Zrinjski ih je do posljednje minute imao u šaci, a sada su na pragu osvajanja grupe u Evropi
Foto: A. Čaušević

Slovan iz Bratislave pred evropskim proljećem

Zrinjski ih je do posljednje minute imao u šaci, a sada su na pragu osvajanja grupe u Evropi

E. Ganibegović

Sezona 2022/23. mogla je biti historijska za bh. fudbal. Mogla je to biti sezona u kojoj će po prvi put Bosna i Hercegovina imati svog predstavnika u UEFA-inim klupskim takmičenjima. Mogla, ali nije. Zrinjski je bio tako blizu, ali je ispao u play-offu Konferencijske lige od Slovana iz Bratislave u dramatičnoj završnici.

Prvaci Bosne i Hercegovine nesretnim autogolom Savića ispali su u prvom pretkolu Lige prvaka od Sheriffa (1:0) i takmičenje nastavili u Konferencijskoj ligi gdje su na krilima Nike Jankovića izbacili Tiranu i Tobol, te zakazali play-off dvomeč protiv Slovana.

Slovački prvak u Mostar je stigao s velikim očekivanjima i s najavama pobjede iz njihovog tabora, ali su se na kraju u Slovačku vratili poraženi. Presudio je pogodak Nemanje Bilbije u 89. minuti u jednom meču gdje je Zrinjski bio jedina ekipa na terenu i dominirao od početka do kraja meča.

Zatim revanš u Slovačkoj za sedam dana i jedna od najdramatičnijih utakmica jednog bh. kluba ikada u Evropi. Obje ekipe su promašile velike šanse, nula je bila na semaforu sve dok u 66. minuti nije ušao Ramirez. Minut nakon toga pogodio je za 1:0.

Otišlo se u produžetke, gdje u 103. minuti nakon jednog prekida i odbijene lopte pogađa Savić i novo veliko slavlje Mostaraca i cijele Bosne i Hercegovine.

Nakon mnoštva duela s Bilbijom u 118. minuti Kankava dobija zaslužen crveni karton i činilo se da je definitivno to to. Ipak, u 122. minuti Ramirez hvata makazice i nevjerovatnim golom donosi penale gdje se bolje snalaze Slovaci i odlaze u Konferencijsku ligu.

Oglasi

Kolo prije kraja grupne faze ovog takmičenja Slovan je u relativno dobroj grupi koju je dobio prvi na tabeli i ima veliku šansu da osigura evropsko proljeće.

Nakon pet odigranih kola Slovan je prvi na tabeli grupe H s osam bodova koliko ima i Basel, Pyunik Luke Juričića je treći sa šest, dok Žalgiris ima pet poena.

# TIM BODOVI
1. Slovan 8
2. Basel 8
3. Pyunik  6
4. Žalgiris 5

Grupa je ovo u kojoj i dalje svi timovi imaju šansu da prođu dalje, a u najboljoj poziciji je svakako Slovan kojem bi pobjeda u Litvaniji protiv Žalgirisa garantovala prvo mjesto na kraju i prolaz dalje. 

Za prvo mjesto odgovaralo bi im i da oba meča grupe H u šestom kolu završe neriješeno.

Potražite više informacija na temu UEFA Konferencijska liga:

S obzirom na to da imaju lošiji međusobni skor protiv armenskog Pyunika, na drugo mjesto bi mogli pasti ukoliko odigraju neriješeno sa Žalgirisom, a Pyunik pobijedi Basel.

Najgora opcija za njih u kojoj bi mogli i ispasti jeste da izgube u Litvaniji, a da Pyunik pobijedi Basel. Tada bi se formirala mini tabela na kojoj bi Basel, Slovan i Žalgiris imali po četiri boda, pa bi u zavisnosti od rezultata u posljednjem kolu odlučivala gol razlika.

Zaprati HŠK Zrinjski, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
HŠK Zrinjski Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Humac
Zrinjski je ispao zahvaljujući sebi a ne Slovanu.Slovan nema neku ekstrakvalitetu da bi iako je bio favorit u tom susretu mogao reći da će sigurno proći.Odlučili su kiksevi igrača Zrinjskog kod primljenih golova kao i u utakmici protiv Sheriffa ili prijašnjih godina.Način na koji je ispao Zrinjski protiv Moldavaca ili Slovaka je zaista glup i frustrirajući.Pokazalo se kao i prije tako i sada da neki igrači nemaju glavu za Europu.Isti kiksevi se ponavljaju godinama u Europi a ništa se nije naučilo na njima.Tim je više smješno i jadno veličanje načina na koji je klub ispao u Europi.Kao da je uspjeh što je bio nadomak Europe u 119 minuti ne protiv npr. Ayaxa nego protiv prosječnog Slovana.A BiH je među onim jadom od 5 zemalja koje nikad nisu ušle u grupnu fazu Europe.A prošli su ove godine Latvija,Litva,Armenija,Kosovo i Liechestein.Kad čovjek vidi ovaj podatak onda ga je sramota cjelokupnog BH nogometa.Učiti se na kiksevima od ove i prijašnjih godina a ne veličati način na koji si ispao od anonimusa za Europu kao što je Slovan.To je put a ne proslava poraza kao da se dobilo.S takvim razmišljanjima će se priča opet iduće godine ponoviti.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi