Prije dvije decenije u Bosni i Hercegovini je počela velika svjetska fudbalska karijera
FOTO: EPA

Na današnji dan

Prije dvije decenije u Bosni i Hercegovini je počela velika svjetska fudbalska karijera

Haris Zilić

Hratski fudbaler Luka Modrić (37) za mnoge je najbolji fudbaler današnjice, a tu istu titulu ponio je 2018. godine kada je osvojio "Zlatnu loptu" nakon sjajne godine u Realu i reprezentaciji Hrvatske.

Sa Realom je osvojio sve što se može osvojiti, a Hrvatsku je vodio do drugog mjesta na Mundijalu 2018. godine i do trećeg mjesta na Mundijalu 2022. godine.

Kapiten, profesionalac, sportista za primjer, Luka Modrić je pokupio simpatije svjetske sportske javnosti.

Međutim, da li ste znali da je Modrić u svojoj profesionalnoj karijeri koja traje dvije decenije prvu zvaničnu utakmicu u profesionalnom fudbalu odigrao na tlu Bosne i Hercegovine?

To je bilo 10. augusta 2003. godine u ligaškom duelu Širokog Brijega i Zrinjskog, a Modrić je kao posuđen fudbaler Dinama nastupao za mostarski tim.

Oglasi

Tim sa Pecare se prisjetio tog trenutka i možemo reći dana kad je počela velika karijera.

"Ponosni smo na činjenicu kako je baš na današnji dan prije točno dvadeset godina, 10. kolovoza 2003. godine, na stadionu Pecara u Širokom Brijegu otvoreno jedno od najvažnijih poglavlja hrvatskog, ali i svjetskog nogometa.

Naime, toga je dana najbolji hrvatski nogometaš svih vremena i legendarni kapetan hrvatske reprezentacije (Hrvatski nogometni savez) Luka Modrić u dresu HŠK Zrinjski Mostar odigrao prvu prvoligašku seniorsku utakmicu u profesionalnoj karijeri.

U njegovom debiju pred 5000 gledatelja u domu širokobrijeških Plavo-bijelih mostarski Plemići glatko su poraženi (3:0) od kasnijega prvaka NK Široki Brijeg. Pogotke su postigli Domagoj Abramović iz jedanaesterca u 38. minuti te Ricardo Baiano u 61. i 78. minuti utakmice", stoji u saopštenju NK Široki Brijeg.

🇭🇷 | Ponosni smo na činjenicu kako je baš na današnji dan prije točno dvadeset godina, 10. kolovoza 2003. godine, na...

Posted by NK Široki Brijeg on Thursday, August 10, 2023

Nakon Zrinjskog Modrić je igrao za Inter Zaprešić, Dinamo Zagreb, Tottenham prije odlaska u Real gdje je postao neprikosnoveni lider na terenu.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Vjerovatno će i Hrvatsku predvoditi na EURO-u 2024. godine, a tada će već pokucati u petu deceniju života.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi