Sjajan potez NS FBiH zbog teške situacije: Druga liga Zapad od nove sezone u dvije grupe

Omjer je 9-7

Sjajan potez NS FBiH zbog teške situacije: Druga liga Zapad od nove sezone u dvije grupe

S. Mlaćo
Teme:

Pandemija koronavirusa 'donijela' je i žestok udar na bh. sport, a posebno se to odnosi na niže rangove gdje je veliki broj klubova i ranije vodio bitke za 'preživljavanje' iz sezonu u sezonu.

Sada će biti još teže, a pravi potez definitivno su uradili čelnici NS Federacije Bosne i Hercegovine. Naime, pod pokroviteljstvom ovog Saveza igraju se četiri Druge lige, a posebno je specifična Druga liga FBiH grupa Zapad, u kojoj nastupaju klubovi iz dva kantona, Srednjobosanski i Unsko-sanski.

Razdaljina između gradova doseže i do pet sati jednom smjeru što svakako stvara probleme klubovima, prije svega finansijske.

Zbog toga su u NS FBiH odlučili da razdvoje ligu na dvije grupe. Tako ćemo od ove sezone imati Drugu ligu Zapad 1 i Drugu ligu Zapad 2. Jednu ligu će činiti klubovi iz NS SBK/KSB, a drugu klubovi iz NS USK.

Takmičarska komisija NS FBiH na čelu sa predsjednikom Naimom Basarom napravila je prijedlog Izvršnom odboru NS FBiH za razdvajanja liga, što su i sami klubovi prihvatili uz sve pohvale.

Svjesni situacije ideju su podržali i predsjednik NS FBiH Irfan Durić, te dopredsjednik Slaven Garić koji su prepoznali problematiku i ovim potezom bez imalo pretjerivanja spasili gašenje velikog broja klubova, te samim tim i ovog takmičenja.

Iz NS SBK/KSB imali su samo riječ za potez NS Federacije BiH. Svjestan teške situacije u klubovima predsjednik ovog saveza Najim Softić bio je sretan zbog takve odluke.

Potražite više informacija na temu Druga liga Federacije BiH - Zapad:

"Ovo je korektna odluka za oba kantona kako bi se pomoglo klubovima. Pozdravljam ovu odluku NS FBiH jer je u interesu nogometa da opstanu prije svega ovi amaterski klubovi s obzirom da će veliki problem biti finansiranje istih u svim kantonima", kazao je Softić za SportSport.ba.

Klubovi će na kraju igrati razigravanje, a broj klubova iz NSK SBK/KSB u ovom rangu takmičenja je devet, dok je iz NS USK sedam. 

Top Komentari

Gari Garinča
Umjesto četiri sad imamo pet "bostan" liga. Samo naprijed !!!
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije