"Izete, rodila te majka, daj taj gol" - a onda, cika, vriska, jauci i nezaboravno slavlje
Jedan navijač u Žilini je predosjetio Hajrovićev gol, te je s tribine zabilježio nezaboravan momenat u bh. fudbalskoj historiji.

Ko će sutra biti heroj BiH?

"Izete, rodila te majka, daj taj gol" - a onda, cika, vriska, jauci i nezaboravno slavlje

E. Ganibegović

Fudbalska reprezentacija Bosne i Hercegovine sutra nastavlja svoj put ka prvom Evropskom prvenstvu, a rival u drugom kolu biti će nam selekcija Slovačke.

Nakon što smo na otvaranju kvalifikacija na Bilinom polju s 3:0 počistili Island, sutra, nakon skoro deset godina, ponovo gostujemo kod Slovačke.

Bili smo sa Slovacima u grupi kada smo slavili prvi plasman na Svjetsko prvenstvo, a pobjeda u Slovačkoj tada se pokazala kao jedna od ključnih kada je u pitanju plasman u Brazil.

Tog desetog septembra 2013. godine bili smo u teškoj situaciji, ali i dalje odlučivali sami o svojoj sudbini. Slovaci su nas pobijedili u Zenici četiri dana ranije i trebale su nam tri pobjede iz preostala tri susreta kako bi se sigurno plasirali na Mundijal.

Nije nikako dobro krenulo. Gubili smo na poluvremenu, a u vodstvo je nakon jedne izgubljene lopte na sredini terena Slovake doveo Marek Hamšik.

Mučili smo se u nastavku da stvorimo ozbiljnu šansu, a onda je Zvjezdan Misimović ubacio iz kornera u 68. minuti, da bi Ermin Bičakčić u svojoj trećoj utakmici postigao prvijenac i donio nam izjednačenje.

Oglasi

Nakon toga Safet Sušić odličio je da upravo Misketa zamijeni Izetom Hajrovićem kojem je to bila druga utakmica u nacionalnom dresu, te se to ispostavilo kao najbolji mogući potez.

Samo tridesetak sekundi nakon što je ušao u igru, Hajrović je zategao ljevicu i pogodio je za pobjedu našeg tima, koja nam je otvorila vrata Svjetskog prvenstva, gdje smo se kasnije i plasirali nakon pobjeda protiv Lihtenštajna i Litvanije.

Tribine u Žilini bile su krcate našim navijačima, a jedan je predosjetio Hajrovićev gol. "Izete, rodila te majka, daj taj gol", povikao je, a onda se to i desilo. Uslijedilo je nevjerovatno slavlje koje je teško riječima opisati. Vriska, cika, suze radosnice...

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za EURO 2024:

Vidjet ćemo ko će i da li će sutra biti naš junak u Slovačkoj. Kako god nam je ta pobjeda prije deset godina otvorila vrata Svjetskog, tako nam i tri boda sutra mogu otvoriti vrata Evropskog prvenstva.

S obzirom na to da su Slovaci remizirali s Luksemburgom u prvom kolu, pobjeda u Bratislavi značila bi da već nakon dva kola imamo pet bodova prednosti u odnosu na direktnog konkurenta. 

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi