Stojan Vranješ se posljednji put oglašava: Jadno, sramotno i žalosno...

Stojan Vranješ se posljednji put oglašava: Jadno, sramotno i žalosno...

E. Škorić

Duel 27. kola Premijer lige Bosne i Hercegovine između Borca i Širokog Brijega na terenu je opravdao očekivanja, a fudbaleri banjalučkog kluba predvođeni Stojanom Vranješom uspisali su pobjedu rezultatom 2:1, te su tako nastavili pobjedničku seriju (šest pobjeda uzastopno) i preuzeli su čelo premijerligaške tabele.

Nažalost, kako to često biva u Bosni i Hercegovini, kako se bliži kraj prvenstvene trke tako se manje piše i priča o fudbalu, a više o stvarima koje ne bi trebale imati dodira sa najpopularnijom sporednom stvari na svijetu.

Tako je bilo i nakon duela na Gradskom stadionu u Banjaluci. Naime, odmah nakon susreta na press konferenciji je trener gostujuće ekipe u mnogobrojne mikrofone istakao da je na poluvremenu zamijenio jednog igrača zbog toga što je udaren u tunelu.

Malo nakon toga "procurile" su informacije da je gostujućeg igrača udario Stojan Vranješ, koji je sinoć demantovao takve navode. No, ni to nije sve, odnosno danas se Široki Brijeg i službeno oglasio i u saopštenju je istakao da je Vranješ udario Ivana Ikića i zatražio je od nadležnih tijela da pokrenu disciplinski postupak protiv iskusnog fudbala.

Nakon službenog saopštenja Širokog Brijega javio nam se Vranješ koji je još jednom odbacio ove navode i istakao je da se klub koji je osvajao prvenstvo i Kup Bosne i Hercegovine spušta na niske grane te da dolijeva ulje na vatru.

"Jadno, sramotno i žalosno je da se klub koji je osvajao prvenstvo i Kup naše države spušta na ovako niske grane, te da dolijeva ulje na vatru. Ne sjećam se da su se oglašavali kada su se neke stvari dešavale na njihovom stadionu. Moram još jednom ponoviti radi bosanskohercegovačke javnosti da nisam nikog udario pa ni Ikića. Stojim iza svojih riječi", istakao je Vranješ, pa zatim dodao:

Oglasi

"Široki Brijeg treba da analizira rad svog trenera koji svoje rezultate u posljednja četiri kola pokušava sakriti iza ovakvih lažnih stvari. Isto tako, ne želim da bacam mrlju na karijeru gospodina Karačića jer ukoliko istaknem neke stvari, garantujem da bi okončao svoju trenersku karijeru. Ne želim više da se oglašavam po ovom pitanju, a Širokom Brijegu želim sve najbolje u nastavku prvenstva"

Iz Širokog prozvali Vranješa i poručili: Ne, nećemo šutjeti, stop anomalijama u bh. fudbalu

Povodom navedenih dešavanja u Banja Luci saopštenjem za javnost se oglasio i NK Široki Brijeg, a mi vam saopštenje prenosimo u cijelosti.

"NK Široki Brijeg najoštrije osuđuje nemile scene i ponašanje kapetana FK BORAC Banja Luka Stojana Vranješa te pojednih službenih osoba u tunelu banjalučkog Gradskog stadiona na poluvremenu posljednjeg susreta i derbija 27. kola m:tel Premijer lige BiH.

Iako su pojedini medijski djelatnici u svojim izvješćima djelomično informirali javnost o nesportskom ponašanju iskusnog igrača i kapetana domaćih koji bi trebao biti primjer mladim igračima, istine radi i s ciljem zaštite svoga igrača NK Široki Brijeg je dužan reagirati i cjelokupnu javnost upoznati s ovim nemilim događajem.

Naime, na poluvremenu utakmice, prilikom odlaska u svlačionicu, Stojan Vranješ je fizički nasrnuo na našega mladog igrača Ivana Ikića i s leđa ga zatvorenom šakom udario u vrat i zatiljak, a što mu je verbalno nagovijestio na terenu nakon jednog nepostojećeg prekršaja.

Oglasi

Do većega incidenta na sreću nije došlo zahvaljujući pravovremenoj i zdravorazumskoj reakciji drugih igrača koji su bili u blizini. No, ni to nije uspjelo sputati razjarenog Stojana Vranješa koji je želio nastaviti obračun s mladim igračom.

Svemu tome svjedočile su i službene osobe, kako one ispred organizatora utakmice, tako i dvojica sudaca koji su bili u neposrednoj blizini i mirno promatrali nemile scene.

Očekujući kako će isti reagirati i adekvatno sankcionirati divljačko ponašanje kapetana domaćih, igrači Širokog Brijega izašli su na travnjak odigrati drugo poluvrijeme. Nažalost, jedina normalna reakcija je izostala i spomenuti je igrač bez ikakve sankcije zaigrao u nastavku, a onda i svojim drugim pogotkom u samoj završnici donio pobjedu svojoj momčadi.

Ne želeći umanjivati pobjedu Borca koji je stvorio više prilika i većim dijelom utakmice bio bolji suparnik, moramo skrenuti pozornost i na vrlo tendenciozno suđenje tijekom cijele utakmice i prestrogo dosuđeni kazneni udarac za domaće koji je uvelike i utjecao na daljnji tijek utakmice. Zapravo, vrlo slična situacija bila je i u Kupu BiH, ali i na nekim drugim utakmicama u kojima je konačnom ishodu kumovao neujednačeni sudački kriterij.

Od nadležnih pojedinaca i tijela tražimo pravovremenu reakciju, pokretanje stegovnog postupka i kaznu za Stojana Vranješa kako bi se zaštitio integritet natjecanja, a ponajviše svaki igrač i momčad koja njeguju iskreno i pošteno sportsko nadmetanje. Scene kojima smo svjedočili u Banja Luci ne odražavaju vrijednosti fair-playa i poštovanja suparničkih igrača i momčadi koje baštini NK Široki Brijeg i nogomet u cjelini kao najvažnija sporedna stvar na svijetu.

Zato poručujemo: Ne, nećemo šutjeti! Ovakve nenogometne stvari neće nas pokolebati, a poglavito ne ušutkati. NK Široki Brijeg, kao jedan zdravi sportski kolektiv i uspješna sportska sredina, neće odustati od borbe za pošteno sportsko nadmetanje i učinit će sve kako bi na sportskom borilištu i tijekom igre izborio svoj cilj.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Anomalije u bh. nogometu kojima sve češće svjedočimo ne vode nigdje. Naprotiv, vraćaju nas u vremena kojima je civilizirani svijet davno zatvorio vrata.

STOP anomalijama u bh. nogometu!", stoji u saopštenju tima sa Pecare.

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

Hulk
Kapitenu najjaci si,Borac je na vrhu
12 73
DylanDog
Zašto niko njemu ne vjeruje? Zato što je igrač Borca? Zato što je srbin?
9 50

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi