Sjeverna Irska: Borba do zadnje kapi znoja

Debi na EP

Sjeverna Irska: Borba do zadnje kapi znoja

M. Šljivak

Najveće iznenađenje kvalifikacija za Evropsko prvenstvo je reprezentacija Sjeverne Irske.

Selektor Michael O'Neill je sa dosta skromnim sastavom uspio da osvoji prvo mjesto u grupi s Grčkom, Rumunijom, Mađarskom, Finskom i Farskim Ostrvima i da se zlatnim slovima upiše u povijest fudbala u ovoj zemlji, kao prvi trener koji je odveo nacionalni tim na EP.

Prethodno je Sjeverna Irska imala tri nastupa na prvenstvima svijeta. Međutim ta vremena su daleko i već decenijama ova selekcija čeka nastup na velikom takmičenju.

Dres nacionalnog tima ove zemlje u prošlosti su nosila velika imena. Danny Blanchflower, George Best, Neil Lennon, Pat Jennings, a najbolji rezultat im je četvrtfinale SP-a 1958. godine.

Nekoliko poznatih imena i danas nosi dres ove reprezentacije. Tim je mješavina mladosti i iskustva, a većina reprezentativaca igra u engleskim nižim ligama ili u škotskom Premiershipu.

Tu je i nekoliko imena koja su glavni igrači u Premier ligi, a svakako se izdvaja ime Stevena Davisa, veznjaka Southamptona.

Sjeverna Irska igra tipičan ostrvski fudbal. O'Neill nije odstupao od tvrde igre sa žestokim duelima i trčanjem 90 minuta, što mu je na kraju donijelo rezultat u kvalifikacijama.

Međutim, za nešto više na EP kvaliteta nema. Možda se i mogu dokopati nekog boda u grupi, ali zaista teško da će uspjeti proći grupu.

Popis:

Golmani: Roy Carroll (Linfield), Michael McGovern (Hamilton), Alan Mannus (St. Johnstone).

Odbrana: Aaron Hughes (Melbourne City), Chris Baird (Derby), Gareth McAauley (WBA), Jonny Evans (WBA), Craig Cathcart (Watford), Lee Hodson (MK Dons), Conor McLaughlin  (Fleetwood Town), Daniel Lafferty (Burnley), Luke McCullough (Doncaster), Paddy McNair (Manchester United), Michael Smith (Peterbrough).

Vezni red: Steven Davis (Southampton), Naill McGinn (Aberdeen), Corry Evans (Blackburn), Oliver Norwood (Reading), Shane Ferguson (Milwall), Stuart Dallas (Leeds), Ben Reeves (MK Dons).

Napad: Kyle Lafferty (Birmingham), Jamie Ward (Nottingham Forest), Josh Magennis (Kilmarnock), Billy Mckay (Dundee United), Liam Boyce (Ross County), Will Grigg (Wigan), Conor Washington (QPR).

Igrač u fokusu: Steven Davis (Southampton)

Kapiten i vođa selekcije Sjeverne Irske Steven Davis glavni je pokretač igre ove reprezentacije. Ovaj 31-godišnji vezista je pokretač svega unutar tima, te je veoma poštovan od strane saigrača. 

Od njega će zavisiti i rezultat na EP. Davis je pored igračkih kvaliteta i veliki motivator, što je najbolje pokazao u kvalifikacijama, kojima se Sjeverna Irska prošetala.

Za reprezentaciju je Davis debitovao 2005. godine, a već je upisao 75 nastupa uz pet postignutih pogodaka.

Statistike:

Nastupi na EP: Bez nastupa

Najviše nastupa: Pat Jennings (119)

Najbolji strijelac: David Healy (36)

Raspored na EP:

12. juni - Poljska

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

16. juni - Ukrajina

21. juni - Njemačka

Promo

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi