Kultni klub bi nakon 15 godina mogao zaigrati u grupnoj fazi evropskih takmičenja
FOTO: Aberdeen FC

Igraju sjajnu sezonu

Kultni klub bi nakon 15 godina mogao zaigrati u grupnoj fazi evropskih takmičenja

Haris Zilić

Bliži se kraju i sezona u škotskom Premiershipu gdje je manje više sve poznato prije posljednjeg kola. Ove srijede odigrane su utakmice 37. kola.

Nakon večerašnjih mečeva Aberdeen je trijumfom protiv St. Mirrena rezultatom 3:0 osigurao treće mjesto. Ova pozicija bi Aberdeenu nakon 15 godina i 2008. godine mogla garantovati plasman u grupnu fazu evropskih takmičenja.

Ako Inverness u finalu Kupa Škotske ne iznenadi Celtic, Aberdeen će kao trećepalsirani u play off Evropa lige, što znači da će minimalno osigurati grupnu fazu Konferencijske lige jer ekipe koje budu poražene u play-offu Evropa lige idu u grupnu fazu Konferencijske lige.

Aberdeen je jedan od kultnih škotskih klubova, a najsjajnije godine su bile krajem osamdesetih kada ih je sa klupe peedvodio Sir Alex Ferguson. Klub je četiri puta bio prvak Škotske, ima sedam naslova u Kupu i šest naslova u Liga Kupu Škotske.

Hearts je trenutno četvrtoplasirani na tabeli i ima dva boda više od gradskog rivala Hiberniana i drži pozciju koja vodi u Konferencijsku ligu naredne sezone, tačnije kvalifikacije Konferencijske lige.

Ako Inverness ne osvoji Kup Škotske, onda će oba tima iz Edinburgha i Herats i Hiberian u kvalifikacije za Konferencijsku ligu, a Aberdeen će u play-off Evropa lige.

Oglasi

Od ranije je poznato da je Celtic prvak i ide direktno u grupnu fazu Lige prvaka.

Rangersi će kao viceprvaci u kvalifikacije za Ligu prvaka.

Škotska ima pet klubova u Evropi i sjajan koeficijent zahvaljujući odličnim nastupima Celtica i prije svega Rnegersa u Evropi posljednjih sezona.

Podsjetimo, Rangersi su 2022. godine igrali finale Evropa lige gdje su poraženi od Eintrachta iz Frankfurta.

Hearts je jedan od potencijalnih protivnika bh. klubova u kvalifikacijama za Konferencijsku ligu, a da li će drugi potencijalni biti Aberdeen ili Hibernian saznat ćemo nakon finala Kupa Škotske između Celtica i Invernessa koje je na rasporedu u subotu 3. juna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi