Šta se sve desilo u svijetu otkako je Buffon iz Parme stigao u Juventus?

Od terorističkog napada do 'Brzih i žestokih'

Šta se sve desilo u svijetu otkako je Buffon iz Parme stigao u Juventus?

E. Čaušević

Gianluigi Buffon je na ljeto 2001. godine u rekordnom transferu stigao u Juventus iz Parme, a u dresu Stare dame gotovo da je osvojio sve što je mogao.

U Juventusu su već tada znali da se radi o golmanu koji će svojim partijama oduševiti svijet i postati jedan od najboljih ikad. Stara dama je prije 17 godina platila tada nevjerovatnih 52 miliona eura za Buffona i pokazalo se da je to jedna od najboljih investicija u historiji kluba.

Buffon danas igra svoju posljednju utakmicu u dresu Juventusa, a za tih 17 godina sigurno da je postigao mnogo više nego što je sanjao i očekivao. Ušao je u legendu ovog kluba i sigurno je da će zauvijek ostati jedan od najdražih "likova" kod navijača Juventusa, ali i svih istinskih ljubitelja fudbala.

U čast Buffona danas mnogi italijanski portali objavljivaju zanimljive priče, a korak dalje otišle su kolege sa Football Italia. Naime, oni su izdvojili neke zanimljive stvari koje su se desile u svijetu u eri Buffona na golu Stare dame, a bilo ih je zaista mnogo:

"Buffon je prvu utakmicu u Ligi prvaka za Juventus odigrao 18. septembra 2001. godine protiv Celtica kada je njegov tim slavio sa 3:2. Utakmica se trebala igrati sedam dana ranije, ali je odgođena nakon terorističkih napada u New Yorku 11.09.01. Od tog dana u Ligi prvaka je odigrao još 115 utakmica".

"Tokom 17 godina Buffona u Juventusu odigrana su četiri Svjetska prvenstva, a Buffon je bio dio svakog od njih. 2006. godine postao je prvak svijeta s Italijom. Na Mundijalu je debitovao 1998. godine i ovog ljeta u Rusiji će biti prvo SP na kojem nećemo gledati Buffona".

"Prvi film Harry Potter je objavljen 4. novembra 2001. godine. Od tada je snimljeno još sedam filmova i mnogo više serija na ovu temu, a Buffon je i dalje golman Juventusa".

"Američki rok bend 'Fall Out Boy' osnovan je 2001. godine, snimili su četiri albuma i raspali se 2008. godine. Bend se ponovo okupio nekoliko godina kasnije i snimio dva albuma, a Buffon nije mijenjao klub".

"U Italiji je tokom Buffonovog boravka u Juventusu bilo čak sedam premijera, a to su bili: Silvio Berlusconi (dva puta), Romano Prodi, Mario Monti, Enrico Letta, Matteo Renzi i Paolo Gentiloni".

"Buffon je za Juventus potpisao 11 dana prije nego što je pušten film 'Fast and the Fourious', a danas se snima čak deveti nastavak ove franšize, a naravno Gigi je još u Staroj dami".

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Niti jedan igrač ekipe Juventusa iz 2001. godine kojoj se priključio Buffon danas više ne igra profesionalno fudbal. Antonio Conte je trener Chelseaja, Igor Tudor je u Udineseu, a Pavel Nedved je postao potpredsjednik Juventusa".

"Claudio Marchisio je drugi igrač u ekipi Juventusa sa najviše 'staža'. Imao je 15 godina kada je Buffon napustio Parmu i potpisao za Juventus".

Zaprati Juventus, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Juventus Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi