Stručni konsultant komentarisao sporne situacije iz 16. kola Premijer lige BiH

Zoran Rebac za BHT

Stručni konsultant komentarisao sporne situacije iz 16. kola Premijer lige BiH

Iza nas je i 16. kolo Premijer lige BiH, a danas je na BHT-ovoj emisiji posvećenoj domaćem šampionatu, u ulozi stručnog komentatora, Zoran Rebac, komentarisao nekoliko spornih situacija viđenih za vikend.

Inače, Zoran Rebac je predsjedavajući sudijske organizacije NFSBiH.

Prvo je izdvojena situacija sa meča Sloboda - Željezničar (0:4) koja je prethodila prvom golu gostiju. Naime Rebac smatra da je sudija trebao dosuditi faul u napadu štopera Želje Kemala Osmankovića.

"Jasna situacija za mene, možemo vidjeti silovit nalet igrača Željezničara na odbrambenog igrača Slobode. Ovo je čist prekršaj i mislim da je sudija pogriješio kada ga nije dosudio", istakao je Rebac.

Potom je prešao na sporne situacije sa meča Radnik - Sarajevo (1:1).

Gosti su u 59. minuti tražili penal nakon igranja jednog fudbalera Radnika rukom u svom kaznenom prostoru, a Rebac smatra da je to trebao biti penal: "Kontakt lopte i ruke odbrambenog igrača je bio i ostaće problem za suce, i da imamo VAR ovdje nam ne bi pomogao. Ovdje je sota toga ostavljeno slobodnoj procjeni, a kada se to radi može biti viđenja situacije i na jedan i na drugi nači. Loptu koju upućuje navalni igrač Sarajeva, odbrambeni zaustavlja rukom, mijenja joj smijer i prekida situaciju za koju se može reći da obećava. Igra rukom je nesporna, ali nema namjere, velika je blizina. Ali odlučujuće je da je ruka u neprirodnom položaju, mislim da je sudija pogriješio kada nije dosudio penal."

Rebac je potom istakao da je glavni sudija dobro odlučio u situaciji kada je dosudio faul u napadu u situaciju kada su domaći tražili penal, ali je smatrao da je arbitar trebao dosuditi prekršaj za Radnik i pokazati crveni karton za golmana Sarajeva u finišu utakmice. Riječ je o spornoj situaciji kada je Kovačević istrčao iz svog kaznenog prostora i bio u duelu sa Bradonjićem.

"Ovdje imamo dva momenta. Prvi je manje bitan, kontak lopte i ruke golmana gostiju ostavljamo na procjenu sucu, međutim drugi, prekršaj kojeg čini Kovačević je bitan. Lopta mu ostaje iza leđa i on više ne može da igra njom. Iako je mlad golman, čini profesionalni prekršaj i zaustavlja igrača domaćih. Ovim prekrašajem on prekida izglednu situaciju u kojoj je bio ofanzivni igrač. Ovo je prekršaj, a kako je bila izgledna situacija ispravna disciplinska mjera je crveni karton", istakao je Rebac.

Bilo je nekoliko spornih situacija i na meču Mladost - Borac (1:1).

Zoran Rebac je smatrao da je sudija ispravno postupio kada je dosudio penal za Borac jer je "igrač gostiju uputio loptu ka golu domaćih, a ruka fudbalera domaćih kojom je igrao je bila u nepriordnom položaju, u visini glave".

Međutim, nešto kasnije je sudac prema mišljenju stručnog konsultanta pogriješio kada u sličnoj situaciji nije dosudio penal za Mladost, ali i da je pogriješio što nije dosudio faul u napadu koji je prethodio izdjednačujućem golu domaćih.

"Mislim da je situacija jasna i da je sudija dobro postupio. igrac kgostiju uputio loptu ka golu domaćih. ruka kojom domaći igrač igra loptom je u nerprirodnom položaju negdje u visini glave. Dobra odluka kazneni udarac

Sa meča Široki - Velež (1:0) je izdvojeno pet situacija, a Rebac je "pronašao" dvije greške sudijskog tima.

Potražite više informacija na temu Premijer liga BiH:

Smatrao je da je Široki trebao dobiti i drugi penal nakon jednog kližeg strarta gostujućeg igrača, ali i da nije bilo ofsajda u finišu (79. minuta) utakmice, kada se Velež našao u dobroj situaciji za gol.

"Nemamo idealno postavljenu kameru, ali čini mi se da je navalni igrač u momentu kada se njegov saigrač rješava lopte u dozvoljenoj poziciji", poručio je Rebac za BHT:

Zaprati FK Borac, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Borac Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

Rigel
Pocrkati ce vijetnamski pasojedi od muke.
4 18
Div iz šehera
Jedino sipa da preceslja i premijer ligu posebno Osima
9 10

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti