Premijer liga BiH bila je veliki promašaj u karijeri, a danas je postao heroj svoje reprezentacije
FOTO: E. Dindić

Na startu kvalifikacija

Premijer liga BiH bila je veliki promašaj u karijeri, a danas je postao heroj svoje reprezentacije

Haris Zilić

Počele su lagano borbe za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, a kvalifikacije su krenule i u Africi. Čast da otvore novi ciklus kvalifikacija imale su selekcije Ekvatorijalne Gvineje i Namibije u grupi H.

U jednoj veoma tvrdoj utakmici Ekvatorijalna Gvineja je slavila rezultatom 1:0 i tako pobjedom započela kvalifikacioni ciklus.

Junak Ekvatorijalne Gvineje bio je bivši fudbaler Tuzla Citya, iskusni 34-godišnji Emilio Nsue koji je pogodio u 67. minuti meča na asistenciju Salvadora.

Nsue je trenutno član španskog niželigaša Intercitya, ali u svojoj zemlji je još uvijek zvijezda i lider reprezentacije, naravno i kapiten, dok se na bh. terenma nije proslavio.

Pored Ekvatorijalne Gvineje i Namibije u grupi H su još selekcije Malavija, Liberije, Tunisa i Svetog Tome i Principa.

Oglasi

Opis nije dostupan.
FOTO: E. Dindić / Emilio Nsue u dresu FK Tuzla City

U glavnom dijelu afirčkih kvalifikacija imamo devet grupa sa po šest selekcije, a pobjednici grupa idu direktno na Mundijal 2026. godine.

Dakle, Afrika će na narednom Mundijalu imati sigurno devet učesnika ali možda i više.

Četiri najbolje drugoplasirane selekcije u kvalifikacijama igrat će play-off, a pobjednik play-ofa ide u Interkontinentalni baraž da traži posljednju vizu za Svjetsko prvenstvo.

U Africi je dug put do Mundijala, ali sigurno da novi sistem obećava dosta uzbuđenja i svaka će utakmica biti rezultatski jako bitna.

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi