Sloboda ne posustaje, Ješićevo Sarajevo gubi dah

Plavi s Grbavice sve bliže vrhu

Sloboda ne posustaje, Ješićevo Sarajevo gubi dah

Adnan Beganović

Proteklog vikenda odigrane su utakmice 21. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine, a u ovom kolu što se tiče borbe za sami vrh najviše je profitirala Sloboda.

Izabranici Husrefa Musemića slavili su rezultatom 3:1 na teškom gostovanju u Vitezu, a kako Zrinjski nije uspio savladati Čelik (2:2), Sloboda se učvrstila na čelu prvenstvene tabele. Nisu izabranici Husrefa Musemića dobro otvorili utakmicu, Vitez je u prvom dijelu bio nešto konkretniji i zasluženo je na odmor otišao sa minimalnom prednošću. Međutim, u drugom dijelu, pogotovo nakon izlaska Anesa Haurdića, a ulaska Mladena Veselinovića, Tuzlaci su zaigrali mnogo bolje i na kraju su zasluženo slavili. 

Zrinjski je nakon pobjede u Širokom Brijegu gostovao u Zenici. Iako su Plemići u ovaj duel ušli kao favoriti, na terenu to nisu opravdali. Ponovo je utakmica, čiji akter su bili Plemići, bila za naše prilika i više nego dobra, a konačnih 2:2 s obzirom na prikazano na terenu je možda i najrealniji ishod. Nisu izabranici Vinka Marinovića pobijedili, ali na kraju i ovaj bod im može biti od velike koristi, a nekako se čini da će duel posljednjeg kola između Zrinjskog i Slobode biti odlučujući u borbi za titulu.



Sarajevu "visi" Evropa, Željezničar u seriji


Aktuelni prvak Bosne i Hercegovine, FK Sarajevo, razočarao je u Prijedoru. Izabranici Miodraga Ješića nisu uspjeli savladati već prežaljeni Rudar (1:1), a remi u Prijedoru izazvao je nove potrese u Titovoj 38/B. Ništa novo, rekli bismo. Navijači i simpatizeri Bordo tima su razočarani, od Ješićevog "novog i boljeg" Sarajeva, ako je suditi po čertiri zvanična susreta u drugom dijelu sezone nema ništa. Igra Sarajeva ne obećava, mnogo je propusta, pogotovo u zadnjem i srednjem redu, a podatak koji kaže da aktuelni prvaci u posljednjih pet zvaničnih utakmica nisu uspjeli sačuvati svoju mrežu, dovoljno govori o "haosu" koji vlada u Bordo timu.

Čini se da je srbijanski stručnjak potcijenio Premijer ligu, olako se u prelaznom roku odrekao pojedinih igrača koji su bili dio šampionskog tima i smatrao je da će mu brazilski dvojac koji je donedavno hljeb zarađivao u Mijanmaru, biti prevaga u odnosu na protivnike. Međutim, stvari izgledaju mnogo drugačije. Brazilci su i za naše prilike, ako je suditi po uvodnim susretima, prosječni igrači, a napadač Cesar koji je predstavljen kao stroj za golove, u Premijer ligi još nije ozbiljno ni pogledao prema golu. Još uvijek čeka svoj prvijenac, Ješić čeka da proradi, a najbolji strijelac Premijer lige, Leon Benko, ispašta i šansu čeka na klupi za rezervne igrače.

Sarajevo je remijem u Prijedoru izgubilo gotovo sve šanse za odbranu naslova prvaka naše zemlje, a s obzirom na igre koje prikazuju Ješićevi izabranici i nastup u Evropi je pod znakom pitanja. Revanš susret četvrtfinala Kupa BiH protiv Slobode kvalifikacioni je za srbijanskog stručnjaka. Ješić je pod pritiskom, navijači su kao i mnogo puta do sada nestrpljivi, a ako je suditi po komentarima na društrvenim mrežama, očekuju i "sječu glava". U bliskoj prošlosti njihov glas se slušao i teško je očekivati da će danas ili sutra nešto biti drugačije. Bilo kako bilo, kontinuitet je riječ koja ne stanuje na Koševu, tako da bi svaki naredni kiks mogao značiti i odlazak srbijanskog stručnjaka.

Do nove pobjede, kojom se uhvatio priključak borbi za Evropu, stigao je Željezničar. Plavi su na Grbavici savladali Mladost i nastavili su svoj sjajni niz. Četiri zvanične utakmice u drugom dijelu sezone i isto toliko pobjeda vratile su osmjehe na lica navijača višestrukog bosanskohercegovačkog prvaka. Željezničar je samo dva boda udaljen od trećeg mjesta koje garantuje izlazak na evropsku scenu, a atmosfera u taboru Plavih je izvanredna. Ekipa , iako mnogo drugačija od one iz prvog dijela sezone, djeluje poprilično uigrano, tako da dobri rezultati i nisu iznenađujući. Pred izabranicima Edisa Mulalića su novi ispiti, revanš četvrtfinala Kupa protiv Borca u kojem ne bi trebali imati problema s obzirom na rezultat iz prvog meča (2:0), te derbi susret 22. kola PL sa Slobodom u Tuzli. Ukoliko Plavi uspješno prođu gostovanje kod lidera s obzirom na raspored u nastavku sezone, biće na korak do izlaska u Evropu što je prije početka drugog dijela sezone izgledalo kao naučna fantastika.


Široki u Mostaru izliječio rane, Olimpicu veliki bod u Bijeljini

Tri boda u 21. kolu osvojio je Široki Brijeg na gostovanju u Mostaru. Izabranici Slavena Muse savladali su otpisani Velež (3:0), te su tako barem na kratko zaliječili rane zbog domaćeg poraza od Zrinjskog. Širokobriježanima je na ruku išao i remi Rudara i Sarajeva, te Radnika i Olimpica, tako da su sada bodovno poravnati sa ekipama iz Bijeljine i glavnog bh. grada. 

Dolazak Milomira Odovića na klupu Olimpica ispostavlja se kao sjajan potez čelnika ovog kluba. Nakon ubjedljive pobjede nad Borcem, Vukovi su osvojili bod na teškom gostovanju u Bijeljini (0:0), te su tako povećali svoje izglede za ostanak u eliti.



Borac se još uvijek nada, Travnik ne gubi, ali ni ne pobjeđuje


Značajnu pobjedu ostvario je i Borac, koji je u Banjoj Luci nadigrao Drinu (3:0), koja je u prva dva kola drugog dijela sezone upisala gostujuću pobjedu nad Rudarom, te domaći remi sa Slavijiom. Ovom pobjedom i porazima Viteza i Mladosti, Velikan iz Platonove, je zadržao kakve-takve izglede za ostanak u elitnom društvu. 

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

U Lukavici su snage odmjerili Slavija i Travnik, a nakon 90 minuta nije bilo golova. Veziri su tako i treći put uzastopno teren napustili neporaženi, ali nisu niti jednom slavili, tako da polako gube korak u borbi za ostanak u eliti, dok se Slavija sa osvojenim bodom učvrstila u sredini tabele.

Zaprati FK Željezničar, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Željezničar Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi