"Više nećemo da proizvodimo igrače za BiH, Hrvatsku i Albaniju"

Švicarci 'promijenili ploču'

"Više nećemo da proizvodimo igrače za BiH, Hrvatsku i Albaniju"

Glavni sekretar Fudbalskog saveza Švicarske Alex Miescher u opširnom intervjuu za Neue Zurcher Zeitung rekao je da dvojna državljanstva stvaraju probleme u svim sferama švicarskog društva.

Iako je Švicarska poznata kao zemlja sa ogromnim brojem migranata, sve se glasnije priča o zabrani dodjeljivanja dvojnog državljanstva.

"Ne samo da nam dvojna državljanstva prave problem u fudbalu, već u svim sferama društva. Postoje socijalne razlike i pitam se može li Švicarska postaviti određene granice i kriterije", rekao je Miescher.

Miescher se dotakao i teme za koju smo taman mislili da je arhivirana - slavlja Granita Xhake i Xherdana Shaqirija protiv Srbije, kada su gestikuliranjem dvoglavog orla pokazali privrženost Kosovu i Albaniji.

"Zbog toga je bilo mnogo rasprave unutar naše fudbalske federacije, ali njihove geste nisu bile provokacije političke prilike već samo emocionalne reakcije povezane sa porodičnom historijom. Međutim, situacija se bespotrebno zapetljala".

Švicarska važi za selekciju prepunu "internacionalaca" koju sačinjavaju fudbaleri porijeklom iz brojnih zemalja kako Balkana, tako i svijeta. Miescheru oni ne smetaju, ali smeta mu što se neki momci koji fudbalski stasaju u Švicarskoj odluče igrati za zemlje svog porijekla.

Potražite više informacija na temu Svjetsko prvenstvo:

"Pretpostavimo da će se Švicarska plasirati na sljedeće Svjetsko prvenstvo u Kataru, a tamo će se vjerovatno kvalifikovati Bosna i Hercegovina, Hrvatska ili Albanija, kao i neke afričke zemlje. Mnogima smo od njih već napravili gotove igrače, a to je praksa s kojom moramo prestati", zaključio je Alex Miescher, pozivajući političare da razmisle o ukidanju dvojnih državljanstava.

Vjerovatno je Miescher, između ostalog, mislio na Izeta Hajrovića, Ivana Rakitića i Taulanta Xhaku. Sva trojica fudbalera rođena su u Švicarskoj gdje su i naučili igrati fudbal, a onda otišli igrati za BiH, Hrvatsku odnosno Albaniju.

Top Komentari

Chupy
Hahahhahah, ovaj me lik nasmijao. Kaze, ne smeta mu sto "stranci" igraju za svicu, uopste mu ne smeta. Ali mu smeta kada taj isti stranac obuce dres svojih predaka. Pa jarane, ti bi i jare i pare. E nece da moze. Budite sretni sto imate strance, da ih nemate, ne bi ste imali nikako reprezentacije.
52 7
edin_hindija
I vi ste nastali od Italije, Francuse i Njemacke, sta pricate dzaba...
33 4

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi