Kažu da je novi Haaland: Tek je upisao srednju školu, a iza sebe ima vrhunsku sezonu
FOTO: Guliverimage/Copyright: xMalcolmxMackenziex

Briljira u tinejdžerskim godinama

Kažu da je novi Haaland: Tek je upisao srednju školu, a iza sebe ima vrhunsku sezonu

Haris Zilić

Više nije iznenađenje kada Norveška, ali i generalno skandinavske zemlje izabce igrača koji uskoro postane svjetska klasa, ali na sjeveru Evrope pomjeraju granice.

Erling Haaland je danas jedan od najboljih fudbalera današnjice, ali Norvežanin je u senirorskom fudbalu ogromne iskorake pravio sa 18 godina, a sada tamošnji mediji pišu o novom fudbalskom superstaru iz zemlje rukometa i skijanja.

Riječ je o momku rođenom 19. decembra 2006. godine, dakle još nema punih 17 godina, a iza sebe ima punu seniorsku sezonu. Tek je krenuo i u srednju školu, a već je fudbalski poznat. Mladi Sverre Nylpan (16) u godini na izmaku oduševio je fudbalsku Evropu.

Nypan je sa svega 16 godina skupio čak 30 nastup za Rosenborg, postigao pet golova, upisao četiri asistencije i oborio mnoge rekorde.

Postao je najmlađi fudbaler koji je zaigrao za prvi tim Rosenborga, postao je najmlađi fudbaler u omladinskoj Ligi prvaka, najmlađi je fudbaler koji je psotigao seniorski gol za Rosenborg.

Oglasi

Riječ je u polivalentnom fudbaleru kojem je primarna pozicija fofanzivni vezni, a vjerovali ili ne u godini na izmaku u norveškom prvenstvu igrao je na poziciji centralnog veznog, krila, polušpica, čak i napadača.

Posjeduje izuzetan talenat, a krasi ga sjajan pregled igre i mnogi govore da ima puno bolju tehniku od Haalanda i da bi mogao napraviti čak bolju karijeru što je ovako na prvu teško povjerovati, ali nikad se zna.

Nypan je već dostigao vrijednost od pet miliona eura, Rosenborg je imao ponude od evropskih klubova, ali ne žele da čuju.

Cilj tima iz Trondheima je da sačekaju da Nyper bude punoljetan, a to je za dvije godine, a tada bi iza sebe imao tri seniorske sezone i sigurno bi mogli oboriti ne samo kluspki nego i norveški rekord u prodaji jednog fudbalera.

Pomenuti fudbaler je već odigrao 25 utakmica za mlađe selekcije Norveške i postigao tri gola, a igrao je za čak četiri selekcije U15, U16, 17, U18, očekuje ga poziv u U19 kao i u U21 reprezentaciju, a nije isključeno da u septembru naredne godine sa svega 17 godina bude i na spisku seniorske reprezentacije Norveške za utakmice u novoj sezoni Lige nacija.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi

Najnovije vijesti