Svi s nestrpljenjem čekaju veliki derbi na Otoci: Na čijoj strani je tradicija?

Rođeni šest godine ne znaju za pobjedu nad Olimpikom

Svi s nestrpljenjem čekaju veliki derbi na Otoci: Na čijoj strani je tradicija?

S. Mlaćo

U nedjelju se na stadionu Otoka igra veliki derbi Prve lige FBiH između Veleža i Olimpika.

Rođeni su lider prvenstva sa četiri boda više u odnosu na Sarajlije, a očekuju se sjajna atmosfera i kvalitetan nogomet.

U prvom duelu ova dva tima bilo je 0:0, a kroz raniju historiju ova dva tima su imali veoma zanimljivih ligaških duela.

Prvi međusobni duel odigran je u Premijer ligi BiH u sezoni 1997/98, a Olimpik je slavio 4:0 na svom terenu. Velež je već u drugom dijelu sezone uzvratio pobjedom nevjerovatnom pobjedom od čak 7:2.

U narednoj sezoni Premijer lig Velež je slavio 2:0, da bi Olimpik uzvratio pobjedom 2:1.

Zanimljivo je bilo u sezoni 2001/02 kada je Olimpik kao domaćin slavio sa čak 6:0.

U Prvoj ligi FBiH prvi put su se ova dva tima sastala u sezona 2003/04. Velež je slavio 4:0 na svom stadionu, dok je u Sarajevu blo 2:0 za Olimpik.

U prošloj sezoni Prve lige FBiH u dva meča postignut je tek jedan pogodak. Olimpik je u Mostaru slavio 1:0, da bi na Otoci bilo neriešeno (0:0).

U prvom dijelu ove sezone mnogo bure u Mostaru, no na kraju također bez pogodaka. Olimpik će sada tražiti nova tri boda kako bi se primakao na jedan bod i imao bolji međusobni duel, dok u Veležu vjeruju da eventualnom pobjedom mogu riješiti pitanje prvaka.

Zanimljivo da Velež na pobjedu nad Olimpik čeka još od sezone 2013/14 kada je slavio u Sarajevu sa minimalnih 1:0.

Potražite više informacija na temu Prva liga Federacije BiH:

Statistika kaže da su ova dva tima odigrala ukupno 27 međusobnih duela, oba tima su upisala po deset pobjeda, dok je sedam susret završeno remijem.

Nedjeljni meč igra se sa početkom u 15:30 sati.

Zaprati FK Velež, dodaj ga u MOJE TEME i ne propusti nijednu bitnu informaciju iz svog kluba. Klikni:
FK Velež Moje Teme
Ovaj ili neki drugi klub možeš dodati ili ukloniti sa liste klubova koje pratiš na stranici MOJI KLUBOVI. Lige koje pratiš uredi na stranici MOJE LIGE

Promo

Top Komentari

razdeGo9
Haha bolji medjusobni ima olimpik nego ovi seljaci iz sela vrapcici. Olimpik ima kup igrao evropu a sta velez ima poslije 1996? KURAC IMATE nemate nista igrate po 1.LFBih
0 11
nijepoznat
bit ce gusto i na terenu a tek van stadiona
1 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi