Slovenci nastavljaju u junu, Koper u eliti, Maribor u nezavidnom položaju

Kako će se okončati sezona?

Slovenci nastavljaju u junu, Koper u eliti, Maribor u nezavidnom položaju

E. Škorić

Izvršni odbor Nogometnog saveza Slovenije odlučio je završiti sezonu do kraja u Prvoj ligi Telekom Slovenije, kao i u Kupu, ako situacija u državi to dozvoli. Istovremeno je odlučeno da se prekine takmičenje u Drugoj ligi Slovenije i Prvoj ligi za nogometašice.

Izvršni odbor odlučio je da se prvoligaško takmičenje nastavi u junu 2020. godine, a ove sezone slovenski Kup (jedna utakmica u polufinalu i jedna utakmica finala), te play-out za Prvu ligu Slovenije održat će se u promijenjenom obliku.

Gore navedena odluka inače vrijedi samo ako to dozvole državne vlasti. Predložena odluka Izvršnog odbora također slijedi UEFA-ine smjernice da bi se takmičenja na najvišoj razini po mogućnosti trebala završiti na terenu.

Preostale mečeve Kupa četiri tima igrala bi u Nacionalnom fudbalskom centru na Brdu kod Kranja, bez prisustva gledalaca.

Što se tiče druge lige, ona je okončana, pa trenutni lider Koper ide u viši rang, dok će Gorica razigravati s ulazak u Prvu ligu kao drugoplasiran tim. Njen rival u doigravanju vjerovatno će biti Domžale, pretposljednji tim 1. lige Slovenije. Konačni prvak 2. lige za sezonu 2019/20 neće biti proglašen zbog toga što nije odigrana posljednja trećina takmičenja.

Ko će u Evropu?

Pravo sudjelovanja na evropskoj sceni u sezoni 2020/21 ostvarit će četiri kluba. Šampion će igrati u kvalifikacijama za Ligu prvaka, drugoplasirana i trećeplasirana momčad kvalifikacije za Ligu Evrope, a četvrto mjesto pripast će pobjedniku kupa ili četvrtoplasiranom klubu Prve lige Telekom Slovenije, ako je pobjednik kupa već uvršten među tri vodeća tima lige.

Potražite više informacija na temu 1. liga Slovenije:

Da se situacija na vrhu ne promijeni do kraja sezone, Olimpija, Aluminij, Celje i pobjednik kupa (Aluminij, Mura, Nafta ili Radomlje) plasirali bi se u Evropu. Maribor bi nakon dužeg vremena ostao bez Evrope, što bi bio veliki udarac Violama koje će u nastavku voditi bh. stručnjak Sergej Jakirović.

Ipak, ukoliko se sezona ne završi do kraja, onda bi Maribor kao trenutno četvrti tim lige ipak izborio Evropu, ali u Sloveniji za sada rade sve kako  bi se na zelenom terenu okončala sezona i to bi u principu bilo i najpoštenije.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi