Od danas više ništa nije isto: Poznat format takmičenja u Super ligi, nema stalnih članova

Presuda u njihovu korist, ali...

Od danas više ništa nije isto: Poznat format takmičenja u Super ligi, nema stalnih članova

Endin Čaušević

Priča oko pokretanja Super lige danas je ponovo itekako aktuelna nakon što je Evropski sud pravde donio presudu u korist tog takmičenja, a protiv UEFA-e i FIFA-e. Iz Super lige imaju jasan plan kako bi format tog takmičenja trebao izgledati, no jasno je da im neće biti nimalo teško da sve to pokrenu.

Naime, Evropski sud pravde odlučio je danas u korist Super lige što je dočekano s velikom radošću kod čelnika tog takmičenja, te s porukom da je monopol koji imaju UEFA i FIFA konačno završen.

Međutim, neće biti tako lako da se pokrene Super liga jer i nacionalna prvenstva su i dalje itekako protiv toga. U Engleskoj rade na tome da klubovima zabrane da se priključe Super ligi, odnosno u suprotnom će biti izbačeni iz Premiershipa.

Pored Premiershipa jasan stav iskazala je i La Liga, te je predsjednik tog takmičenja Javier Tebas jasno poručio da je protiv Super lige ili organizovanja bilo kakvog drugog takmičenja takvog formata.

No, što se tiče same Super lige čelni ljudi te organizacije su najavili da će pokrenuti novog takmičenje od sezone 2025/26. i već su otkrili kako bi format trebao izgledati.

Oglasi

Super liga bi trebala biti podijeljena u tri lige, a to su Star, Gold i Blue liga. U Star ligi bi bilo oni najbolji timovi, ali bi svaka od liga imala opciju ispadanja i promocije u viši ili niži rang.

U istoj bi trebalo učestovati 64 kluba iz cijele Evrope. Star i Gold ligu bi činilo po 16 ekipa, dok bi u Blue ligi nastupala 32 tima.

Učestvovanje u Super ligi bi se ostvarilo na temelju sportskih rezultata i bez stalnih članova. Što se tie Blue lige pristup najnižem rangu Super lige ostvarivao bi se na osnovu učinka u nacionalnim prvenstvima.

Klubovi bi igrali kružne utakmice u grupama od osam ekipa, te imali najmanje 14 utakmica po klubu u jednoj sezoni (sedam kući, sedam u gostima). Na kraju sezone nokaut fazom bi se odlučilo o napradovanju klubova, ali i prvacima svake lige.

Potražite više informacija na temu Liga prvaka:

Što se tiče plana za prvu sezoni članovi Super lige bi se birali na temelju uspjeha iz prethodnih sezona. To će biti otvoreno takmičenje bez stalnih članova. U prvoj fazi bi se igrale ligaške utakmice, a nakon toga ekipe koje budu najbolje rangirane idu u play-off.

Top Komentari

Ide reakcija Uefe , izbacivanje reala i barce ... Sta ce jadna Barca dužna bogu i narodu logično .
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi