Stvara li se nova reprezentativna sila? Skupljaju vrhunske nogometaše iz najjače lige na svijetu

Jamajka želi da ide na Svjetsko prvenstvo

Stvara li se nova reprezentativna sila? Skupljaju vrhunske nogometaše iz najjače lige na svijetu

Edmir Škorić

Trnovit je put do uspjeha, trebaće vremena, ali na dobrom su putu.

Jamajka ima ozbiljne planove u budućnosti, a jedan od glavnih ciljeva je plasman na Svjetsko prvenstvo 2026. godine. Državne vlasti pomažu u jačanju nacionalnog nogometnog tima tako što izdaje pasoše stranim igračima što je prije moguće.

Ideja je krajnje jednostavna. Jamajčanski nogometni savez poslao je svoje predstavnike u Englesku kako bi uvjerili najtalentovanije igrače da zaigraju za reprezentaciju, koji imaju pravo na jamajčanski pasoš.

A hoće li se igrači na to odlučiti jer nemaju šanse igrati u engleskoj reprezentaciji, ili zbog ljubavi ili osjećaja prema zemlji svojih predaka, nije im bitno. U reprezentaciji ima mjesta za sve koji igraju na visokoj razini. Cilj je odlazak na Svjetsko prvenstvo 2026. koje se održava u Kanadi, Meksiku i Sjedinjenim Državama.

Defanzivac Brentforda rođen u Londonu, Ethan Pinnock, jedan je od kandidata, a tu je i Liam Moore iz Stoke Cityja, zatim Leon Bailey iz Aston Ville, Michail Antonio iz West Hama, Bobby Reid iz Fulhama već igraju za Jamajku.

Oglasi

Sljedeći je Djed Spence, 21-godišnji desni bek iz Nottingham Foresta. On je mlad, dosta hvaljen, rođen i odrastao u Engleskoj, ali korijeni su mu iz Jamajke. Ove sezone igra sjajno i povezuje se s timovima kao što su Arsenal, Tottenham, Inter i Roma. Englezi ga prate, žele da igra za njihovu reprezentaciju, no Jamajčani rade sve da ga ubijede da obuče dres svojih predaka.

Ovo nije nova ideja. Promijenio se samo obim i tempo izdavanja pasoša. Sadašnji jamajčanski selektor Paul Hall rođen je i sam u Notthinghamu, ali je bio u timu Jamajke za Svjetsko prvenstvo 1998., a do tada je pored njega bilo još šest igrača rođenih u Engleskoj. Zašto kasnije, dugi niz godina, Jamajka nije radila na istom modulu i zašto nije pokušavala "zaganjati" neke druge zvijezde poput Raheema Sterlinga, Kylea Walkera ili Alexa Oxlade-Chamberlaina?

Vjerojatno zato što je timu iz 1998. nedostajao uspjeh. Na Svjetskom prvenstvu u Francuskoj ispali su u grupi i više se nisu nikada uspjeli plasirati na Svjetsko prvenstvo, zbog čega su čelnici tog nogometnog saveza izgubili motivaciju.

Novi impuls došao je tek u martu 2021., kada je Michael Rickett, predsjednik Jamajčanskog saveza, trijumfalno prikazao imena nekoliko igrača Premier lige na državnoj televiziji, uključujući Andrea Grayja iz Watforda, Isaaca Haydena iz Newcastlea, Nathana Redmonda iz Southamptona , Masona Holgatea iz Evertona i Ivana Toneyja iz Brantforda kako bi najavili navijačima da su ovi igrači odlučili predstavljati Jamajku i da su u procesu dobivanja pasoša ili da će pokrenuti sudske sporove u njihovim slučajevima. Nekoliko mjeseci kasnije, Rickett je zamolio za strpljenje, jer u eri pandemije koronavirusa formalnosti traju puno duže i sve je komplikovanije.

Dalton Wint, glavni sekretar Jamajčanskog nogometnog saveza, tvrdi da su kontakti najvažniji. Pregovara se s igračima i njihovim agentima, istražuju se interesi.

Oglasi

"Objašnjavamo igračima u što se upuštaju, vrlo smo iskreni prema njima, pa spominjemo duge letove avionom i lošije organizacijske uslove nego u njihovim klubovima", rekao je za "The Athletic" Dalton Wint.

Sam proces dobivanja pasoša često je teži nego što se misli. Većina nogometaša ima mogućnost dobiti pasoš zbog podrijetla svojih djedova i baka koji su bili dio masovnog vala migracije s Jamajke na Britansko otočje nakon Drugog svjetskog rata. Ponekad su im se dokumenti popunjavali vrlo nemarno – imena i prezimena se nisu poklapala, bilo je i grešaka u datumima rođenja. Danas je potrebno dosta vremena da se razriješe sva ta neslaganja.

Nogometni savez Jamajke pomoć je zatražio od Ministarstva vanjskih poslova i konzulata u Velikoj Britaniji. Na licu mjesta, igračima je na raspolaganju i Winston Clarke, nogometni agent koji dolazi s Jamajke i pomaže im oko raznih formalnosti.

"Proces ne završava izdavanjem pasoša. Još uvijek morate zadržati interes igrača, biti u kontaktu s njima i učiniti sve da se osjećaju ugodno tokom trening kampova. Želimo da se profesionalnost približi razini njihovih klubova. Također činimo sve da se osjećaju stvarno povezani s navijačima i državom koju će predstavljati", rekao je Wint za The Athletic.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Sastav Jamajke je impresivan. No, za sada uglavnom na papiru, jer su kvalifikacije za Svjetsko prvenstvo u Kataru završile neuspjehom. Jamajka je izgubila tri utakmice zaredom - protiv Meksika, Kostarike i Paname - i igrat će samo za čast u martu.

Ono što će ići u prilog reprezentaciji Jamajke i čelnicima tog saveza je činjenica da će na Mundijalu 2026. godine biti 48 reprezentacija, čak 16 više od trenutnog formata, pa će imati i veće šanse da se plasiraju tamo gdje žele još od 1998. godine.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi