Neobična uloga golmana o kojem bruji Njemačka i koji bi mogao u Bayern: "Ja sam poput mačke"

Stefan Ortega je hit

Neobična uloga golmana o kojem bruji Njemačka i koji bi mogao u Bayern: "Ja sam poput mačke"

Edmir Škorić

Stefan Ortega je donedavno lutao po nižim ligama u Njemačkoj, ali je 28-godišnji golman impresionirao u Bundesligi na golu Arminije Bielefeld.

Zahvaljujući hrabrom stilu igre uspoređuju ga s Manuelom Neuerom, a uskoro bi mogao postati njegov kluba u redovima njemačkog prvaka.

Njegov jedinstveni stil igre - hrabar, na rubu rizika, ali i vlastiti kazneni prostor - čini Stefana Ortegu sličnim Neueru, koji je revolucionirao način igre kao golman - igrač.

Ortega je nadahnutom Neuerom i pokušava često da bude koristan za svoj tim kao dodatni stoper koji sudjeluje u gradnji akcija, a također je u stanju da savršeno baci loptu preko pola terena.

"Neuer je najbolji golman na svijetu. Da nije bilo njega, Bayernovi mečevi bi izgledali drugačije. Odiše ogromnom snagom koja mu leži na umu", rekao je Ortega za Kicker.

Oglasi

Dvadesetosmogodišnji čuvar mreže ima špansko porijeklo. Njemu je kao "kec na desetku" došla smjena trenera u Arminiji. Dolaskom Floriana Kramera u martu 2021. godine, Ortega je dobio dozvolu da igra ofanzivnije i na rubu rizika od mogućih pogrešaka. Imao je najviše kontakta s loptom od bilo kojeg drugog igrača Arminije protiv Bayera.

Kramer je odlučio promijeniti stil igranja Arminije. Novi trener naglašava manje posjedovanje lopte, usredotočujući se na zamjenjivost pozicija među igračima. Ortega igra veliku ulogu u ovom sustavu.

On dugim dodavanjima često naprijed traži Fabiana Klosa, 194 centimetra visokog napadača, koji često zna da na najbolji način iskoristi duge lopte sjajnog Ortege. U tekućoj sezoni je ovaj napadač osvojio čak 186 vazdušnih duela i definitivno je broj jedan u toj rubrici. Drugi je Mats Hummels iz Borussije Dortmund sa 128 osvojenih duela u vazduhu.

Prije dvije godine Ortega je dugim ispucavanjem asistirao Klosu za pogodak, a ove sezone je na sličan način uposlio Edmundssona u 1:0 pobjedi protiv Koelna u septembru 2020. godine.

Ortega često izvodi loptu izvan vlastitog kaznenog prostora i budno pazi gdje je Klos. Golman se lopte ne rješava odmah, ali ovisno o položaju napadača, odlučuje se na dugo bacanje izravno u kazneni prostor. Ortega je također dobar pod pritiskom, a lopte koje idu ka njegovom golu uglavnom nastoji da uhvati, bez da ih izboksuje u korner ili u polje.

Oglasi

"Da bih razvio ovaj stil igre, trebalo mi je puno vremena. Kako kaže naš trener golmana Marco Kostmann, ja sam poput mačke koja lovi loptu i uvijek je čekam", izjavio je Ortega.

Igrao je u 2. i 3. ligi Njemačke, bio član TSV 1860 Munchena, a 2017. godine se vratio u Arminiju s kojom je prvo igrao Cvajtu, a od sezone 2019/20 i Bundesliigu.

Bundesliga.com nominirala je Ortegu među pet najboljih golmana sezone. Za počasnu titulu, osim Ortege, nadmetat će se i Rafał Gikiewicz iz Ausgburga , Peter Gulacsi iz RB Leipziga, Koen Casteels iz WfL Wolfsburg i Manuel Neuer iz Bayerna.

Ima čak 132 odbrane ove sezone i to je najviše od svih golmana u Bundesligi.

Ako Arminia uspije izbjeći ispadanje, zasluga će biti Ortegina, bez dileme. Ortega bi za svoj talenat i dobre partije mogao biti nagrađen transferom u Bayern gdje bi bio zamjena Neueru, pošto je sve izvjesniji odlazak Alexandrea Nubela iz Minhena.

Sam Ortega osvrnuo se i na pitanje mogućeg transfera u Bayern. "Kad bi mi klub poput Bayerna ili Real Madrida pokucao na vrata, bilo bi to nešto o čemu bih morao ozbiljno razmišljati. Zašto bih isključio takav transfer?", priznao je.

Potražite više informacija na temu Bundesliga:

"Da odem u Bayern, dobio bih priliku da osvajam naslove, sudjeluje u Ligi prvaka, možda odigram nekoliko utakmica za klub svjetske klase... Uostalom, imate samo jednu karijeru", rekao je Ortega.

Prema Transfermarktu, Ortegina vrijednost procjenjuje se na 4,5 miliona eura. Ima ugovor s klubom do ljeta 2022. godine. Pokušat će da spasi Bielefeld ispadanja. Trenutno tim ima 31 bod i zauzima 16. mjesto na tabeli koje vodi u play-off, a do kraja sezone ostaje da odigra utakmice protiv Hoffenheima (sutra) i protiv Stuttgarta 22. maja.

Zaprati FC Bayern Munich, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FC Bayern Munich Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi