Šta bi Brexit mogao značiti za engleski fudbal i Premier ligu?

Teško je izvući pozitivnu stranu

Šta bi Brexit mogao značiti za engleski fudbal i Premier ligu?

Engleska Premier liga je svakako najatraktivnije nacionalno takmičenje na svijetu, ali su mnogi posljednjih godina sumnjali u stvarni kvalitet klubova iz elitnog ranga fudbala u Engleskoj.

Ove sezone premierligaši pokazuju svoju snagu, te su završnice evropskih klupskih takmičenja "pune" engleskih klubova. Tako su u četvrtfinalu Lige prvaka čak četiri kluba iz Premier lige - Manchester City, Manchester United, Liverpool i Tottenham.

Međutim, "Brexit" ozbiljo prijeti da ugrozi poziciju engleske Premier lige kao najatraktivnije i najbogatije u Evropi i svijetu.

Još uvijek nisu dogovoreni uslovi pod kojima će Ujedinjeno Kraljevstvo napustiti EU, što je dovelo do osjećaja nesigurnosti u svim branšama biznisa u Britaniji, pa tako i u onom fudbalskom.

Premier liga nije ništa drugačija od drugih nacionalnih prvenstava, a veliki dio svog uspjeha i atraktivnosti duguje "koleciji" igrača, trenera i vlasnika klubova iz svih dijelova svijeta.

Šta bi Brexit mogao značiti za Premier ligu?

Slaba funta

Vrijednost britanska funte drastično je opala od objavljivanja rezultata referenduma o izlasku UK iz EU 2016. godine, tako da su naknade za transfere koje premierligaški klubovi plaćaju evropskim konkurentima postala značajno skuplje.

Tako se i trener Tottenhama Mauricio Pochettino osvrnuo na slabu funtu kao razlog zašto njegov klub nije uspio osigurati niti jedno pojačanje za borbu za titulu, te je uporedio uticaj Brexita sa saobraćajnom nesrećom.

Finansijski ekspreti su označili slabljenje funte značajnim faktorom u činjenici da je United bio primoran predati tron i zaostati za Real Madridom i Barcelonom u "fudbalskoj ligi bogatih".

Ograničenja na inostrane talente

Nekadašnji izvršni direktor Premier lige Richard Scudamore je svojevremeno bio glasan zagovornik ostanka UK u EU, a tada je mogućnost napuštanja zajednice evropsih država opisao direktnim udarom na predanost Premiershipa ka otvorenosti.

Globalna popularnost PL zavisi od regrutovanja najboljih igrača, bez obzira odakle oni dolazili, a kraj "slobodnog kretanja evropskih igrača" drastično bi otežao taj zadatak.

Trenutni pravilnik za igrače koji dolaze iz zemalja izvan EU u Veliku Britaniju uzima u obzir broj nastupa za reprezentaciju, visinu naknade za transfer, predložena primanja i noviju historiju nastupa. To su sve kriteriji na osnovu kojih britanske vlasti i FA izdaju dozvole za borvak i rad igačima koji dolaze iz zemalja van EU.

Ukoliko bi se ista pravila uvela za sve igrače (bilo da su iz EU ili ne), što Brexit vjerovatno nosi sa sobom, klubovi bi naišli na velike probleme. Veliki transferi, transferi ostvarenih zvijezda bi se i dalje dešavali, ali bi britanski klubovi vjerovatno ostali bez prilike za pronalazak "skrivenih dragulja" u nižem spektru transfer tržišta.

Chelseajev N'Golo Kante i Cityjev Riyad Mahrez su u Premier ligu stigli iz relativne anonimnosti u Francuskoj, da bi ubrzo nakon toga podigli trofej Premiershipa sa Leicesterom. Dvojica pomenutih igrača vjerovatno ne bi dobila radne dozvole u scenariju kojeg sa sobom nosi Brexit.

BBC je 2016. godine izračunao da 332 fudbalera iz dva prva ranga engleskog fudbala i škotskog Premierhipa ne bi ispunila standarde za radnu dozvolu poput onih koji su potrebni za igrače izvan EU. Tačnije, da se ista pravila primjenjuju na sve igrače.

Klubovi Premier lige bi vrlo vjerovatno izgubili i šansu da dovode igrače iz Evrope prije punoljetstva, osim u slučaju da Ujedinjeno Kraljevstvo ostane dijelom Evropskog ekonomskog prostora - za šta su šanse male.

Ekonomski udarac

Uprkos unosnim ugovorima za prava prenosa širom svijeta, uspjeh PL je usko vezan za uspješnost britanske ekonomije.

Već su se pojavili strahovi da je PL dostigla vrhunac vrijednosti kada su domaći paketi za TV prenose u pitanju, te da se ista može samo umanjivati. U prilog tome ide činjenica da TV operateri plaćaju manje za prenos PL za period od 2019. do 2022. godine nego što je to bio slučaj za prethodne tri godine.

Teško je predvidjeti ekonomsku situaciju u Velikoj Britaniji u budućnosti, ali u slučaju udara na džepove navijača, klubovi iz Premiershipa će osjetiti gubitke kada je u pitanju prodaja ulaznica i brendirane robe.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Podstrek za igrače iz "domaće proizvodnje"

Pozitivnu stranu Brexita (kada je fudbal u pitanju) mogla bi osjetiti engleska reprezentacija s obzirom da bi restrikcije za strane igrače značile i više šansi za mlade domaće igrače u Premiershipu. Trenutno, otprilike trećinu zvijezda Premiershipa čine igrači koji imaju pravo nastupa za Gordi Albion.

Međutim, čelnici Premier lige predstavljaju i argument da restrikcije za strance u PL ne bi pomogle razvoju igrača za nacionalni tim jer bi urušile nivo i kvalitet fudbala u kojem se takmiče mladi engleski fudbaleri.

Zaprati Manchester United, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester United Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti