Klubovi odustaju jedan za drugim: Jedna od najjačih fudbalskih liga Evrope će biti "zaleđena"?

Omiljena destinacija za bh. fudbalere

Klubovi odustaju jedan za drugim: Jedna od najjačih fudbalskih liga Evrope će biti "zaleđena"?

Admin Čaušević

Upitan je završetak jedne od tradicionalno najuzbudljivijih liga. Klubovi predaju zahtjeve za istupanje iz takmičenja te naredni period donosi dosta neizvjesnosti. 

Dva kluba su već odlučila da se povuku iz takmičenja, a upitano je šta će biti za trećim. Zabrinjavajuća je to vijest i za selektora reprezentacije BiH, Faruka Hadžibegića.

Zbog razornog zemljotresa koji je pogodio Tursku u toj zemlji su stopirana sva takmičenja, a odgođene su i međunarodne utakmice kao što je bio slučaj sa susretima Eurolige i Eurocupa u košarci.

Fudbalski klubovi Hatayspor i Yeni Malatyaspor su već odlučili da istupe iz rangova u kojim se takmiče, a preostaje da se vidi šta će biti sa Gaziantepom.

Hatayspor i Gaziantepspor se takmiče u Superligi, najjačem rangu turskog fudbala, za kojeg se ne isključuje opcija da bude zaleđen.

Utakmice planirane za ova vikend su odgođene. Prvenstvo je stopirano na najmanje mjesec dana i upitno je na koji način će biti završeno.

Oglasi

Rukovodstvo turskog saveza je predložilo Hataysporu i Gaizantesporu da za treninge koriste nacionalni kamp reprezentacije te svoje mečeve igraju na stadionima u i u blizini Istanbula.

Za sada je ta opcija otpisana i klubovi iz gradova koji su najžešće pogođeni zemljotresom nemaju namjeru igrati pa je pred rukovodstvom lige zaista teška odluka da li ih izbaciti iz takmičenja ili ostaviti za narednu sezonu.

Još uvijek nije poznat status sportskog direktora Hatayspora Tanera Savuta i fudbalera Christiana Atsua. I dok se oni ne pronađu u ovom klubu ne razmišljaju o fudbalu.

Slično je i sa drugoligašem Yeni Malatyaspor. Brojni igrači ovog kluba su i dalje pod ruševnima, a golman Ahmet Turkaslan je preminuo.

U turskom prvenstvu nastupa niz bh. reprezentativaca poput Ibrahima Šehića i Amira Hadžiahmetovića. Za selektora Hadžibegića bi bilo od velikog značaja da martovske utakmice kvalifikacija dočekaju u optimalnoj formi, međutim posljednje vijesti iz Turske i nisu previše optimistične.

U Superligi je još niz fudbalera sa pasošem BiH poput Edina Višće, Harisa Hajradivnoića, Riada Bajića, Andreja Đokanovića, Nihada Mujakića, Ognjena Vranješa, Gorana Karačića i Adija Mehremića. Na sreću niko od njih nije povrijeđen tokom zemljotresa.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi