Slišković: Ne znam koliko je bilo realno najavljivati duplu krunu

Trener Plemića na press konferenciji uoči gostovanja GOŠK-a

Slišković: Ne znam koliko je bilo realno najavljivati duplu krunu

Utakmica 23. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine u kojoj će HŠK Zrinjski dočekati GOŠK iz Gabele bila je temom press konferencije u prostorijama mostarskog kluba na kojoj se novinarima po običaju obratio Blaž Slišković trener Zrinjskog.

U odnosu na prošle pressice danas je Slišković bio puno opširnji a prvo se ispričao zbog toga što nije uspio doći na press poslije utakmice sa Sarajevom:

"I da me niste pitali to i sam bih se vratio na ovu utakmicu i poraz protiv Sarajeva. Zaista se nakon utakmice nisam osjećao dobro i rekao sam Mariju Ivankoviću da izađe pred novinare i da se izvine u moje ime što ne mogu prisustvovati konferenciji, tečestita treneru i igračima Sarajeva na pobjedi".

"Pretpostavio sam da će po medijima biti da sam ljut, da sam razočaran. Maka to nije ni spomenuo, jer je očigledno zaboravio da sam mu to rekao, pa ovom prilikom opet govorim da se nisam dobro osjećao. Naravno da sam bio razočaran, ali ljut nisam bio nimalo. Naprotiv, bio sam ponosan na ono što su igrači dali za 90 min, neko više, netko manje, ali sve u svemu ono što smo dogovorili je 90% igrača ispoštovalo. Držali smo aktivan rezultat u nadi da ćemo promjenama u zadnjih 20 stići prednost Sarajeva".

"Iz tog razloga sam i napravio velike promjene u timu, zgusnuo sam srednji red jer smo znali da je Sarajevo jako opasno iz kontri i to smo relativno anulirali. Nismo ni mi puno prema naprijed napravili, ali obzirom da je Sarajevo najbolja ekipa u ligi sveli smo ih na 2,3 prilike na 90 minuta što nije nimalo loše. Nismo iskoristili svoje prilike i kako je Husref rekao mogla je utakmica otići u drugom smjeru. Još im jednom čestitam na fer i korektnoj utakmici, uradio sam to i odmah nakon susreta ali se zaista nisam osjećao dobro poslije utakmice".

"Igrači su se potrošili maksimalno, čestitao sam im. Nemamo više igrača naprijed poput Bilbije, ni poput Ronalda. Nemamo prevagu. Nemamo igrače koji imaju smirenost u trenutku kada treba realizirati prigodu. S te sam strane nezadovoljan jer nemamo realizaciju, ali ne mogu zamjeriti igračima na htijenju i volji i pokazanom na terenu. Sarajevo ima veći broj kvalitetnih igrača koji prave razliku a to pokazuje 11 bodova viška na nas i eliminacija iz Kupa. Igračima sam rekao da idemo dalje, teške su utakmice pred nama. GOŠK u Mostar dolazi s novim trenerom pun elana i želje za dokazivanjem. Mi smo pod dojmom ispadanja iz Kupa ali moramo maksimalno ozbiljno shvatiti ovaj susret".

Pričao je Baka o razlozima zašto je Zrinjski u pet utakmica na samo jednom postignutom golu i bez pobjede:

"Teško je reći koji je glavni razlog takve neefikasnosti i tih lošijih rezultata. Nije se moglo pretpostaviti da ćemo osvojiti samo 3 boda u prva 3 kola. Eliminirani smo od Sarajeva, a ja bih mogao nabrajati razloge ali ne želim. Ne želim alibije. Ostali smo bez igrača koji je još uvijek prvi strijelac lige. Da je ostao, dao bi još 2, 3 i realizirali bi neke šanse koje nismo u ovim proteklim utakmicama. Naravno mislim na Bilbiju, ali nije to alibi. Morao sam u ovim pripremama pronaći idealnih 11. Mnogo sam miskao ali to je bilo opravdano jer sam imao mnogo novih igrača. Ne mogu da ne dam priliku svim igračima da vidim koliko se može računati na njih. Onda računate da imate tih idealnih 11 pa vam se ozlijede Šovšić, pa Veselinović i Bencun. Bio sam primoran mijenjati i onda to utječe na igrače. Nije lako ni onim koji se osjećaju standardnim, pa ni onim drugim. Imamo velikih oscilacija. Gdje su uzroci i šta su uzroci - treba dobro sjesti i analizirati. Za sebe ne tražim nikakav alibi. Najodgovorniji sam za sve ali ono što je pozitivno je to što se atmosfera u svlačionici nije bitno promijenila. Međuljudski odnosi su sjajni i nepromijenjeni. Možda ima malo sportskog nezadovoljstva ali to je normalno jer se ne može udovoljiti svima jer imate 25 igrača. Najmanji problem je sportsko nezadovoljstvo jer je to čak i pozitivno. Svi moraju imati motiv da su u 11 i to je normalna pojava. Ali nema zavisti, to me raduje. Drago mi je vidjeti Rustemovića, Pezera i Perišića da skupa piju kavu iako su konkurencija. 

Ipak, zaostatak za Sarajevom je 11 bodova i Zrinjski je eliminiran iz Kupa

"Kad je bio Božićni domjenak i kad je predsjednik rekao da ćemo osvojiti prvenstvo i Kup nisam znao je li to realno najaviti. I pričati o duploj kruni kada za konkurenciju imate momčad kao Sarajevo. Ne krivim gospodina Lasića ni ljude u klubu koji su mislili na taj način. Jedno je raditi u klubu a drugo biti trener i znati s kim i s čim raspolažete. To su dvije veoma različite stvari. Mogu i ja sada reći da idem dogodine na Mjesec, ali to je jako teško. Bila je euforija, normalno je da se govore takve stvari. Ali biti realan u određenim trenutcima nije loša stvar. Svi smo razočarani, naravno da bi svi voljeli da je obratno, da smo bod od Sarajeva i da smo ih izbacili iz Kupa. Ambicije su bile prevelike u odnosu na ono što se dešavalo. Na odlaske dva igrača koji su nam bili previše značajni. Igrači na koje smo računali da će sve to nadomjestiti bili su konstantno ozlijeđeni. Tri igrača, Šovšić, Veselinović i Bencun bi nam, da su bili zdravi, situaciju učinili dosta boljom nego je sada. Realnost je takva da smo daleko od onoga što smo bili jesenas. Očigledna razlika. Treba objektivno sagledati stvari i vidjeti gdje smo pogriješili i je li bilo realno tražiti duplu krunu".

"Ne ostaje nam drugo nego pokušati smanjiti razliku za Sarajevom i držati distancu u odnosu na konkurente. Jedanaest bodova je realno preteško stići posebno kad vidimo kako Sarajevo igra".

Pričao je Slišković i o tome kako podići momčad iz evidentne krize:

"Raditi, pokušavati održati pozitivnu atmosferu i onda opet maskimalno raditi i ne gubiti sportski duh i volju za rezultatom. Nadamo se da će i nama svanuti i da će prilike koje stvaramo biti realizirane. Nogomet se na kraju krajeva i igra zbog golova i bez njih nemaš bodova. Uzalud volja i želja kad nemaš nekog da nagradi taj trud. Ne preostaje nam ništa drugo nego da vjerujemo u sebe i na treninzima da ispravljamo greške koje se javljaju. Ne može se samopouzdanje steći kroz jedan dan. To stiže kroz kvalitetnu igru i realizaciju. Ima ovdje igrača koji su još uvijek impresionirani činjenicom da igraju u Zrinjskom. Ovdje se traže samo pobjede. I još nešto više dodatno uz volju, želju i htijenje. Doći u Zrinjski znači da moraš pobjeđivati a ako si godinama igrao u ekipi koja nema takav mentalitet onda treba vremena da se prilagodi na mentalitet tima. Ako se izgubi sportski motiv, onda si "mrtav". Ako ne želim biti prvi i pobjednik nema ništa od tog. To se kod mojih igrača nije dogodilo još uvijek, a ako se dogodi, onda će biti problem".

Govorio je Baka i o igri Šovšića i Mandića:

"Zadovoljan sam s obojicom. Šovšić je bio u dvije sjajne situacije. Odlično je šutirao u prvoj, a u drugoj je možda mogao malo bolje, ali teško je to komentirati. Imao je individualnih akcija i sve u svemu nakon toliko dugo neigranja jako sam zadovoljan s njegovih 65 min protiv Sarajeva".

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

"Mandić je igrač koji može mnogo bolje. Profesionalac je i željan dokazivanja. Igrač je to koji nam može donijeti kvalitet više ali sve će ovisiti o rezultatima cijelog tima. On je igrač koji je više krilni napadač ali obzirom na brzinu i odlučnost, te pozitivni bezobrazluk odlučio sam se da igra špica, prije Bekića. Našao se u par situacija sa zaleđima jer njegova kretanja nisu bila kretanja špic igrača. Igrom slučaja je završio u vršku napada ali bolji je kao bočni igrač".

Utakmica između Zrinjskog i GOŠK-a igra se u nedjelju u 15h.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

SonPen1946
Hej zrinjski ko nam brani da bude sve ko lani... MA BAŠ JE GLUPO BITI ULTRAS IZ MOSTARAA !
3 0
casimiro
Ma dosta vise....sad pauza malo!!ima i drugih klubova ovdje!!!!Tesko da ce te se vratiti u narednih 5g.
2 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi