"Čarobnjak driblinga" igrao je do 50. godine: Priča o osvajaču prve Zlatne lopte

Osvojio ju je u dresu Blackpoola

"Čarobnjak driblinga" igrao je do 50. godine: Priča o osvajaču prve Zlatne lopte

Eldar Ganibegović

U ponedjeljak je u Parizu održana ceremonija dodjele Zlatne lopte.

Nagrada je očekivano otišla u ruke Karima Benzeme. Inače, Zlatna lopta se dodjeljuje od 1956. godine, rekorder je Lionel Messi sa sedam nagrada, a nije dodijeljena samo 2020. godine zbog pandemije.

Prvi osvajač Zlatne lopte i nije neko zvučno ime o kojem se mnogo priča kada se govori o fudbalu iz 20. vijeka. Razumljivo, ipak je vrhunac svoje karijere imao prije skoro 70 godina.

U pitanju je Stanley Matthews. Rođen davne 1915. godine, bio je engleski fudbaler koji je igrao na poziciji desnog krila.

Često ga se smatra jednim od najvećih igrača u Velikoj Britaniji, prvi je dobitnik izbora za europskog fudbalera godine i Fudbalera Udruge fudbalskih pisaca godine. Njegovi nadimci su bili "Čarobnjak driblinga" i "Mađioničar".

Karijeru je počeo u Stoke Cityju 1932. godine i za 15 godina u ovom klubu upisao 259 nastupa. Zbog Drugog svjetskog rata, njegova karijera je bila prekinuta od njegove 24. do 30. godine, te stoga ima i tako malo nastupa za Stoke za tako dug niz godina.

Oglasi

Na scenu se vratio u szoni 1946/47. i tada je krenuo njegov uspon. U 23 utakmice postigao je čak 30 golova od ukupno 41 koliko je Stoke postigao za sezonu.

Dana 10. maja 1947., odmah nakon utakmice Velike Britanije protiv ostatka Europe u Glasgowu (Britanija je pobijedila 6:1), napravio je transfer i za 11 i po hiljada funti otišao u Blackpool u dobi od 32 godine.

"Imaš 32 godine, misliš li da možeš izdržati još nekoliko godina?", pitao ga je Blackpoolov menadžer Joe Smith kada je stigao u klub, ni ne sluteći da razgovara s čovjekom koji je fudbal igrao do svoje 51. godine. 

On je najstariji igrač koji je ikada igrao u najvišoj engleskoj fudbalskojj ligi (50 godina i 5 dana) i najstariji igrač koji je ikada predstavljao Englesku (42 godine i 104 dana) s kojom je nastupio i na dva Svjetska prvenstva, 1950. i 1954. godine.

Zanimljivo je da je u karijeri osvojio samo jedan značajan trofej i to FA Cup 1953. godine s Blackpoolom. I iako je njegov saigrač u pobjedi 4:3 protiv Boltona postigao hat-trick, zbog njegove sjajne igre finale je ostalo upamćeno kao "Matthews finale".

Sezona 1955/56., kada je imao 40 godina, bila je sezona koja mu je donijela Zlatnu loptu. Na kraju te sezone, Matthews je proglašen osvajačem Zlatne lopte i to u konkurenciji legendarnog Alfreda di Stefana. 

Kako je trener Smith počeo osnivati novu momčad s talentima kao što su bili Jackie Mudie i Jimmy Armfield, Blackpool je završio na drugom mjestu, a na kraju su zaostajali 11 bodova za prvakom Manchester Unitedom.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Vrijedi još spomenuti da je dva puta u karijeri biran za igrača godine i to 1948. u Blackpoolu i 1963. u Stokeu. Za reprezentaciju Engleske je postigao 11 golova u 54 nastupa. Karijeru je kao 50-godišnjak završio upravo u Stokeu 1965. godine.

Kasnije je radio kao trener u Port Valeu, a umro je u februaru 2000. godine. Za njega je legendarni Franz Beckenbauer rekao da ga niko ne može zaustaviti kada ima loptu u nogama, dok je John Charles kazao kako ima najbolji centaršut koji je ikada vidio, što dovoljno govori o kakvom se igraču radilo. 

Top Komentari

King_Kenny
...da ga se nekakvim vremeplovom moze prebaciti iz tog vremena kad je bio na vrhuncu u danasnji fudbal,taj ne bi mogao igrati ni u Vrbanjusi,garantujem...toliko je bio dobar...
0 4
stranputica
...da je taj čovjek imao uslove kao današnje pi*kice, gdje ti kompjuter optimira teret na tegovima, gdje piješ toliko i toliko vode u toliko i toliko sati, koju ti neko prinese do usta....najmanje što bi bio je među 5 na svojoj poziciji u svijetu.....
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi