Legendarna generacija Parme koja nikad neće biti zaboravljena

Osvojili Kup UEFA 1999. godine

Legendarna generacija Parme koja nikad neće biti zaboravljena

Endin Čaušević

Svaki iskreni ljubitelj najvažnije stvari na svijetu sinoć je sigurno s osmijehom dočekao vijest da se Parma vratila u Seriju A iako je prije nekoliko godina izbačena čak u Seriju D.

Parmu su prije nekoliko godina otpisali gotovo svi nakon što je ovaj klub bio pred gašenjem. Međutim, ljudi koji su došli u klub su vjerovali da će jednog dana vratiti Parmu tamo gdje pripada, a to je najjači rang italijanskog fudbala. I, igrači Parme su to sinoć uspjeli sigurno mnogo brže nego što je iko to mogao očekivati.

Pomisao na Parmu izaziva neke čudne, ali lijepe emocije svakom čovjeku koji iole pamti igre ovog kluba prije nekih dvadeset godina. Parma je tada bila u samom vrhu italijanskog fudbala, a to je bio zaista podvig jer je Seria A bila vjerovatno najjača liga na svijetu. Pored Juventusa, Intera, Milana, Rome i Lazija tu je bila i jedna "mala" Parma koja je oduševljavala svojim igrama.

Kruna na sve to desila se 1999. godine kada je Parma uspjela da osvoji tadašnji Kup UEFA. Italijanski klub je u finalu koje se igralo na Luzhnikiju u Moskvi tada pregazla Marseille sa 3:0 i lagano došla do pehara. Ipak, već tada je bilo jasno da će u Parmi teško zadržati igrače koji su zablistali te sezone, a kasnije su itekako pokazali i dokazali da su spremni da ostvare velike karijere.

Među njima bio je i legendarni Gianluigi Buffon koji će danas odigrati posljednju utakmicu za Juventus. Eto što ti je sudbina. Sinoć se Parma vratia društvo najboljih, a njihov nekadašnji i vjerovatno najlegendarniji golman u Italiji odlučio je završiti jednu uspješnu eru. I ko zna, možda je suđeno da Buffon završi upravo tamo gdje je sve počelo - u Parmi. Nije jasno rekao da li završava karijeru, a jedna sezone u Parmi bi sigurno bio najljepši mogući kraj.

No, da se vratimo u 1999. godinu i to finale Kup UEFA. Sastav Parme koji će se sigurno još dugo, dugo spominjati. Alberto Malesani je imao priliku da s klupe vodi ekipu koja je zlatnim slovima ispisala historiju Parme, a danas kada se ovaj klub vratio "iz mrtvih" treba se sjetiti generacije koja je vodila ovaj klub do titule Kup UEFA.

Parma: Buffon, Thiram, Sensini, Cannavaro, Baggio, Boghossain, Fuser, Veron, Vanoli, Crespo, Chiesa.

Potražite više informacija na temu Serie A:

Klupa Parme: Micillio, Sartor, Mussi, Apolloni, Fiore, Asprilla, Balbo.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti