Slaven Bilić će posrnulu reprezentaciju pokušati odvesti na Euro?

Preuzima Škotsku?

Slaven Bilić će posrnulu reprezentaciju pokušati odvesti na Euro?

Hrvatski stručnjak Slaven Bilić mogao bi se vrlo brzo vratiti trenerskom poslu.

Podsjetimo, on je prije dva mjeseca dobio otkaz u najtrofejnijem klubu Saudijske Arabije Al-Ittihadu gdje se zadržao samo pet mjeseci.

To mu je bio već drugi otkaz u nešto više od godinu dana jer je krajem 2017. godine napustio klubu West Hama, ali sada bi trebao čekati mnogo manje vremena na novi posao.

Kako prenose inostrani mediji, Bilić je jedan od kandidata za selektora reprezentacije Škotske. Podsjetimo, ta je selekcija bez selektora otkad je Alex McLeish dobio otkaz nakon slabog starta u kvalifikacijama za Evropsko prvenstvo, a čini se kako bi Bilić mogao biti njegov nasljednik.

Osim hrvatskog stručnjaka, u igri za klupu selekcije Škotske još su Scott Gemmill, Steve Clarke, David Moyes, Sam Allardyce i Gordon Strachan.

Inače, Škotska je posljednji put na velikom takmičenju igrala prije 21 godinu kada je nastupala na Mundijalu u Francuskoj. Kada je u pitanju Euro, Škotska je tamo igrala 1992. i 1996. godine, ali nijednom nije uspjela proći grupnu fazu.

Inače, Bilić je prije Al-Ittihada i West Hama između ostalog vodio Hajduk, reprezentaciju Hrvatske i Bešiktaš.

"Kada je Payet napuštao klub, rekao sam mu da ide u Manchester United ili Juventus"

Inače, Bilić je nedavno otkrio kako je došlo do toga da Dimitri Payet napusti West Ham United. Bilo je to prije dvije godine dok je hrvatski trener još uvijek vodio Čekićare.

"Imao je sjajnu prvu sezonu, a onda je u sljedećoj sve krenulo nizbrdo. Nikad nije radio probleme. Bio je miran i tih momak u svlačionici. U prvoj sezoni uvijek je bio šaljivdžija u svlačionici, zafrkavao se sa saigračima i sve to. To je situacija u kojoj nikoga ne možete osuditi", kaže Bilić i dodaje:

"Ja sam donio svoju odluku, pa sam pitao predsjednika kluba mogu li to učiniti. Morao sam podvući crtu i reći dosta. Pokušao sam to objasniti predsjedniku. Payet je postao veći od kluba. Odigrao je sjajnu prvu sezonu za klub, pa imao još bolji Euro 2016. Mogao sam ga razumjeti. U reprezentaciji Francuske dijelio je svlačionicu s Pogbom, Griezmannom i sličnima. Oni su sigurno razgovarali o tome protiv koga igraju naredne sedmice u Ligi prvaka, a Payet je na to morao odgovoriti: 'Ja sam u West Hamu".

Hrvatski trener, koji je inače sve ovo pričao tokom gostovanja u emisiji BT Sportsa, se prisjetio kako je čelnim ljudima kluba rekao da imaju dvije opcije.

"Rekao sam im da imaju dvoje opcije. Prva je da mu svake godine damo veći ugovor i tako ga zadržimo sretnim. Druga je da ga prodamo dok možemo. Mi smo radili sasvim nešto treće. Klub mu je govorio da mora poštivati ugovor kojeg ima te igrati u skladu s onim što se prema tom ugovor od njega očekuje", dodaje Bilić.

Najzanimljivije od svega je što je Bilić savjetovao Payeta da ide u Manchester United ili Juventus, ali on ga ipak nije poslušao.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

"Rekao sam mu samo jednu stvar: 'Idi u Manchester United ili Juventus, nemoj ići u Marseille.' Ali, nije me poslušao. Htio je ići kući", kaže Bilić.

Inače, Payet je još uvijek član Marseillea gdje je na 32 utakmice ove sezone postigao šest golova i dodao sedam asistencija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi