Ponos Hrvatske i danas izgleda prelijepo: Jedinstven je u Evropi i bio je svjedok velikih utakmica

Fudbalski kompleks za čistu desetku

Ponos Hrvatske i danas izgleda prelijepo: Jedinstven je u Evropi i bio je svjedok velikih utakmica

Haris Zilić

Sve više je modernih stadiona u regiji koji imaju manji kapacitet, ali ispunjavaju uslove UEFA-e. Jedan takav je nedavno sagrađen u u Srbiji u Bačkoj Topoli, dom je TSC-a i kapaciteta je 4.500 sjedećih mjesta.

Stadioni iz pomenute kategorije su sve atraktivniji u Evropi, a jedan od prvih takvih sagrađen je u Hrvatskoj.

Prije 14 godina u Dugopolju otvoren je stadion Hrvatskih Vitezova kapaciteta 5.200 sjedećih mjesta, stadion koji će biti u narednim godinama domaćin nekih zanimljivh i značajnih utakmica.

Stadion je otvoren utakmicom između NK Dugopolja i splitskog Hajduka koja je odigrana 22. jula 2009. godine. Nalazi se blizu Splita pa je često na njemu tenirala i reprezentacija Hrvatske pred mečeve u kojima je bila domaćin na Poljudu.

Na predivnom fudbalskom kompleksu i RNK Split je odigrao najveću utakmiicu u klupskoj historiji u pretkolu Evropa lige na stadionu u Dugopolju ugostio je engleski Fulham.

Oglasi

Također, Hajduk Split je dvije domaće utakmice odigrao na stadionu Hrvatski vitezovi. Prvu utakmicu, ligašku, odigrao je 5. oktobra 2014. protiv Rijeke, zbog obnove travnjaka na stadionu Poljud. Drugu utakmicu, evropsku, zbog zauzetosti Poljuda Hajduk je odigrao 9. jula 2015. protiv estonskog Sillamäe Kaleva. Hajduk je pobijedio rezultatom 6:2 i tako prošao u 2. pretkolo.

Na stadionu su utakmice igrali i Solin, kao i Šibenik, a uvršten je i među deset najljepših stadiona u Evropi koj imaju kapacitet do 10.000 sjedećih mjesta.

Stadion je i danas u sjajnom stanju, a sam fudbalski kompleks u Dugopolju izgleda predivno jer pored glanvog stadiona nalazi se i pomoćni stadion.

Za stadion vole reći da je fudbalski i sportski ponos Hrvatske, a jedinstveni su u Evropi jer su među prvim predstavili drugačije i manje stadione po UEFA-e kriterijima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi