Španiji pozicv za Copa Americu

Španiji pozicv za Copa Americu

O. Lekić

Južnoamerička fudbalska konfederacija (CONMEBOL) uputila je službeni poziv svjetskim prvacima Špancima za nastup na Južnoameričkom prvenstvu (Copa America), koje će se od 1. do 24. jula održati u Argentini.

Copa America je jedino kontinentalno fudbalsko prvenstvo na kojemu s pozivnicom nastupaju i reprezentacije s drugih kontinenata, a za ovogodišnje je izdanje CONMEBOL prvobitno pozvao Japan, koji je odustao zbog katastrofalnog zemljotresa i drugih poznatih neprilika u toj zemlji.

"Do 29. aprila moramo znati koja će reprezentacija zamijeniti Japan, a naša najveća želja je Španija. Ako svjetski prvaci ne prihvate poziv, uskočit će ili Kostarika ili Kanada", najavio je predstavnik CONMEBOL-a Nestor Benitez.

Predsjednik Španskog fudbalskog saveza Angel Maria Villar rekao je kako će se o pozivu za Copa America izjasniti na Izvršnom odboru Saveza. Ako Španci prihvate poziv, bit će to njihovo prvo sudjelovanje. Kostarika je već prihvatila eventualni nastup, a i Kanađani su načelno pristali.

Na Copa Americi će nastupiti 12 zemalja. Osim domaćina Argentine, tu su branitelj naslova Brazil, Bolivija, Čile, Kolumbija, Ekvadora, Paragvaj, Peru, Urugvaj, Venecuela, te Meksiko, koji je također dobio pozivnicu.

Uz Evropsko prvenstvo, Copa America je najtraktivnije kontinentalno fudbalsko takmičenje. Copa ima tradiciju koja traje od davne 1916. godine. Najviše naslova, po 14, osvajali Urugvaj i Argentina, dok je Brazil skupio samo osam trofeja.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.