uvijek je bilo i skoro da svakog dana nešto novo ispliva na površinu ili engleski novinari dođu na ideju da nas podsjete na neke nezaboravne trenutke ili anegodte o kojima će se i decenijama kasnije govoriti.

Sir Alex Ferguson smatran je najvećim trenerom ikada i nekadašnji menadžer Manchester Uniteda je dao ponudu jednom od svojih nogometaša: bizarna ideja koja se gotovo pretvorila u čin ljubavi.

"Pustio me u svoju sobu i rekao mi da želi da prestanem igrati...", priča protagonist priče, nekadašnji igrač Uniteda.

"Platit ću ti, samo idi", govorio je Škot Paulu McGrathu, nekadašnjem defanzivcu Uniteda koji je za klub igrao od 1982. do 1989. godine. Imao je preko 160 nastupa na Old Traffordu, ali i gadnu narav koju Ferguson nije mogao da istrpi.

Irac, sin nigerijskog imigranta, savršeno je spojio dvije kulture. Velika strast prema nogometu s jedne, a prema alkoholu s druge strane. Jednostavno nije mogao stati, a za profesionalnog sportistu to je bio veliki problem. Ferguson je nekoliko puta pokušao ublažiti sferu poroka, ali s nedovoljnim uspjehom. Ostalo mu je samo jedno...

Paul McGrath je imao interan razgovor sa Fergusonom koji mu je nudio 100.000 samo da se penzioniše, ali on je želio i dalje da igra

Vrijeme je isteklo, za McGratha više nije bilo mjesta u Unitedu. Ferguson je razumio psihološko stanje u kojem se nalazi i predložio mu da se povuče u potpunosti i da više ne igra nogomet. Stavio je na stol ponudu koja je u to vrijeme bila i suluda, krajnje dobra, pa niko 1989. godine nije ni pomislio da plati jednom igraču samo da ode. U stvarnosti je to bio pravi čin ljubavi.

Oglasi

“Pustio me u svoju sobu i rekao mi da želi da prestanem da pijem i da kockam i da se vratim u Irsku. Dao bi mi 100 hiljada funti. Razmišljao sam o tome jer je u to vrijeme 100.000 bilo puno novca. Zatim se ukazala prilika da igram za Aston Villu i iskoristio sam priliku. Htio sam da nastavim karijeru", ispričao je McGrath.

Novi život u Aston Villi sedam sezona,  veoma dobrih, zatim Derby County i Sheffield United. Bio je to prvi od dva Irca koji bi znali da izlude Fergusona, no drugi je ostavio mnogo veći trag, a riječ je o Royju Keanu, također čovjeku sa milion mana i puno problema, ali njega je Fergie ipak mnogo više cijenio i nije nikada zatražio njegov odlazak iz kluba.

McGrathov alkoholizam doveo je do toga da ga je prodao Manchester United, gdje je osvojio FA kup, ali je nastavio uživati u najboljim godinama svoje karijere u Villi, podigavši Liga kup dva puta, 1994. i 1996., i skoro osvojivši prvenstvo na kraj sezone 1989/90 u kojoj si je pokušao oduzeti život.

McGrath se vratio nakon što je prerezao vene da bi igrao u 6:2 pobjedi nad Evertonom sa zavojima koji su prekrivali njegove rane i nije propustio niti jednu utakmicu te sezone.

Prelazak u Aston Villu donio mu je sjajne sezone, ali i dvostruki pokušaj ubistva

U još šokantnijem pokušaju samoubistva, McGrath je jednom napunio čašu tekućinom za čišćenje i popio je odjednom. Nakon što je isprva čekao zaborav ili smrt, zatim je sat vremena pio vodu kako bi pokušao razrijediti tvar prije nego što je otišao u bolnicu, gdje su mu rekli da su njegovi unutarnji organi čudesno preživjeli.

Potražite više informacija na temu Premier league:

“Nisam bio sjajan izvan terena jer me nikad nisu učili kako ući u društvo ili razgovarati s ljudima i takve stvari. Iskreno govoreći, nisam baš želio biti u centru pozornosti i to nije nešto u čemu sam ikada naučio uživat", ispričao je Irac.

Karijera Irca bila je turbulentna, imala je uspone i padove, ali ostat će barem u nasljeđu ta kultna priča o njegovom velikom poroku, mada će on u prvi plan htjeti da gurne dane slave, osvojene trofeje i nastupe za ponajveće engelske timove.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi