Sutra 20. duel Josea i Pepa: Ko ima više trijumfa?
Jose Mourinho ili Pep Guardiola? Statistika govori jedno, a Mourinho potpuno drugo. Ko je u pravu?

Statistika govori jedno, Mourinho drugo

Sutra 20. duel Josea i Pepa: Ko ima više trijumfa?

Jose Mourinho i Pep Guardiola sutra će ponovo odmjeriti snage sa trenerskih klupa. Ako su Messi i Ronaldo veliki rivali na terenu, Mourinho i Guardiola su pored terena. Svima su dobro poznati njihovi dueli u vrijeme kada je Jose bio trener Intera, a Pep Barcelone, pa su kasnije 'ratovali' i dok je Mourinho bio na klupi Real Madrida i čak dok su bili na klupama Chelseaja i Bayerna.

Od prošle sezone je došao red i na Premiership, a sutrašnja utakmica će biti veoma važna kada je u pitanju borba za novu titulu. Nije to strano Joseu i Pepu jer su već mnogo puta igrali direktne duele za titulu, posebno u La Ligi. Iako sutrašnji meč neće odlučiti prvaka Engleske, svakako da bi mogao dati dobre smjernice ko bi to mogao biti, a posebno ako tri boda osvoji City.

Britanski The Mirror donosi statistiku svih međusobnih duela Guardiole i Mourinha. Njih dvojica su se za sada sastala 19 puta na suparničkim stranama, a uspješniji je Pep. Španac do sada ima devet pobjeda, Jose je upisao četiri trijumfa, a šest mečeva završeno je neriješenim rezultatom.

Jose smatra da ova statistika ne treba da se uzme zdravo za gotovo, već poručuje da je on dobio mnogo više važnih mečeva.

"Vaša statistika je loša, veoma loša. Pogledajte šta se desilo u polufinalu Lige prvaka. Osvojio sam Kup Španije u Valenciji, osvojio sam Super kup Španije. Bio sam prvak Španije. Pobijedio sam u utakmici za titulu u Barceloni dok sam vodio Real Madrid", rekao je Posebni.

Nezaboravni dueli

U moru zanimljivih duela između ova dva stručnjak, red je da pomenemo nekoliko koji se nikada neće zaboraviti.

Počet ćemo upravo od polufinala Lige prvaka iz sezone 2009/10. Prije toga Inter i Barcelona su se sastali u grupnoj fazi ovog takmičenja. U Milanu je bilo 0:0, a na Camp Nou stadionu Barca je slavila sa 2:0. Ipak, u polufinalu priča je bila drugačija. Barca je povela na San Siru prije nego što je Inter na krilima Diega Milita stigao do preokreta i pobjede od 3:1. Kasnije je Barca na Camp Nou pobijedila 1:0, ali to joj nije bilo dovoljno za prolaz u finale.

Nadalje, izdvaja se i vjerovatno najveća bruka u karijeri Josea Mourinha i poraz na Camp Nou od Barcelone 5:0. To možda i ne bi bila tolika sramota da Jose tada nije sjedio na klupi Real Madrida,. najvećeg Barcinog rivala. Te noći Josea su nazvali "Special five".

Veoma zanimljiv bio je i dvoboj u finalu Kupa Kralja na Mestalli kada je Cristiano Ronaldo nakon sjkajnog centaršuta Angela Di Marije donio pobjedu Realu u produžecima.

Potražite više informacija na temu Premier league:

Za mnoge navijače Reala jedan od najpoznatijih El Clasica je onaj s početka 2012. godine i čuveno Ronaldovo "calma, calma". Tada je Real slavio sa 2:1 i to je bila ključna pobjeda za titulu prvaka. Pep je kasnije u Super kupu Evrope pobijedio Mourinha sa Bayernom, doduše nakon penala. Tada je Jose vodio Chelsea i to je bila posljednja utakmica za Romelua Lukakua u klubu iz Londona.

Posljednji duel odigran je na proljeće na stadionu Etihad, a rezultat je bio 0:0.

Zaprati Manchester City, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
Manchester City Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti