Šta bi se dogodilo ako bi se poništila sezona u fudbalu?

Sa pravne strane

Šta bi se dogodilo ako bi se poništila sezona u fudbalu?

E. Oštraković

Sve oko nogometa u svijetu, ali i u Engleskoj je još uvijek veoma nepoznato.

Lige su suspendovane već sedmicama i još uvijek se čeka signal da li će biti nastavljene. Vrijeme prolazi, te je sve više pritisaka da se sezone ponište zbog pandemije koronavirusa.

Englezi su donijeli informacije šta bi se zapravo moglo dogoditi ukoliko bude donesena odluka o tome da se prvenstvo poništi.

Šta bi se desilo prvog dana?

Većina klubova iz nižih liga u Engleskoj bi se "otarasilo" svih igrača koje ne žele zadržati u timu. To se dešava, ali sada bi klubovi sačuvali novac koji je namijenjen za plate i to u aprilu, maju i junu.

U ugovorima ne postoje klauzule za ovakve situacije, te bi svaka odluka morala biti prihvaćena od strane igrača bez prava žalbe. Klubovi bi se u tim situacijama pozivali na to da nemaju mogućnost zarade, što samim tim znači da nema mogućnosti ni za isplatu.

Ako klub prekine ugovor igraču za kojeg su mislili da nastupi za njih naredne sezone, male su šanse da ga vratite, ali postoje igrači koji su tu čisto da odrade ugovor, te bi sa takvim klubovi lako raskidali saradnju već sada.

Igrači nisu u mogućnosti da igraju. Niko nije mogao ni zamisliti da bi se ova situacija mogla desiti. Ne postoji niti teoretska šansa da igrači ispune obaveze koje se od njih traže u ugovoru. To znači da se klubovi mogu pozvati na nepoštivanje ugovora, što je sasvim legalno.

Ako klubovi žele zadržati igrače, oni bi mogli tražiti bonus jer su ostali u ligi ili izborili izlazak u Europu. Da li igrači imaju pravo na to ako je liga prekinuta?

Tu odluku je jako teško donijeti. Dosta toga zavisi od ugovora i šta piše u njemu. Ukoliko piše da je sezona prekinuta te odluke će morati biti donesene unutar kluba.

Ako se sezona ne završi, ali bude donesena odluka da tri ekipe koje se nalaze u zoni ispadanja, napuste taj rang takmičenja, postoji dio igrača kojem bi se u tom slučaju zbog ispadanja iz lige odbio dio primanja. U tom slučaju to ne bi trebalo raditi, jer nisu imali priliku da se bore do kraja.

Također postoje i pitanja oko transfera. Ako se liga poništi, a jedan klub je već dogovorio transfer sa drugim klubom, oni će tražiti svoj novac. Ipak klub koji kupuje tražit će rupu u zakonu, te će reći da se sezona nije igrača, nego da novac treba dati tek za dvije sezone. Kada je riječ o tome biti će mnogo posla za čelnike Premiershipa.

Da li bi se klubovi trebali jednoglasno složiti oko svega?

Svi klubovi imaju drugačije probleme sa kojim se moraju boriti. Recimo sa posuđenim igračima. Klub u četvrtom rangu u Engleskoj vrlo vjerovatno ima nekoliko igrača na posudbi i on će samo raskinuti ugovor sa njima jer ih ne želi plaćati.

Ipak, klubovi iz Premiershipa imaju desetine igrača koji su na posudbama u drugim klubovima, te će htjeti svoj novac od klubova kojima su posudili igrače. Ukoliko bi sezona bila prekinuta danas, savezi bi se morali dogovoriti kako bi rješavali situacije poput ove.

Niti jedan od klubova neće tako lako dopustiti da bude na gubitku. Ukoliko ne bi došlo do dogovora, tada bi bio veliki broj tužbi.

Ukoliko se lige u Engleskoj prekinu i igrači budu otpušteni, da li mogu potpisati za neki klub u inostranstvu?

To će odlučiti FIFA. Odluka o prijelaznom roku bi morala biti donesena što prije. Ukoliko bi, uzimamo kao primjer, u Engleskoj bio zatvoren prijelazni rok, ali ga Španija dopusti.

Recimo da je Pedro otpušten iz Chelseaja, bilo koji tim iz Španije bi imao pravo da ga dovede kao slobodnog igrača. Čak bi i sam igrač imao pravo doći i tražiti od kluba slobodne papire jer želi otići u inostranstvo.

Šta je sa opcijama u ugovoru?

Sve opcije u ugovorima moraju biti aktivirane do treće sedmice u maju. Ali, ako se sezona prekine sada igrači mogu ignorisati dogovore i potpisati za bilo koji klub koji ih želi. To je problem jer bi iz klubova rekli da nisu imali priliku da aktiviraju dodatne opcije.

Kako produžiti nekome ugovor ako ne znate kada počinje naredna sezona ili kad će završiti? Ne možete pregovarati o bonusima niti o bilo čemu. Postoji mnogo stvari koje nisu jasne.

Koliko dugo mogu trajati sudski sporovi?

Predloženo je da se napravi posebna arbitražna komisija koja bi odlučivala o tim slučajevima. Posebno zato što bi bilo dosta sličnosti u većem broju slučajeva, jer bi ugovori bili raskidani iz istih razloga.

Osim toga, igrači koji bi htjeli slobodne papire, razlog bi bio isti, a to je suspenzija lige zbog koronavirusa. O tome još treba razmisliti, ali to je dobar prijedlog.

Šta je sa sponzorima? Da li bi to bio problem?

Spoznorski ugovori su relativno jednostavni ugovori. Platite određenu svotu novca, te vašu reklamu imate na dresu ili negdje drugo. Neki sponzori neće platiti jer nisu reklamisani do kraja, a u ugovoru postoji datum do kada moraju biti promovisani.

Tada bi odgovor klubova mogao biti da su odigrali trećinu sezone, te da su navijači kupovali dresove sa njihovim reklamama. Također vrte se i snimci utakmica na kojima se vide te reklame.

To bi mogao biti veliki problem, jer niti jedna strana ne bi imala totalno pravo, ali ne bi ni previše griješila u svojim stavovima.

Šta bi to značilo za prelazak Liverpoola sa New Balancea na Nike?

Ako u ugovoru piše da traje do kraja sezone 2019./2020. onda bi on samo bio raskinut prije vremena. To bi koštalo New Balance određenu sumu novca jer bi se smanjili prihodi, ali bi išlo u prilog Liverpoolu i Nike-u jer bi odmah krenuli u "akciju".

Šta je sa timom koji je izborio promociju u viši rang?

To je najveći razlog zbog kojeg savezi žele da se sezona završi. Odluka je teška jer bi mogla koštati klubove veoma velike svote novca.

Svi klubovi koji su trenutno na mjestima koja vode u viši rang mogli bi ostati uskraćeni za svoj eventualni plasman.

Zamislite samo situaciju da je sezona prekinuta, te da Leedsu i West Bromu bude zabranjena promocija u Premiership. Oni tada imaju pravo tužiti ligu, a ako dobiju parnicu to bi značilo oko 200 miliona funti u njihovu korist. To bi značio bankrot za ligu.

Šta će se desiti sa mjestima koje znače izlazak u Ligu prvaka?

Ako to dodijele klubovima koji su trenutno na prva četiri mjesta, onda će tim koji je peti na tabeli uložiti žalbu. To je problem. Ako odaberu četiri tima koja su ove sezone bila u Ligi prvaka opet će se neko žaliti.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Postoji mnogo komplikacija, jer to donosi ili odnosi mnogo novca. Još uvijek nije poznato na kojem principu bi se to moglo izvesti.

Na kraju nakon svih ovih predstavljenih činjenica, čini se da će posebno u Engleskoj morati naći neki način da završe sezonu, inače su u velikom problemu.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi