Rock 'n' Roll, dim cigarete i zlatni dječak na putu do legende: I BiH je upoznala ledenog "čupu"

Karijere pišu zanimljive priče

Rock 'n' Roll, dim cigarete i zlatni dječak na putu do legende: I BiH je upoznala ledenog "čupu"

H. Zilić

Mnogi fudbaleri tokom svojih karijera dožive trenutke za pamćenje.

Kada već ostvare zenit karijere, često se prisjete i trenutaka kada je sve počelo, a jednu takvu priču podijelila je reprezentativka Finske, Linda Sallstrom.

Prije 15 godina, Linda je dobila nagradu za zlatnu djevojčicu finskog fubdala, a nagradu za zlatnog dječaka finskog fudbala pripala je tada 16-godišnjem Temmu Pukkiju koji je igrao za finski KTP (KooTeePee), a kasnije će 2008. godine preći u redove španskog niželigaša Sevilla Atletica, odakle će krenuti nevjerovatna fudbalska priča.

Pukki se vraćao i kući u Helsinki da oživi karijeru, pa probao u Bundesligi, danskom Brondbyu, Celticu, da bi eksploziju doživio u Norwichu čiji dres nosi već tri sezone i cijepa protivničke mreže.

Za reprezentaciju Finske debitovao je 2009. godine kao 18-godišnji napadač KTP-a i tada su u Finskoj svi bili pesimistični, a ove sedmice su slavili rekord. Postigao je 33. gol u 98. nastupu za Finsku i prestigao legendarnog Jarija Litmanena.

Veže se i jedna zanimljivost za Pukkija, tačnije anegdota, a to da je bio ljubitelj Rock and roll muzike, a u mladosti je imao i takav imidž, dužu kosu, neki su ga zvali i "čupo", a navodno je volio i povući dim cigarete, dok fudbal nije postao ozbiljan dio njegovog života.

I Bosna i Hercgeovina je osjetila Pukkijeve napadačke moći, koje ćemo nadamo se zaustaviti u novembru u Zenici u novom dvoboju Finske i Bosne i Hercegovine.

Potražite više informacija na temu Kvalifikacije za SP:

Krajem 2010. godine razmišljao je čak da napusti fudbal, ali ipak HJK Helsinki ga je održao uz zelene terene, a danas ga Finci slave kao heroja. Svoju selekciju je i odveo prvi put u historiji na EURO.

Ima 31 godinu i pred njim je još sigurno 5-6 dobrih sezona i pogotovo partija u dresu reprezentacije Finske, a čini se da je u mladosti bio dovoljno "lud", množda je i to razlog što je danas tu gdje i jeste.

Top Komentari

VenamaHrabrih
I mi "Čupu" za trku imamo. Miki Pjanić jedan je od nas. Dobro, nije baš za trku, al' griva je tu.
6 0

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove njihovih autora/ica, a ne nužno i stavove portala SportSport.ba te portal ne može i neće odgovarati za sadržaj tih kometara. Komentari koji sadrže vrijeđanja, psovanja i vulgaran riječnik mogu biti uklonjeni bez najave i objašnjenja, ali to ne obavezuje SportSport.ba da obriše sve komentare koji krše pravila. Čitanjem prihvatate mogućnost da među komentarima mogu biti pronađeni sadržaji koji mogu biti u suprotnosti sa vašim uvjerenjima.

Oglasi