Sve je počelo na današnji dan 1993. godine: Ne postoji veća ljubav od  one koju imaju Totti i Roma

27 godina od debija

Sve je počelo na današnji dan 1993. godine: Ne postoji veća ljubav od one koju imaju Totti i Roma

Edmir Škorić

Danas se navršava 27 godina od debija Francesca Tottija u italijanskoj Seriji A.

O Tottiju i njegovoj ljubavi s Romom suvišno je trošiti riječi. Počelo je 1993. godine, a traje i dan danas, unatoč tome što Princ Rima više nije dio rimskog kluba.

Debitovao je 28. marta 1993. godine u Seriji A, tada je imao tek nešto više od 16 godina. Vujadin Boškov, tadašnji trener Rome, ukazao mu je priliku, poveo ga na gostovanje u Bresciju, ostalo je historija. Totti je za Romu postigao 307 golova i o njegovoj lojalnosti Vučici napravljeni su brojni filmovi, napisane mnoge knjige.

Odmah u svojoj drugoj sezoni u bordo dresu 1993./94. izborio se za mjesto standardnog prvotimca pod vodstvom legendarnog trenera Carla Maconea. Svoj prvi pogodak u dresu Vučuce Totti je postigao 4. septembra 1994. godine protiv Foggie u utakmici koja je završena neriješenim rezultatom 1:1.

Mogao je da bira, Real Madrid ga je neprestano zvao, ali je on od početka imao samo jednu, bordo boju u venama. Za njega su postojali samo Roma i Rim i ništa drugo. Osvojio je pet trofeja, a prvak Italije bio je 2001. godine.

Osam puta je bio viceprvak Italije, ostao je uskraćen za neki veći trofej u evropskim okvirima, ali je zato s Italijom 2006. bio prvak svijeta u Njemačkoj.

"Moj sin nikad neće napustiti Rim", govorila bi gospođa Fiorella Totit, koja je spriječila svaki mogući transfer Tottija i zažmirila na svaku ponudu, a jedana takva bila je i iz tada bogatog i slavnog Milana.

Totti nikada nije izdao majčine ideale i ostao je do kraja Romin.

Potražite više informacija na temu Serie A:

"Rim je moja porodica, moji prijatelji i ljude koje volim. Rime je more, planine, spomenici. Rim, naravno, Rimljani. Rim je žut i crven. Rim je meni sve. Ovaj klub i ovaj grad su moj život", izjavio je jednom prilikom Totti.

Zaprati AS Roma, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
AS Roma Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Top Komentari

nerminbasaric
Bio je i prvak Italije u sezoni 2000/01 sa Romom a ne samo viceprvak osam puta.....
0 1

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi