Švicarski savez ne zna koje nacionalnosti je Granit Xhaka

Napravili veliku grešku

Švicarski savez ne zna koje nacionalnosti je Granit Xhaka

Endin Čaušević

Dosta prašine diglo se u švicarskoj javnosti nakon nastupa reprezentacije Švicarske na Svjetskom prvenstvu.

U centru pažnje posebno se našao okršaj protiv Srbije koju je Švicarska dobila sa 2:1 golovima Granita Xhake i Xherdana Shaqirija. Ipak, ovaj dvojac je izazvao razne komentare odlukom da golove proslave pokazivanjem albanskog orla.

Nakon toga sekretar švicarskog saveza Alex Miescher izjavio je da Švicarska više ne smije proizvoditi igrače zemljama Balkana, a tu je posebno istakao Albaniju, Kosovo, BiH, Hrvatsku i Srbiju. Ipak, nakon toga oglasio se i Xhaka koji je poručio da takve izjave nemaju smisla, te da ih vraćaju u kameno doba.

No, ono što je mnogima "zapalo za oko" jeste greška Fudbalskog saveza Švicarske koji ne zna koje nacionalnosti je Xhaka. Naime, veznjak Arsenala ima samo švicarski pasoš i izjasnio se kao Švicarac, ali ako pitate švicarski savez onda on ima i pasoš Kosova.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

Naravno, Xhaka je to odmah demantovao i poručio da nikada nije imao pasoš Kosova. Da je to tačno onda je ovaj igrač mogao da zaigra za ovu selekciju, ali je htio samo da dokaže da u savezu ne znaju ni osnovne stvari o svojim igračima.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi