Ko je novi junak Zmajeva? Iz BiH je otišao sa 18 godina, srednju je završio vanredno

Teški momenti donose šampione

Ko je novi junak Zmajeva? Iz BiH je otišao sa 18 godina, srednju je završio vanredno

A. Čaušević

Svaki fudbaler živi da tokom karijere makar na nekoliko dana postane junak nacije. 

Aktuelni junak svih Bosanaca i Hercegovaca je Smail Preljvak, sjajni napadač Eupena koji je zabio ova gola u pobjedi protiv Kazahstana.

Prevljak je dolazak na okupljanje najavio sa dva gola u dresu Eupena protiv Genka kojim je svoj tim odveo na vrh tabele prvenstva Belgije.

Iako je sa 26 godina još uvijek relativno mlad u inostranstvu igra već osam godina. Intersantna je njegova životna priča koju je početkom godine ispričao inostranim medijima.

"U Bosni sam profesionalac postao sa 15 godina. Pokušao sam da to kombinujem sa školom, ali bilo je preteško, sve sam stavio na fudbal. U međuvremenu sam shvatio da je to rizičino, pa sam srednju školu završio vanredno", kazao je proljetos bh. napadač koji je prve fudbalske korake napravio u Igmanu iz Konjica.

Našu zemlju je napustio kao 18-godišnjak, interesantno da je srednju školu završio vanredno. Otišao je u Njemačku, tačnije u RB Leipzig. Bilo je to potpuno novo iskustvo za golobradog mladića, ali odustajanja nije bilo.

"Na početku sam se patio. Bio sam sam, imao sam problema s jezikom, nekoliko mjeseci sam imao i povredu leđa. Ali jednom kada uđete u sistem i naviknete se, to je izvanredno mjesto za igrati", dodao je naš napadač.

Uslijedilo je kaljenje u nekoliko klubova. Igrao je u Austriji za RB Salzburg i Mattersburg. Tamo je doživio i dvije teške povrede, ali odustajanja nije bilo. Šampioni se rađaju u teškim momentima, to je dokazao i mladić iz Hercegovine.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Odlazak na posudbu u Eupen se ispostavlja kao pravi potez. Nakon niza sjajnih igara Belgijanci su ga odlučili otkupiti za 2 miliona eura, a Salzburg je na kraju popustio i pristao na transfer.

Za Eupen je na 44 utakmice postigao 24 gola. Svakako impresivan podatak. Ništa slabije mu ne ide u reprezentaciji BiH gdje na 13 nastupa ima četiri gola. Svojim pogocima bh. naciji je donio pobjedu u takmičarskom meču nakon skoro dvije godine.

Top Komentari

Harunvelez
Prije bih rekao relativno star nazalost. Steta sto prije nije nasao klub da mu odg.
3 4
Klicko
Smajo bolji od benzeme 100%
4 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najčitanije iz kategorije