Šta je rekao stručni konsultant za sporne situacije u Sarajevu i Banjaluci?

Mišljenje Muamera Burekovića

Šta je rekao stručni konsultant za sporne situacije u Sarajevu i Banjaluci?

15. kolo Premijer lige BiH je donijelo dosta uzbuđenja, ali je opet bilo i dosta kontroverznih situacija kada je u pitanju suđenje.

Ponajviše pritužbi bilo je na sudijske odluke na Koševu, u duelu Sarajeva i Širokog Brijega (3:0), te na odluke iz meča Borac - Radnik (2:0) odigranog na Gradskom stadionu u Banjaluci.

Večeras je tokom gostovanja na BHT-ovoj emisiji posvećenoj Premijer ligi BiH, Muamer Bureković, član Komiteta za suđenje i sudije NFSBiH, komentarisao sporne situacije sa pomenute dvije utakmice.

Prvo se raspravljalo o situaciju sa Koševa u kojoj je nakon pretrpljenog faula igrač domaćih Amar Rahmanović odgurnuo Stanića. Gosti su tražili strožiju kaznu, ali Bureković smatra da možemo podržati odluku sudije da dodijeli žuti karton za fudbalera Sarajeva. Koji trenutak kasnije zbog burnog protestovanja žuti karton je dobio i igrač gostiju Matić.

Drugi detalj sa Koševa bio je ofsajd kod drugog gola Sarajeva kojeg je postigao Ahmetović.

"U momentu slanja pasa igrač u napadu se nalazi u malom ofsajdu, sudija je trebao signalizirati ofsajd, ali napominjem da je bilo teško procijeniti. Ipak, procjena je bila pogrešna", rekao je Bureković.

Potom je Bureković komentarisao i situaciju iz drugog dijela kada su domaći tražili penal nakon pada Rahmanovića u kaznenom prostoru Širokog. Večerašnji stručni konsultant je poručio da je odluka bila ispravna, da kontakta, pa samim time i penala nije bilo.

Potom je su na red došle situacije sa duela Borac - Radnik koje su izazvale dosta reakcija.

Fudbaleri Radnika su u 55. minutu tražili penal, ali se sudija nije oglašavao. Bureković je istakao da start nije bio unutar kaznenog prostora, ali da je faul definitivno postojao.

"Sudija je propustio dosuditi direktan slobodan udarac. Bila je ovo izgledna situacija i trebao je pokazati i crveni karton. Moram dodati da je u ovom slučaju velika odgovornost i asistenta", istakao je Bureković.

Potom je na red došao i penal za Borac iz 77. minute koji je dosuđen nakon pada Stojana Vranješa u kaznenom prostoru Radnika.

"Odbramebni igrač ide u klizeći start. Mislim da ovdje nema kontakta, da je napadač osjetio da defanzivac ide u klizeći start i da je pao sam. Mislim da je sudija pogriješio i da nije trebao dosuditi penal. Imali smo sličnu situaciju u Ugljeviku prošli put, kada nije bilo penala. Ovdje je nažalost sudija pokazao na penal što je bila neispravna odluka", istakao je Bureković. Također, on je istakao kako smatra da je čitava sudijska ekipa u Banjaluci imala lošu izvedbu.

Bureković se na samom početku emisije osvrnuo i na situaciju iz prethodnog kola, iz duela Tuzla Cityja i Borca.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Riječ je o situaciji u kojoj je igrač Borca Marko Jovanović igranjem rukom zaustavio izgledan napad Tuzla Cityja, ali se arbitar nije oglašavao.

"Igranje rukom odbrambenog igrača. Bila je izgledna situacija, igrač je bio zadnji u odbrani. Sudija je propustio svirati slobodan udarac i pokazati crveni karton za odbrambenog igrača", istakao je Bureković.

Zaprati FK Sarajevo, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Sarajevo Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

adrahz
POBJEDA SARAJEVA JE CISTA I POSTENA. OSTALO NISAM NI GLEDAO NIT ME ZANIMA
16 1
milivoje
Petari nastavili trend pljacke protivnika iz kola u kolo
5 13

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi