Srbiji nedostaje samo jedan Džeko

Slavko Petrović za SportSport.ba analizira SP

Srbiji nedostaje samo jedan Džeko · Komentar

SportSport.ba

Prvo kolo na Mundijalu još nije okončano, no već sada možemo reći da su iznenađenja obilježila dosadašnji tok. Već drugi dan nisam se nadao trijumfu Irana, a on je zapravo samo nagovijestio šta bi se moglo dešavati do kraja. Podgrijali su moje uvjerenje da je danas teško bilo šta prognozirati.

Vidjeli ste Brazil, vidjeli Švicarce. Do sada oni su ti ti koji su me najviše oduševili, makar je Meksiko načinio najveći podvig. Od Brazila ove godine očekujem mnogo jer su poklopljeni na svakoj poziciji i nisu samo jurišnička družina sa Neymarom, Coutinhom i Jesusom, već su i taktički jako dobro organizirani. Vidi se pečat njihovog selektora.

Jučer međutim nakon prvih 20 minuta koje su odigrali furiozno, naprasno su i neobjašnjivo stali što je išlo na mlin Švicarskoj. Prihvatili su da igraju po njihovim notama uklopivši se u sivilo cijele utakmice. Švicarcima i selektoru Petkoviću treba odati svako priznanje ne zbog činjenice da su ostali neporaženi, već zbog mudrosti i načina kako su došli do boda protiv neuporedivo snažnijeg rivala.

Bod iz ove utakmice odmah na startu zakomplikovao je situaciji u grupi. Trijumf Srbije nad Kostarikom doimao se značajnim, bespogovorno, no nakon 1:1 iz međusobnog duela njihovih rivala, u Srbiji bi se trebali zabrinuti. Propustili su priliku da pobijede s više golova razlike, ovako sa Švicarcima će igrati svojevrsno finale.

Po meni prvo poluvrijeme Srbija nije bila na nivou svoga renomea, ali pogodak Kolarova u drugom dijelu kapitalizarao je kasniju nadmoć jer im rival maltene nije ozbiljnije ni priprijetio.

Šta nedostaje Srbiji? Dole su vrlo dobro posloženi, jaki. Vezni red je također više no solidan, no i pored neospornih kvaliteta Aleksandra Mitrovića, srbijanski napad nije na nivou ostalog tima. Mitrović je jučer imao dvije izgledne, čiste prilike koje recimo Edin Džeko bez okolišanja sprema u mrežu. Mitrović nije klasa Džeke, a kada bi Srbija imala takvog igrača bio bi to tim koji bi bez problema pretendirao da u Rusiji ostane do polovine jula.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

I Hrvatska je ostvarila uvodni trijumf, ali i njoj sada slijedi teži dio posla. No za razliku od Srbije Hrvatska me oduševila ozbiljnošću pripreme utakmice. Dobili su bez problema, rutinski, jer su igrači tačno znali šta treba da rade.

Na koncu šta reći o mojim Nijemcima? Izašli su visoko protiv Meksika, oni tako moraju jer su Njemačka, ali za tako nešto treba imati stopere koji nisu baš toliko spori. Njemački stoperi su vrlo spori, Loew mora to da zna. Sada je pod ogromnim pritiskom, cijela država je nezadovoljna, pljuju ih, ali možda im je poraz na startu i trebao da im otvori oči. Oni su turnirska ekipa koja igra sve bolje s novim utakmicama. Za šta će to biti dovoljno, vidjet ćemo.

Promo

Top Komentari

mico
Nemate ni kreatora igre...mozga ili kako god, svi su vam srednji vezni box to box,
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi