Cijeli stadion plače, to što su ispali i nije najgore: Poredili ih s Realom, sada im slijedi propast

Sve se raspalo kao kula od karata

Cijeli stadion plače, to što su ispali i nije najgore: Poredili ih s Realom, sada im slijedi propast

Edmir Škorić

Samsung je od njih napravio giganta, ali slavni klub je za vikend ispao. Izazvalo je to histeriju kod navijača, svjesni su šta će vjerovatno uslijediti.

U zimu 1995. godine su stvoreni. Upravo u ovo doba godine, Samung Electronics kao veliki sponzor pogurao ih je odmah u visine, pa su veoma brzo stekli reputaciju ne samo u zemlji nego i na cijelom kontinentu. Godine radosti i uspjeha su okončane minulog vikenda. Završilo je kao tragedija, a moglo se sve izbjeći.

Bilo je potrebno "samo" da pobijede u subotu na svom terenu Gangwon pred velikim brojem navijača, ali je bilo 0:0. Tim se bodom Gangwon spasio, a Suwon ispao.

Na temelju golemih ulaganja, Bluewingsi su nekoć smatrani "korejskim Real Madridom". Sada navijači strahuju da će Samsung odustati od ulaganja u Suwon i da je spreman da ga proda.

S obzirom da su proteklih godina profesionalni bejzbolski, odbojkaški i košarkaški klubovi koje sponzorira Samsung također ostali u nižim rangovima, porastao je skepticizam oko potrebe ove globalno velike kompanije za sportskim marketingom.

Oglasi

Samsung je najveća i najpoznatija južnokorejska kompanija, pa je htjela svom narodu podariti jedan moćan klub. Odmah na početku angažovali su Kim Hoa, koji je vodio korejsku reprezentaciju na Svjetskom prvenstvu 1994. godine, pa je on ujedno i prvi trener Suwona.

U kratkom roku postali državna i kontinentalna fudbalska sila

Ciljevi koji su postavljeni pred tim bili su; postati prvaci južnokorejske K-lige za tri godine, azijski prvaci za pet godina i za 10 godina postati svjetski poznati klub. Suwonu nije dugo trebalo da napravi svoj utjecaj na K-ligu, jer su u svojoj prvoj utakmici pobijedili branioca naslova Ulsan Hyundai sa 2:0. Bio je to doista historijski trenutak i za klub, ali i za samu ligu.

Tokom svoje prve sezone, Suwon je završio na trećem mjestu u prvoj fazi sezone i pretrpio je samo jedan poraz na putu do osvajanja jesenje titule. U finalu prvenstva te godine susreli su se s Ulsanom u dvomeču. Prvu utakmicu u Ulsanu dobio je Suwon i svi su očekivali bajkoviti završetak prvoligaša. Međutim, zbog vrlo sumnjivog suđenja u drugoj utakmici, Suwon je izgubio od Ulsana i morao se zadovoljiti drugoplasiranim mjestom u svojoj debitantskoj sezoni. Kad to dodamo činjenici da je Suwon te godine završio kao drugoplasirani u FA kupu, reklo bi se da je to bila uspješna prva sezona u Suwonu.

Suze na licima navijačica Suwona u subotu nakon remija koji je značio ispadanje iz lige

Sezona '97. bila je teška za Suwon u domaćim takmičenjima jer su se mučili u natjecanjima i u prvenstvu i u Kupu. Međutim, proslavili su se na međunarodnoj razini tako što su stigli do finala AFC kupa i pobijedili Beijing Guan 5:0 u polufinalu i tamo stigli. Finale se igralo u Suwonu, a saudijski Al Nassr pobijedio je domaćina 1:0 i uzeo krunu.

Oglasi

Ekipa Suwona iz 1998. predstavljala je nevjerovatne talente poput KoJongSooa, Lee Woon Jaea, srpskog napadača Saše Drakulića, ruskog krila Denisa Laktinova i rumunskog Olaia Kosmiana. Ova ekipa je donijela Suwonu svoj prvi naslov K-lige nakon što je u finalu pobijedila Ulsan Hyundai.

Uspješne godine su nastavljene za Suwon, koji je postao prava fudbalska sila u Aziji početkom 2000. godina, kada su postali prvaci tamošnje Lige prvaka.

Suwon Samsung Bluewingsi, kako je puni naziv kluba, osvojili su dva puta prvenstvo Azije, četiri puta prvenstvo Južne Koreje, pet puta FA kup svoje zemlje, tri puta Superkup, a šest puta Liga kup Južne Koreje.

Danas igra Fejsal Mulić za Suwon, nekada igrao i Mato Neretljak

Svojevremeno je za ovaj tim igrao i hrvatski bivši reprezentativac Mato Neretljak, koji danas radi kao trener Zvijezde iz Gradačca. Trenutno za tim igra Fejsal Mulić, bivši napadač mostarskog Veleža. Iako je većina igrača iz Južne Koreje, uz Mulića igraju i dva Brazilca, Portorikanac, te jedan igrač iz Gane.

Nakon 17 godina, Suwon je ispao. Ostali su posljednji na tabeli, dok je titulu osvojio Ulsan Hyudani kao njihov najveći rival u prošlosti. No, to što su ispali, dakle, nije najgore što im se može dogoditi...

Navijači ovog tima pitaju se da li će ikada više Suwon biti u vrhu, a ako Samsung odustane od sponzorisanja, vjerovatno im je kraj.

Top Komentari

user1698357855
Alen Avdić je igrao za Suwon Samsung i sa njima osvojio Ligu prvaka Azije.
0 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi